Beekpunge - Veronica beccabunga

Door Tuindingen - 24-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

Beekpunge - Veronica beccabunga

Mooie blauw-paarse waterminnende plant

De Beekpunge is mooier sierlijke blauwe vaste plant die uit de weegbreefamilie komt (ook wel Plantaginaceae genoemd. De Beekpunge groeit over het algemeen in Europa, in het westen en noorden van Azië maar ook in Noord-Afrika. De Beekpunge heeft blauwe bloempjes die tussen de 5 en 8 milimeter groot zijn. Daarnaast heeft hij 4 kroonblaadjes waarvan de bovenste het grootste is. De Beekpunge heeft een stevige en gladde stengel. Aan de oevers ligt deze plant op de grond en gedeeltelijk in het water. 

 

Onderhouden en aanplanten van deze blauw-paarse plant

De Beekpunge is een plant die goed overwintert en die meerdere jaren bloeit en dus ook zaadjes blijft produceren. De bloeiperiode van deze waterbeminnende plant is in de maanden mei, juni, juli, augustus en september. De Beekpunge groeit gemiddeld 15 tot 60 centimeter groot. Deze mooie plant snakt naar een zonnige, soms licht beschaduwdw standplaats en daarbij het liefst op een open plek waar de grond vochtig is of in zeer ondiep water.

 

De aanplanting van deze waterbeminnende plant

De Beekpunge dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 1 en/of 2.

 

Uitleg tuindingen zones

Tuindingen zone 1: Oeverplanten


Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet.


Tuindingen zone 2: Moerasplanten


Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevordern of om te overwinteren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

 

Leuke 

  • Wist je dat de Beekpunge vroeger ook werd gegeten tegen scheurbuik?

 

1 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions