Aarvederkruid - Myriophyllum brasiliensis

Door Tuindingen - 18-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

Aarvederkruid - Myriophyllum brasiliensis

Waterzuiverende zuurstofplanten voor een natuurlijk gezonde vijver

Aarvederkruid Myriophyllum brasiliensis is een goeie zuurstofplant die behoort tot de Vederkruidfamilie ook wel Haloragaceae genoemt. Zuurstofplanten zijn erg belangrijk voor de vijver. Deze plant neemt voeidingsstoffen op en geven vervolgens in grote getalen zuurstof af. Dit is essentieel voor het leven in de vijver. De Myriophyllum brasiliensis soort van Aarvederkruid wordt met name onderwater geplant en steekt daarnaast ook uit boven het water. Het latijnse woord '' brasiliensis'' stamt af van het Nederlandse woord '' Braziliaans vederkruid''.  Ook kan deze plant gebruikt worden voor in een aquarium.

 

Hoe verzorg je deze waterzuiverende zuurstofplant

Aarvederkruid Myriophyllum brasiliensis is een waterplant die graag in de zon staat. Daarnaast groeit hij het beste in een zeer vochtige grond. Aarvederkruid Myriophyllum brasiliensis groeit ongeveer 10 tot 15 centimeter de hoogte in, waar hij in de diepte tot wel 80 cm geplant kan worden (Dit is overigens ook nodig om deze plant te laten overwinteren). In de bloeiperiode in de maanden juli t/m augustus komen er roze-witte bloemetjes te voorschijn. Aarvederkruid Myriophyllum brasiliensisis is niet wintergroen. Bij Aarvederkruid Myriophyllum brasiliensis wordt geadviseerd om niet meer dan 7 tot 9 stuks te plaatsen per vierkante meter. 

 

Hoe bepaal ik waar ik Myriophyllum brasiliensis kan plaatsen?

Aarvederkruid Myriophyllum brasiliensis dient geplaatst te worden in Tuindingen zone 2, 3 of 4.

 

Uitleg tuindingen zones

Tuindingen zone 2: Moerasplanten


Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevordern of om te overwinteren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien. 


Tuindingen zone 3: Waterplanten


Het waterplant gebied is weer wat dieper dan het moerasgebied. Dit gebied varieert van 0 tot ongeveer 40 centimeter diepte. In dit gebied moeten de waterplanten met de wortels in het water geplaatst worden. Over het algemeen mogen de planten ook volledig onder water geplant worden. Waterplanten hebben veel zon nodig en stilstaand water. Uit de buurt van watervalletjes en/of fonteinen. Als ze hier wel in de buurt staan kan het zijn dat de plant gaat rotten. Ook bij waterplanten wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand.


Tuindingen zone 4: Waterlelies


In het diepere deel van de vijver vinden we onder andere de waterlelies. Waterlelies dienen geplaatst te worden op de bodem van de vijver. Deze plant vind het het fijnst om te groeien in een rustige omgeving (stilstaand water). Waterlelies geven veel schaduw af onder de plant zelf. Dit zorgt ervoor dat algen niet zomaar hun weg kunnen gaan. Daarnaast is de waterlelie een genot voor het oog! Win win situatie? Als het donker is of somber weer, sluit de waterlelie zich. De diepte van de waterlelie kan varieeren van 40 tot 120 centimeter onder water. Het voordeel hiervan is dat eigenlijk elke vijver geschikt is voor waterlelies. Ook bij de waterlelies wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

 

Leuke 

  • Net als Aarvederkruid Myriophyllum aquaticum is deze plant echt een paradijs voor het leven in en om de vijver.

     

 

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions