Meest gehate onkruid is de Japanse Duizendknoop

Door Tuindingen - 1-12-2019 in Permacultuur
0 reacties

Japanse-duinzendknoop-uit-de-tuin-verwijderen

Japanse duizendknoop een van de meest invasieve planten "Godzilla weed''. 

Het groeit door bebouwingen en funderingen, vernietigd wegen en is zelfs illegaal in veel landen om aan te planten in de tuin.
Een veel voorkomende habitat voor Japanse duizendknoop is zonnige, vochtige gebieden, waaronder rivieroevers, bermen, gazons en tuinen. Het (on)kruid wordt vaak verspreid via stortplaatsen. Het enige dat nodig is voor vermeerdering, is een klein stukje van een wortel, en deze dreiging krijgt onmiddelijk een nieuw leven. Voor je het weet worden alle andere planten verdrongen door deze invasieve planten.
 

knotweed-Japanse-duizendknoop-geneeskracht-onkruid

Japanse duizendknoop meest gehate plant maar ook meest geneeskrachtigste plant op aarde

's werelds meest invasieve (on)kruid bevat extreem hoge concentraties resveratrol, de plantenstof die, wordt gebruikt voor de behandeling van hartaandoeningen, kanker, diabetes en de ziekte van alzheimer en de ziekte van lyme. 
 

Resveratrol is een polyfenolenverbinding die in vele planten voorkomt en bestanddeel is van het planteigen immuunsysteem. Een bijzonder hoog gehalte resveratrol is aanwezig in de Japanse duizendknoop (Polyonum cuspidatum), een geneeskrachtige plant die zowel in de traditionele Japanse als Indische geneeskunde een grote rol speelt. 

Drink je gezonder met wijn

We lezen voornamelijk dat rode wijn het risico op kanker en hart- en vaatziekten verlaagt. Wetenschappers ontdekten het verband tussen rode wijn consumptie en een betere gezondheid. Resveratrol zit namelijk ook in de schil van rode en blauwe druiven, en dus ook in rode wijn. 

Meest gebruikte medicinale plant op onze planeet, dan welke plant dan ook.

Japanse duizendknoop, dat al meer dan 2000 jaar in de Chinese, Indische en Japanse geneeskunde wordt gebruikt, wordt tegenwoordig gebruikt om cardiovasculaire problemen, kanker, diabetes en Alzheimer te behandelen. 
Naast het feit dat het een rijke bron van mineralen en vitamines is, is de gewaardeerde component resveratrol het onderwerp geweest van honderden medische onderzoeken in de afgelopen jaren. 
Resveratrol is een krachtig antioxidant dat het bloed verdunt en blokkades in de slagaders opheft, helpt bij oxidatie van vetten en vetmetabolisme en heeft antibacteriële, intivirale en schimelwerende eigenschappen. 
Japanse duizendknoop is ook een van de enige effectieve remedies tegen de ziekte van lyme, waarbij de bacteriën uit het zenuwstels worden getrokken.

Herbalist Yarrow Willard laat ons zien hoe je Japanse Duizendknoop kunt identificeren en hoe je een resveratroltinctuur kunt maken vanuit de wortels in de video hieronder: 

 

Knotweed is een zeer gewaardeerde bergroente in Japan en China, zegt Willard. 
Hij beveelt aan de scheuten met magnesiumzout te beitsen om van oxaalzuur af te komen voordat je gaat eten. 
Hij heeft als bijnaam de resveratrol in zijn wortels: "alles omkeren", omdat het bekend staat om het omkeren van zoveel kwalen en tekenen van veroudering. 
Het is geen toeval dat invasief (on)kruid overal groeit waar mensen de bodem hebben verstoord, zegt Willard en merkt op dat de Japanse duizendknoop niet in het bos groeit. "We hebben planten nodig zoals deze in ons leven", zegt hij. 

"Ze duiken overal op en we blijven ze proberen ze kwijt te raken met agressieve/chemische bestrijdingsmethodes"

 

 

Wellicht heb je ook interesse in de volgende artikelen:  

Wat de een ziet als onkruid, vindt de ander een aanwinst voor de tuin.

- Rood kruipend onkruid met geel bloemetje 

- Brandnetels in de tuin
 

 

1 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions