Persicaria / Duizendknoop (soort)

16 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Persicaria / Duizendknoop (soort)


De planten van het geslacht Persicaria werden vroeger tot het geslacht Polygonum of Duizenblad gerekend en worden nog vaak onder deze naam aangeboden. Veel soorten hebben de neiging tot woekeren.
De amplexicaulis-duizendknopen zijn verre van woekeraars zoals de gevreesde Japanse duizendknoop. Het zijn gemakkelijke, langbloeiende –eind juni tot vorst- vaste planten die het vrijwel goed doen op elke grondsoort.
Bloemkleuren zijn er van wit over roze naar rood, donkerrood en mauve. Hun verticale bloeiwijzen zijn zeer dankbaar te gebruiken in de bloemborder. De hoogte varieert van 45cm tot ergens 150cm. De bladmassa dekt goed de bodem zodat ze fungeren als prima bodembedekker met weinig onderhoud.
Persicaria affinis heeft gevlekte bloemen die bij het ontluiken een witte tint hebben, die later overgaat in donkerroze. Deze vaste plant is een zodenvormende bodembedekker met lancetvormige bladeren. Ze houdt van vochtige grond en halfschaduw. De bloemen verschijnen van juni tot oktober op 15-30 cm hoge stengels. Naast de zuivere soort zijn er enkele aan te bevelen rassen, bijvoorbeeld ‘Darjeeling Red’ (dieproze, slanke aren), ‘Donald Lowndes’ (brede, stralendroze aren, ook wel ‘Lowndes Variety’ genoemd) en ‘Superba’ (lichtroze, snelgroeiend).

Persicaria amplexicaulis bloeit in het najaar en heeft vochtige grond nodig. De rode, smalle, aarvormige bloeiwijzen zitten op 80 tot 120 cm hoge stengels, waaraan op grote afstanden grote, lancetvormige bladeren verschijnen. In de late zomer en in het najaar, tussen augustus en oktober, worden de bladeren geel en vormen dan met de stralendrode bloemen een nieuwe kleurencombinatie. Bekende rassen zijn ‘Speciosa’ (fel wijnrood), ‘Album’ (wit) en ‘Atropurpureum’ (rozerood).

Persicaria bistorta is een inheemse vaste plant. Ze bloeit roze van mei tot juli op 50-90 cm hoge stengels. Deze sterk woekerende plant gedijt alleen in vochtige grond. Bijzonder grote bloemen produceert het ras ‘Superba’

Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voor- of najaar compacte jonge planten met gezonde bladeren in potten. De afzonderlijke soorten vertonen een zeer uiteenlopende groei. Daardoor zijn ze op veel manieren te gebruiken.
Persicaria’s gedijen zowel in de volle zon als in de halfschaduw. Vochtige, voedselrijke grond. Werk er voor het planten veel compost door; persicaria’s hebben een humusrijk substraat nodig.
Onderhoud
Vóór de bloei nog een keer mest geven. Bij droogte een tot twee keer per week royaal gieten. Vooral jonge planten reageren gevoelig op droogte.
Voorjaar: Woekerende pollen afsteken of delen. Rond ingewortelde planten volledige mest aanbrengen en met een schoffel of cultivator ondiep door de grond werken.
Najaar: Woekerende pollen delen. Ingewortelde planten voor de vorst terugsnijden. De grond met compost bedekken.
Ziekten
Persicaria’s worden zelden door ziekten of plagen aangetast. Een enkele keer kunnen bladluizen de tere jonge scheuten van de planten aantasten


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox