Campanula bodembedekkend / klokjesbloem (soort)

29 May 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Campanula bodembedekkend / klokjesbloem (soort)


Het geslacht Campanula of klokjesbloem zoals wij ze kennen is erg uitgebreid en bestaat uit veel uiteenlopende varianten. Hoge soorten, lage soorten, bodembedekkend of net niet, de klokvormige bloemen in vele tinten blauw, paars, wit of roze hebben ze allemaal gemeen.
Plantvoorschriften bodembedekkende lage soorten
Koop klokjesbloemen in het voor- of najaar.
Door de dichte zoden of kussenvormende groeiwijze zijn deze klokjesbloemen ideale planten voor rotstuinen en stapelmuurtjes. De compacte kussens van klokjesbloemen zijn geschikt als randbeplanting voor perken, borders en voor tuinpaden
Zon tot halfschaduw. Alle op deze kaart beschreven laagblijvende soorten gedijen in de volle zon en op licht beschaduwde plaatsen. Losse, doorlatende grond. Klokjesbloemen geven de voorkeur aan voedselarme, kalkhoudende grond.
Aanplanten in kleine groepjes of als randplant.
Plantafstand: ongeveer 30 tot 25 cm of 8 tot 10 planten per vierkante meter.
Onderhoud
Weinig onderhoud. Tijdens bloei water geven.
Na de hoofdbloei de uitgebloeide bloemen verwijderen. Campanula poscharskyana en C. portenschlagiana bloeien dan in het najaar nog een keer. Bij droogte water geven. Weinig mest geven, zodat de zoden compact blijven.
Zodenvormende klokjesbloemen vormen uitlopers die u van de plant kunt halen om elders te planten
Na de bloei kunnen de planten eventueel diep teruggesnoeid worden om te verjongen.
Te breed uitgegroeide planten gewoon uitspitten en delen.
Uitgebloeide exemplaren bevatten veel zaad, eventueel verwijderen om uitzaaien te voorkomen.
Vermeerderen door scheuren in herfst of lente.
Breid zich ook uit via rizoom.
Ziekten
Weinig- Roest. Roestschimmels veroorzaken op de onderkant van de bladeren geelrode tot bruinachtige ‘pokken’. Sterk aangetaste bladeren verdrogen. Aangetaste delen verwijderen (niet compos-teren). Met een aftreksel van akkerpaardestaart spuiten. Niet nabij dennen planten.
Enkele soorten uit mijn tuin

Campanula portenschlagiana
Hoogte 10 tot 17 cm. Breed 45cm breed, maar eigenlijk onbeperkt. Hij kruipt tussen de stenen door en komt op een afstand van de moederplant weer te voorschijn. Verdraagzame bodembedekker.
Mooie compacte rotsplant met liggende stengels.
Het is een halfwintergroene vaste plant met een laagblijvende, tapijtvormende habitus en hartvormige, middengroene tot donkergroene gezaagde bladeren.
Deze klokjesbloem bloeit van juni tot aug met rijkelijk veel donkerpaarse tot violetblauwe, stervormige bloemen, met mogelijk een nabloei in september.
Als hij bloeit vormt hij een zee van blauw/paarse bloemen.
 
Campanula porscharskyana
Hoogte 10 tot 17 cm. Breed 45cm breed, maar eigenlijk onbeperkt. Verdraagzame bodembedekker. Campanula poscharskyana kan muurkappen met gemak als een waterval begroeien.
Het is een halfwintergroene vaste plant met een laagblijvende, tapijtvormende habitus
Deze klokjesbloem bloeit van juni tot aug met rijkelijk veel donkerpaarse tot violetblauwe, stervormige bloemen, met mogelijk een nabloei in september.
Als hij bloeid vormt hij een zee van blauwe bloemen.
De bladeren zijn eirond tot iets langwerpig. Op het eerste gezicht doet deze 15-35 cm hoge plant niet aan een Campanula denken, doordat de bloemen niet sterk klokvormig zijn, maar meer sterachtig ogen. Wel zijn de kroonbladen aan de basis vergroeid. De soort lijkt qua bloemvorm op Campanula portenschlagiana, maar verschilt hiervan doordat de bloemkroon nog iets meer stervormig is, meer blauwachtig in plaats van paarsachtig, en de bladeren iets korter (2,5-4 cm lang).

Campanula glomerata 'Acaulis'
Deze Campanula heeft een iets andere bloem dan de meeste Campanula's.
Het is een bladverliezende en polvormende vaste plant. Het lancetvormige blad is ruw behaard, groen van kleur en fijngetand. In de maanden juni, juli en augustus bloeit de Campanula glomerata 'Acaulis' met paarsblauwe, stervormige bloemen. Uiteindelijk bereikt de plant een hoogte van zo'n circa 30 cm. Omdat de plant niet al te hoog wordt kan deze perfect gebruikt worden als randbeplanting in een border.
De standplaats van de Campanula glomerata 'Acaulis' dient bij voorkeur een zonnige tot half beschaduwde plek in de tuin te zijn op een doorlatende en luchtige bodem.
De Campanula glomerata 'Acaulis' is een makkelijke plant en heeft weinig onderhoud nodig en daardoor geschikt voor iedere makkelijke tuin.
 

 

    

 

  


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox