Lychnis / Brandende liefde - koekoeksbloem (soort)

16 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Lychnis / Brandende liefde - koekoeksbloem (soort)


Koekoeksbloem is de Nederlandstalige naam voor een geslacht van kruidachtige planten uit de anjerfamilie. Echte koekoeksbloem is een plant met een ondiep groeiend, kruipend wortelstelsel. Vandaaruit groeien veertig tot zeventig centimeter lange, behaarde stengels, die . De grijsgroene, spatelvormige bladeren staan kruisgewijs tegenoverstaand op de stengels. De bloeitijd van Echte koekoeksbloem loopt van mei tot en met juli. Aan de uiteinden van de naar boven vertakkende bloemstengels vinden we stervormige, violetkleurige of witte bloemetjes. Ze hebben vijf, diep ingesneden, kroonblaadjes, alsof ze gerafeld zijn.
Lychnis chalcedonica wordt ook wel brandende liefde genoemd. De planten bloeien in juni en juli met vuurrode, schermvormige pluimen. De bloemen verschijnen op tot 1 m hoge stengels met ovaal toegespitste, tegenoverstaande bladeren. Deze veel in landelijke tuinen toegepaste plant groeit rechtop, is sterk en langlevend. De kleuren van de meeste rassen zijn wat gedempter. Roze tinten hebben ‘Rosea’ en ‘Carnea’, terwijl ‘Alba’ en ‘Rauhreif’ witte bloemen hebben. Ze worden tot 80 cm hoog.
Lychnis coronaria (prikneus) wordt 60-90 cm hoog en wordt in het algemeen tweejarig gekweekt. De planten zaaien zichzelf uit. De lange, gevorkte stengels en de bladeren zijn wit behaard. Deze soort bloeit kersrood in juli en augustus. Het ras ‘Alba’ heeft witte bloemen.
Lychnis viscaria heet ook rode pekanjer. De in mei en juni bloeiende planten worden 40 tot 50 cm hoog. De Nederlandse naam heeft betrekking op de als pek klevende, ringvormige plekken onder de stengelknopen. Deze planten zijn niet goed bestand tegen kalkhoudende grond.
Lychnis x arkwrightii 'Vesuvius' is een kortlevende winterharde vaste plant. Heeft zeer donker blad en bloeit oranjerood. Bladhoogte 30cm, met bloem tot 70cm. Grote, opvallende oranjerode bloemen in juni-aug. Weinig of niet woekerend.
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar compacte, jonge planten zonder bloemen.
Zon. Koekoeksbloemen willen een zonnige, tegen wind beschutte plaats. Doorlatende grond. De planten houden van humus-en voedselrijke grond. Ze verdragen licht vochtige grond, maar geen zware en natte gronden
Zaai koekoeksbloemen vanaf maart binnenshuis. Het kan vier weken duren tot het zaad gaat kiemen. Vanaf mei kunt u in de volle grond zaaien of voorgekweekte koekoeksbloemen planten. De gezaaide planten bloeien pas in het volgende jaar.
Onderhoud
Geef bij droogte water en maandelijks een volledige meststof. Verwijder uitgebloeide bloemen regelmatig.
Uitgebloeide Lychnis chalcedonica op 10 cm terugsnijden. In het najaar bloeit de plant voor een tweede keer.
Deel deze mooie vaste planten om de drie of vier jaar in het najaar.
Ziekten
Koekoeksbloemen kunnen donkere bladvlekken krijgen, die door schimmels worden veroorzaakt. Deze gedijen onder vochtige condities. Verwijder de aangetaste bladeren en stengels. In ernstige gevallen kunt u de planten met een koperhoudend middel bespuiten.
 

Foto:  Lychnis arkwrightii vesuvius


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox