Dendrobium nobile / Bamboe orchidee

06 Jun 2020 in Mediterrane planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Dendrobium nobile / Bamboe orchidee


De Dendrobium nobile of bamboeorchidee, is een van de grootste geslachten van de familie van de orchideeën. De Dendrobium nobile ontwikkelt de bloemen op de dikke stengel (bulb) net onder de oksel van elk blad. Daar begint een trosje bloemknoppen te ontstaan die zich vervolgens langzaam ontplooien tot prachtige bloemen. De plant is inheems in delen van India en in de Himalaya.
Door verschillende Dendrobiums te kruisen met elkaar zijn de Dendrobium-soorten te koop als kamerplant met verschillende kleuren, zoals:
geheel wit (Dendrobium nobile var. virginalis) -  wit met bruinrode vlekken op de het eind van de bloembladeren, (Dendrobium nobile Lindley) - wit met zacht paarse vlekken op de bloembladeren (Dendrobium nobile Apollon) - geheel geel (Dendrobium nobile Song Bird) - diep paars (Dendrobium Berry Oda)
Ook in de breedte van de bloembladeren zit verschil bij de Dendrobium-soorten net als in de vorm van het middelste bloemblad, de kroon.
De compactumhybriden (de Dendrobium nobile) hebben meestal meerdere scheuten uit de dikke stengel (pseudobulb) onder de bladeren, met bloemtrossen met één tot zeven centimeter grote bloemen.
De Phalaenopsishybriden (Dendrobium phalaenopsis) krijgen aan het einde van de stengel (pseudobulb), tussen de bovenste bladeren, een of meerdere bloemstelen met daaraan 5 tot 15 grotere bloemen in diverse kleuren.
Sommige Dendrobium-soorten zijn geurend. De Dendrobium kan in de woonkamers wel twee maanden bloeien en is als kamerplant het hele jaar te koop.

Plantvoorschriften & onderhoud algemeen
De compactumhybride Dendrobium nobile is een dankbare plant die jaar op jaar kan bloeien. De Dendrobium nobile staat het liefst in een pot die precies om de wortels past. Verpotten moet dan ook alleen als de pot écht te klein is. De plant wil graag een plekje in de zon maar niet in de volle zon. Een raam op het noorden of de plant afschermen bij volle zon neemt het risico op verbranding door de zon van bloem en blad weg. De plant heeft niet erg veel water nodig. Eén keer per week water geven is genoeg maar omdat het een epifyt is, heeft één keer per week tien minuten de kluit onderdompelen in water de voorkeur. Laat wel het water uitlekken voordat de plant teruggeplaatst wordt. Geef een keer per twee maanden extra voeding en de bloeiende plant zal het prima doen in de meeste huiskamers waar het gemiddeld tussen de 15 tot 20 graden is.
Als de bloemstengel van de Dendrobium nobile is uitgebloeid, vallen de bloemen vanzelf van de stengel af. Tegen het eind van de zomer kondigt de plant zelf het einde van de groei aan door het geven van een topblad. Het topblad is blad dat gemiddeld kleiner is dan de andere bladeren en betekent dat de pseudebulben rijp beginnen te worden. De plant kan in de rustperiode.
Tijdens de rustperiode gaat de orchidee werken aan de ontwikkeling van nieuwe scheuten voor het volgend jaar. Zet de plant op een koele en lichte plek waar het 5 tot 15 graden. Geef geen water ook niet wanneer de pseudobulben gaan schrompelen. Wanneer de nieuwe scheuten zichtbaar zijn (rond januari) de plant weer warmer zetten op een licht plaats en een keer in de week water en voedsel gaan geven.

Stekken
Tijdens rustperiodes geeft de orchidee zelf kleine mini-plantjes of keiki’s. Een kleinere plant van de moederplant die groeit uit een slapend oog van de stengel aan de basis van de plant. Wanneer de keiki ongeveer twintig centimeter lang is en geen bladeren meer maakt, de oude, vliezige stengel waar de nieuwe plant aan vastzit, wegknippen. De nieuwe scheut het liefst plaatsen in een orchideeënpot waar veel gaten inzitten zodat het teveel aan water wordt afgevoerd. Zet de orchidee twee maanden op een warme plaats en stop met mest geven. Na de twee maanden, de plant zes weken lang op een koelere plaats zetten en minder water geven en nog geen mest. Wanneer er uitstulpingen zichtbaar zijn op de bulbs, de plant terugzetten in de huiskamer en hetzelfde behandelen als een pas gekochte Dendrobium nobile.

Als de wortels van de Dendrobium nobilé gezond zijn, mag de orchidee in een grotere pot verpot worden. Indien de wortels zacht en/of verrot zijn, is het raadzaam deze delen te verwijderen en de orchidee weer in dezelfde pot te plaatsen. Als de Dendrobium nobilé over de potrand is gegroeid, is scheuren/delen ook een mogelijkheid. Maak van één plant maximaal twee planten. Zet deze planten vervolgens weer in dezelfde maat pot.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
ingrid simons Avatar

ingrid simons 4 maanden geleden
wat voor orchideen grond heb ik nodig voor de Dendrobium nobile


Mediterrane planten

Passie voor planten in je woonkamer| De oplossing voor gezonde kamerplanten

De kamerplanten van Deef worden gevoed met wormenpoep en ferma compost. Dat klinkt misschien grappig maar als je er goed over nadenkt kon Dees met zijn manier weleens DE oplossing hebben


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox