Thalictrum / Akelei (soort)

08 Oct 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Thalictrum / Akelei (soort)


Akeleiruit is een geslacht van overblijvende planten uit de ranonkelfamilie, wereldwijd verspreid over alle gematigde gebieden. In Europa komen ongeveer 15 soorten voor, twee ervan, de poelruit en de kleine ruit zijn ook in België en Nederland te vinden.
In het totaal zijn er wel 130 botanische soorten bekend en daarbovenop ook nog heel wat gecultiveerde hybriden .
De tere bloeiwijzen van ruit zetten in de tuin de hele zomer opvallende accenten. De blauwgroene, fijn gestructureerde en geveerde bladeren zijn van het voorjaar tot het invallen van de vorst aantrekkelijk.



De akeleiruit (Thalictrum aquilegifolium) heeft haar naam te danken aan de bladeren, die sterk op die van Akelei lijken. Winterhard / bladverliezend / Bladhoogte 50cm / met bloem tot 100cm
Opgaande, polvormende vaste plant en bloeit van mei tot juli met Lilakleurige bloemen in tuilen, opvallende meeldraden. De kroonblaadjes vallen snel af. De sierlijke, pluizige meeldraden blijven staan. Het is hiermee zowat de enige bloem uit de Europese flora waar de meeldraden de functie van 'visueel aantrekkelijke insectenlokker' hebben overgenomen.

De bladeren van de akeleiruit bevatten een gele kleurstof, die vroeger gebruikt werd voor het verven van wol.
Album’ is een ras met zuiver witte bloemen, terwijl ‘Purpureum’ in een roodachtig violette en ‘Thundercloud’ in een blauwachtig violette tint bloeien.

De poelruit (Thalictrum flavum)
bloeit in juli en augustus met dichte, langwerpige, gele pluimen. In een stralende, citroengele tint bloeit ‘Illumination’, een ras van de ondersoort Thalictrum flavum ssp. glaucum.

De Chinese ruit (Thalictrum delavayi) komt uit China. Kenmerkend zijn de losse, hoge, roze violette bloempluimen. ‘Hewitt’s Doublé’ heeft violet roze, gevulde bloemen, ‘Album’ bloeit zuiverwit. De soort en de rassen kunnen een hoogte bereiken van maximaal 2 m.

opvallende weefplant die ook erg aantrekkelijk is bij insecten

Plantvoorschriften algemeen

 Koop in het najaar of vroege voorjaar compacte, goed vertakte jonge planten.
Plant ruit in maart in goed voorbereide grond. Deel de planten slechts om de vier tot zes jaar. Het neemt namelijk twee tot drie jaar in beslag voor de planten hun volledige hoogte weer hebben bereikt.
Een andere tijd om te planten is de maand oktober. Ruit kan gemakkelijk door zaaien worden vermeerderd. Oogst het zaad pas als het volledig rijp is en bewaar het koel en droog. Tussen januari en april in kisten zaaien.
Halfschaduw, ook zon. Ruit soorten wensen halfbeschaduwde plaatsen voor of onder hoge houtige gewassen. Zon verdragen ze alleen als de grond vochtig is. Doorlatende, vochtige grond, die met organisch materiaal is verrijkt. Aantal per m² 5 à 7.

bloeiende vaste planten die goed zijn voor insecten borderplanten

Onderhoud
Geef bij droogte regelmatig water, zodat de planten niet uitdrogen.
Aan het begin van het najaar wordt bij de ruit, net zoals bij de akelei het loof halverwege de plant afgeknipt. Spoedig daarna zal zich nieuw loof vormen.

U kunt de planten vermeerderen door ze in oktober uit te graven en in een aantal exemplaren te delen, die u vervolgens apart plant
Zaait zichzelf uit

Ziekten
Ruit wordt nauwelijks door plagen aangetast. Toch kan bij mild en vochtig weer echte meeldauw optreden.
 

Foto - Thalictrum aquilegifolium 'Thundercloud'


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox