Aarvederkruid - Myriophyllum scrabatum

Door Tuindingen - 18-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

Aarvederkruid - Myriophyllum scrabatum

Goede zuurstofplant voor de natuurlijke vijver

Zoals de titel al zegt is deze zuurstofplant uitermate geschikt voor de vijver. Aarvederkruid Myriophyllum scrabatum is een zeer snel groeiende plant doordat hij zichzelf inworteld en de nutriënten opneemt uit de waterbodem. Aarvederkruid Myriophyllum scrabatum is een echte waterplant met sierlijke donkerrode bloemen. Deze plant komt uit de vederkruidfamilie. Dit kan je makkelijk zien aan de veer vormige bladeren. De bladeren van de Aarvederkruid Myriophyllum scrabatum bevatten veel bladgroenkorrels en is dus heel erg nuttig voor de voorziening van zuurstof in de vijver.

 

Aanplanten en verzorging van deze zuurstofplant

Aarvederkruid Myriophyllum scrabatum is een invasieve plant die zijn bloeiperiode heeft in de maanden juni t/m september. Deze plant is een snelle groeier en wordt gemiddeld tussen de 30 en 250 centimeter groot. Deze plant kan aangeplant worden tussen 40 en 120 centimeter diepte. Daarnaast vind Aarvederkruid Myriophyllum scrabatum het fijn om een plekje hebben in de zon / halfschaduw. 

 

Waar plaats ik deze zuurstofplant in mijn vijver?

Aarvederkruid Myriophyllum scrabatum dient geplaatst te worden in Tuindingen zone 3 en/of 4.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 3: Waterplanten


Het waterplant gebied is weer wat dieper dan het moerasgebied. Dit gebied varieert van 0 tot ongeveer 40 centimeter diepte. In dit gebied moeten de waterplanten met de wortels in het water geplaatst worden. Over het algemeen mogen de planten ook volledig onder water geplant worden. Waterplanten hebben veel zon nodig en stilstaand water. Uit de buurt van watervalletjes en/of fonteinen. Als ze hier wel in de buurt staan kan het zijn dat de plant gaat rotten. Ook bij waterplanten wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand.


Tuindingen zone 4: Waterlelies


In het diepere deel van de vijver vinden we onder andere de waterlelies. Waterlelies dienen geplaatst te worden op de bodem van de vijver. Deze plant vind het het fijnst om te groeien in een rustige omgeving (stilstaand water). Waterlelies geven veel schaduw af onder de plant zelf. Dit zorgt ervoor dat algen niet zomaar hun weg kunnen gaan. Daarnaast is de waterlelie een genot voor het oog! Win win situatie? Als het donker is of somber weer, sluit de waterlelie zich. De diepte van de waterlelie kan varieeren van 40 tot 120 centimeter onder water. Het voordeel hiervan is dat eigenlijk elke vijver geschikt is voor waterlelies. Ook bij de waterlelies wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

 

Leuke 

  • Wist je dat Aarvederkruid Myriophyllum scrabatum een natuurlijke ''vijverschoonmaker'' is? Dit komt omdat ze algengroei er goed tegen gaan!

 

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions