Jouw tuin als mooiste decor voor fotografie

26 Aug 2020 in Tuinfotografie tips:


Tips bloemen/tuinfotografie

Fotograferen in je eigen tuin geeft rust. Geen beperking qua tijd, geen vreemde mensen om je heen en alles bij de hand: kopje koffie, je fotospullen etc. Maar hoe leg je nu jouw mooie bloemen vast met je camera? Als je nog niet zo bedreven bent met het fotograferen op de manuele stand dan ga je gewoon op de semi- of automatische stand fotograferen. Ben je dan een “slechtere” fotograaf? Absoluut niet. Uiteindelijk gaat het om het plezier van het fotograferen. Vergelijk het maar met autorijden. Automaat of een handgeschakelde Porsche? Het maakt mij niet uit. Maar met de handgeschakelde uitvoering kun je wel anders rijden, wat verder optrekken in een bepaalde versnelling etc. Bij de automaat bepaald de auto het moment van schakelen. En zo is het in de fotografie ook. Fotograferen op de automatische stand geeft de camera de ruimte om alle instellingen te doen en te bewerken. Bij de manuele stand is het aan jou. Geen fletse foto’s meer en scherpte op de foto waar jij dat graag wilt zien. Hieronder volgen een paar tips uitgaande van deze manuele stand.

 

 • Kies een windstille dag uit als je bloemen gaat fotograferen. Fotografeer je op de manuele stand en zonder statief zorg dat de sluitertijd op tenminste 1/125 staat. Bij meer wind gebruik je een snellere sluitertijd bijvoorbeeld een 1/500 sec
 • Breng de aandacht naar het onderwerp. Fotografeer daarom met weinig scherptediepte, waarbij de wazige achter- of voorgrond voor meer rust in het beeld zorgt.
 • Hoe doe je dit?

  Je zoomt maximaal in

 • Gebruik een grote diafragma opening (klein diafragmagetal)
 • Fotografeer dicht op de bloem
 • Let op! Fotografeer je met een macrolens en je wilt niet dat jouw bloem te wazig wordt, gebruik dan een diafragmagetal hoger dan f 8.  Maar wil je alleen een stamper van een bloem scherp hebben zet het diafragmagetal dan zo laag mogelijk bijvoorbeeld f 2.8         
 • Haal storende elementen weg, zoals verdorde blaadjes etc.
 • Gebruik verschillende standpunten. Bijvoorbeeld een laag standpunt, dat kikkerperspectief wordt genoemd. Of vogelperspectief. Je fotografeert recht boven de bloem.
 • Wat een leuk effect geeft is het gebruik van gekleurd papier om achter de te fotograferen bloem te plaatsen.
 • Waterdruppels na een regenbui of beneveling met een plantenspuit geven een extra mooi effect om bloemen te fotograferen. Spray niet te dichtbij, maar vanaf een halve meter.
 • Met hard licht verlies je een deel van de intense kleuren en details van de bloem. Gebruik eventueel een transparant scherm om het harde licht te verzachten. Nog beter is om in de ochtend of tegen de avond te fotograferen tijdens het zgn Golden Hour.
 • Oefen eens met tegenlicht om lensflair en een silhouet te creëren.
 • Ga op zoek naar een situatie waarbij er een zonnestraal op een bloem valt. Je creëert hiermee dat een bloem omkadert wordt en de bloem uitgelicht wordt. Je kunt dit eventueel ensceneren met een ledlampje.
 • Vlinders fotografeer je het beste vroeg in de ochtend. Zij zijn dan nog niet opgewarmd en zullen daardoor minder snel wegfladderen.
 •  

  Daag jezelf maar eens uit en laat je mooiste foto maar eens zien. Succes.

   

  Johan en Coby

   

  In de volgende blog lees je meer over fotobewerking.

  fotograaf online fotocursus bloemen planten landschap

   


  Log in om te liken
  Inloggen is verplicht

  Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

  Log in
  Er zijn nog geen reacties.
  Tuinfotografie tips:

  Onderwerp uit het midden: De regel van derden

  Maak je foto spannender door het onderwerp uit het midden te plaatsen. Pas de regel van derden toe..


  Tuinfotografie tips:

  Languit tussen de planten

  Fotograferen vanuit kikvorsperspectief


  Tuinfotografie tips:

  Challenge paardenbloem pluis zaadje

  Blaas een uitgebloeide paardenbloem uit en zet 1 zaadpluis op de foto


  Door Tuindingen

  De Tuindingen nieuwsbrief

  Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox