Aconitum / Monnikskap (soort)

15 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Aconitum / Monnikskap (soort)


De meerjarige monnikskap is een knolvormende, kruidachtige, vaste plantensoort en nauw verwant aan Ridderspoor maar het is een van de giftigste planten van de Ranonkel familie, waartoe beide geslachten behoren. De Nederlandse naam van de planten is ontleend aan de merkwaardig gevormde bloemen, die aan oude kappen van monniken doen denken.
Er zijn een groot aantal soorten en cultivars, te verdelen in zomer- en najaarsbloeiers. De meeste soorten geven blauwe bloemen, daarnaast zijn er ook witte, blauw-witte, zachtgele en een roze variant.
De bloemen zitten aan lange aren of smalle trossen, die hoog uitsteken boven de breed uitgroeiende pollen van sterk ingesneden, groen blad. De lange bloemaren doen het goed op de vaas. Afhankelijk van de cultivar bloeien ze vanaf begin voorjaar tot laat in het najaar. Ze lokken veel insecten als bijen en vlinders, maar in het bijzonder hommels. Het zijn daarom erg geliefde tuinplanten
Plantvoorschriften algemeen
Laatbloeiende planten zijn altijd welkom. Ze komen het beste tot hun recht in groepen. Zet de plant vanwege de giftigheid niet vooraan in de tuin als hier kleine kinderen komen. Als u jonge kinderen hebt, verdient het aanbeveling om van monnikskap af te zien.
Monnikskap soorten zijn afkomstig uit halfbeschaduwde, koele bossen in bergachtige gebieden. Aan de rand van houtige gewassen vindt monnikskap optimale condities. Een halfbeschaduwde border met licht vochtige grond biedt eveneens gunstige voorwaarden voor een weelderige groei.
Koop in het vroege voor-of najaar krachtige planten met gezonde bladeren.
Monnikskap verdraagt geen felle middagzon, maar heeft wel wat zon nodig. Humus rijke, vochtige grond. Zandige grond kunt u het beste met leem verrijken. Daardoor houdt de grond het water beter vast.
Onderhoud
Monnikskap heeft in alle delen zeer giftige alkaloïden. Bescherm uw huid en draag bij het verzorgen van de planten handschoenen.
Werk rond de planten wat hoornspaanders door de grond. Geef bij droogte regelmatig water en bedek de grond met mulch.
Snij voor het invallen van de vorst ingewortelde planten terug tot een handbreedte boven de grond
Vermeerder monnikskap door deling. Graaf ingewortelde planten op en snij de wortelstok met een scherp mes in stukken. De afzonderlijke delen direct weer inplanten.
Ziekten
Zwarte bladluizen kunnen hun slag slaan als monnikskap op een droge plaats staat en daarnaast ook nog aan zon en wind is blootgesteld. Spoel de luizen met een scherpe straal water af en giet de planten regelmatig. Zorg vervolgens in het najaar voor een betere standplaats.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox