Blauwe lis - Iris vers. 'Gerald Darby'

Door Juno - 10-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

Blauwe lis - Iris vers. 'Gerald Darby'

Sierlijke borderplant Blauwe lis

De Blauwe lis is een sierlijke blauw-paarse vijverplant. Deze plant is uiteraard een familielid van de Iris. De Blauwe lis komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar heeft zich later over de wereld verspreid. In de bloeiperiode van deze plant zijn er mooie blauwe bloemen te zien met een witte tekening. Het blad van de Blauwe lis krijgt een paarse kleur in het voorjaar. Naar mate de tijd vordert wordt deze paarse kleur steeds meer groen. 

 

Het aanplanten van deze mooie borderplant

De Blauwe lis is perfect te gebruiken bij de vijver. Het is een plant die verlangt naar zon / halfschaduw standplaats. Daarnaast komt de Blauwe lis het best tot haar recht in vochtig tot natte grond (op het randje van de waterspiegel). De bloeiperiode van deze plant is in de maanden juni en juli. Deze plant groeit gemiddeld 70 centimeter de hoogte in en produceert in haar bloeiperiode sierlijke paarse bloemen. Deze plant is prima winterhard, niet wintergroen.

 

De plaatsing van de Blauwe lis

De Blauwe lis dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 1 en/of 2.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 1: Oeverplanten


Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet.


Tuindingen zone 2: Moerasplanten


Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevordern of om te overwinteren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

 

Leuke 

  • Wist je dat het blad van de Blauwe lis altijd schijfsgewijs uit de grond groeit?

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions