Tricyrtis / Paddenbloem

Door tuin.fr.gr - 17-6-2020 in Vaste planten
0 reacties

Tricyrtis / Paddenbloem
Tricyrtis / Paddenbloem

Er zijn een 19-tal soorten bekend, allemaal doorlevende vaste planten.
Matig winterhard / bladverliezend.
Hun natuurlijke verspreidingsgebied strekt zicht uit van de Himalaya over Korea tot in Japan.
Tricyrtis wordt al eens verkeerdelijk als een orchidee aanzien. Ook de Nederlandse naam Armeluisorchidee doet dit vermoeden. Het geslacht wordt echter ingedeeld binnen de Liliaceae, de familie van de lelies. Paddenlelie is daarom een beter alternatief.
De verschillende soorten Tricyrtis komen voor in hoogtes van 20 tot 120cm.
Tricyrtis kan het beste als vulplant gebruikt worden. De eindstandige bloemen zijn weliswaar prachtig maar met hun grootte van ongeveer vier centimeter zijn ze subtiel en vanop een afstand niet altijd duidelijk op te merken.
Meestal is de grondkleur van de bloem wit of geel met daarboven paarse vlekken.
Tricyrtis formosana (70 cm) heeft bloemen met als grondkleur wit, waarboven uitgesproken paarse vlekken met een geel randje in het midden van het bloemdek zich aftekenen. Tricyrtis hirta (60 cm) heeft dan weer fijnere paarse vlekken. De cultivar ‘Miyazaki’ (60 cm) komt voort uit hirta en is meer uitgesproken van kleur.
 ‘Sinonome’ (60 cm), ‘Dark Form’ (70 cm) en ‘Tojen’ (60 cm) zijn kruisingen waarvan de ouders moeilijk te achterhalen zijn. ‘Dark Form’ heeft de meest opvallende bloemkleur en wordt ook iets hoger.
De habitus van Tricyrtis is eerder opgaand, maar dankzij de grote ovale tot lancetvormige bladeren (vaak stengelomvattend) kan deze plant goed als vulplant gebruikt worden. Zijn voorkomen is zeer elegant en gracieus!
De plant heeft rizomen, maar deze breiden zich zo langzaam uit dat hij geen enkel probleem vormt in de border.
Plantvoorschriften
Om te genieten van deze mooie plant, moet hij de juiste standplaats krijgen.
Ideaal is een plek onder het filterend zonlicht van een bomendek of een woodland tuin met halfschaduw zonder felle, directe bezonning.
Een goed gedraineerde bodem die altijd voldoende vocht ophoudt, geeft deze plant de beste kansen. Wanneer de bodem vochthoudend is doorheen het gehele groeiseizoen, zal volle zon niet teveel problemen stellen. De bloeiperiode zal dan ook sneller starten.
Plant de paddelelie in een grote groep, dan komt hij goed tot z'n recht.
De plantafstand bedraagt vijftien tot twintig centimeter onderling.
Wil je de plant toch wat meer laten opvallen? Dan kan je hem best combineren met fijne grassen zoals Sporobolus, Stipa tenuissima of Bouteloua gracilis.
Onderhoud
Om de natuurlijke situatie van vallende bladeren van het bovendek te imiteren, kan je jaarlijkse een mulching van organisch materiaal toevoegen om het helemaal naar de zin van de Paddenlelie te maken.
De meeste aangeboden soorten verdragen winters tot -20°C, maar de mulching is ook goed om net dat tikkeltje extra bescherming tegen de koudste periode van het jaar te bieden.
Je kan Tricyrtis best terugknippen na de winter. Op deze manier zullen de verdorde stengels en bladeren de plant extra beschermen tijdens de koudste periode van het jaar.
 
Wil je Tricyrtis vermeerderen? Dit kan door de rijpe zaden meteen te zaaien in volle grond of door het scheuren van de plant in de lente. Bij zaaien krijg je meestal wel planten die minderwaardig zijn aan de moederplant. Scheuren heeft aldus de voorkeur
Ziekten
Over het algemeen zijn de echte bordertricyrtissen vrij probleemloos. Slakken stellen de sappige scheuten en bladeren in het voorjaar soms wel op prijs

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions