Astrantia / zeeuws knoopje (soort)

20 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr



Astrantia is een geslacht uit de schermbloemenfamilie. Het geslacht telt ongeveer negen soorten. De oude Nederlandse naam is "sterrekruid".Het verspreidingsgebied van dit geslacht loopt in Europa van de Pyreneeën tot de Kaukasus. De biotoop bestaat uit vochtige bergbossen en bergweiden.
Astrantia major is de soort waaruit al onze cultivars stammen en deze rassen variëren van wit tot donkerrood, hoogte 50 tot 80cm.
De bloei vindt plaats tussen mei en augustus.
De plant heeft bladeren aan de basis op lange bladstelen, welke een los rozet vormen. De bladeren op de stengel zijn zittend. Alle bladeren zijn kaal, handvormig ingesneden en sterk geaderd.
De bloeiwijze is een scherm dat knopvormig is waardoor het 1 bloem lijkt te zijn.
Eigenlijk is het een samenstelling van heel veel kleine bloemetjes, met rondom de bracteeën. Deze schutbladen vormen bij de schermbloemigen het omwindsel.
Het zijn vooral de schutbladen die de kleur geven aan de bloem en door de papierachtige textuur fragiel overkomen.
De eindstandige schermen zijn tweeslachtig, de zijschermen meestal eenslachtig en mannelijk. De totale bloeiwijze is 2-4cm groot.
De plant heeft wortelstokken en bovendien aromatische wortels.
De bloemschermen van Astrantia laten zich goed drogen. De techniek die hier het best voor wordt gebruikt is het zogenaamde ‘luchtdrogen’: snij de bloemstelen lang af en bind ze samen (niet met teveel tegelijk om schimmelvorming te voorkomen).
Deze hang je ondersteboven op een donkere, warme ruimte zoals een zolder om te drogen.
Wanneer de plant bloeit, zullen de bloemstelen naar beneden buigen bij avondval, om het pollen te beschermen tegen dauw of vocht.
De plant wordt gebruikt ter versterking van de maag en om de appetijt op te wekken (gedroogde blad en wortelstokken).
Goede snijbloem tot 14 dagen.
Plantvoorschriften algemeen
Planten in na en voorjaar in groepjes. Deze plant is zeer geschikt voor tuinen met bomen en heesters. Verlangt een plekje in de halfschaduw liefst in bosmilieu of langs beek of vijver.Humusrijke en vochtige grond, die ook wat kalk bevat. Werk er een ruime hoeveelheid compost of volledig verrotte stalmest door. De natuurlijke habitat zijn vochtige weiden en open bossen. maar toch liefst met weinig boomwortels in de nabijheid.
Deze plant is ook te gebruiken als borderplant (op een iets zonniger plek). De bodem moet dan wel goed vochthoudend zijn.
Plantafstand 30cm.
Voorzie 6-8 planten/m².
Zaaien:
Het zaad kiemt bij kou. Zet de schalen met zaad in het voorjaar, verpakt in een plastic zak, gedurende vier weken in de koelkast. Zaailingen die nog te klein zijn om in de volle grond te worden geplant, in potten verspenen.
Onderhoud
Geef in het voorjaar organische mest en een mulchlaag om vocht vast te houden en de groei te bevorderen.
Tot de grond terugsnoeien van verwelkte bloemen.
Knip in het najaar de dode bloemschermen af als je het netjes wilt houden, of laat ze zaad ontwikkelen zodat ze zichzelf uitzaaien.
Vermenigvuldigen door delen in de lente.
Wilt u de bloemen drogen, dan snijdt u de stengels zodra de knoppen opengaan.
Ziekten
Zeeuwse knoopjes worden zelden door plagen aangetast, maar in het voorjaar kunnen slakken op de frisse bladeren afkomen. Meeldauw komt soms ook voor.

 

0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox