Tricyrtis / Paddenbloem

08 Oct 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Tricyrtis / Paddenbloem


Paddenlelie: pracht, verzorging, combinaties & vermenigvuldiging

Tricyrtis, ook wel bekend als de paddenlelie of paddenbloem, omvat een fascinerend geslacht van planten met ongeveer 19 bekende soorten, allemaal doorlevende vaste planten. Hun oorsprong strekt zich uit van de majestueuze pieken van de Himalaya tot aan de uitgestrekte landschappen van Korea en Japan. Ondanks dat ze vaak ten onrechte worden verward met orchideeën vanwege hun betoverende bloemen, behoren ze eigenlijk tot de Liliaceae-familie, nauw verbonden met de elegante lelies.

Deze prachtige planten variëren in hoogte van bescheiden 20 centimeter tot indrukwekkende 120 centimeter. Hoewel de bloemen aan het einde van de stengels een delicate schoonheid bezitten, zijn ze vaak subtiel van formaat, waardoor ze van een afstand soms over het hoofd worden gezien. Desalniettemin trekken ze de aandacht met hun opvallende kleuren: een basis van wit of geel, versierd met weelderige paarse vlekken die een schilderachtig contrast bieden.

Enkele van de meest opmerkelijke variëteiten zijn onder meer Tricyrtis formosana, met zijn witte bloemen die worden opgesierd door diepe paarse vlekken en een verfijnde gele rand in het midden. Tricyrtis hirta onthult dan weer fijnere, subtiele paarse markeringen, terwijl de cultivar 'Miyazaki' afstamt van hirta en een nog levendiger kleurenpalet vertoont.

Met hun opgaande habitus en weelderige, ovale tot lancetvormige bladeren, lenen Tricyrtis zich uitstekend als vulplanten in tuinen. Hun elegante voorkomen voegt een vleugje gratie toe aan elke border, terwijl hun langzaam uitbreidende wortelstokken ervoor zorgen dat ze geen overweldigend probleem vormen voor andere planten in de omgeving. Tricyrtis, een schat van de tuinwereld, belichaamt de perfecte balans tussen verfijning en robuuste schoonheid.

tricyrtis paddenbloem vaste planten met opvallende bloemen

Tricyrtis / Paddenbloem aanschaffen en verzorgen

Om volop te genieten van de pracht van de paddenlelie, is het essentieel om de juiste omstandigheden te bieden. Deze betoverende plant gedijt het beste in de verzachtende gloed van gefilterd zonlicht, bij voorkeur onder het beschuttende bladerdak van bomen of in een halfschaduwrijke woodland-tuin, waar fel zonlicht gemeden wordt.

Een goed doorlatende grond die vocht vasthoudt, maar niet drassig wordt, vormt de ideale voedingsbodem voor deze plant. Wanneer de bodem gedurende het hele groeiseizoen vochtig blijft, kan de paddenlelie zelfs volle zon verdragen en zal hij rijkelijk beloond worden met een vroege bloeiperiode. Voor een maximaal effect is het aan te raden om deze elegante plant in grote groepen te planten, met een onderlinge afstand van vijftien tot twintig centimeter.

Wil je de paddenlelie nog meer laten opvallen in je tuin? Dan is het een goed idee om hem te combineren met fijne grassen zoals Sporobolus, Stipa tenuissima of Bouteloua gracilis.

Het onderhoud van deze gracieuze plant is eenvoudig. Om de natuurlijke omstandigheden van een bosbodem na te bootsen, kan jaarlijks een mulchlaag van organisch materiaal worden toegevoegd, wat de paddenlelie zeker zal waarderen. Hoewel de meeste soorten Tricyrtis winterhard zijn tot -20°C, biedt een mulchlaag extra bescherming tijdens de koudste periodes.

Na de winter is het raadzaam om de plant terug te knippen. Op deze manier zullen de verdorde stengels en bladeren de plant extra beschermen tegen de winterkou.

Als je wilt dat jouw Tricyrtis zich vermeerdert, kun je dit doen door rijpe zaden direct in de volle grond te zaaien of door de plant in het voorjaar te scheuren. Het scheuren van de plant heeft de voorkeur, aangezien dit over het algemeen betere resultaten oplevert dan zaaien.

Gelukkig zijn echte bordertricyrtissen over het algemeen vrij probleemloos als het op ziekten aankomt. Af en toe kunnen slakken echter wel interesse tonen in de sappige scheuten en bladeren in het voorjaar.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox