Chamaerops humilis / Europese dwergpalm

06 Jun 2020 in Mediterrane planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Chamaerops humilis / Europese dwergpalm


De Europese dwergpalm is een palmsoort die zijn oorsprong in Europa vindt. Ook komt de palm voor in Algerije, Tunesië, Libië, Egypte en Turkije. De plant is inheems in het Middellandse Zeegebied en valt onder de mediterrane planten. De palm kan goed tegen hitte en kan in de winter vorst verdragen tot ongeveer -10 graden Celsius. Dit gegeven maakt het een ideale plant om een stukje mediterraans gevoel op eigen terras of in de tuin in Nederland en België, te creëren. Een dwergpalm op een definitieve plek in de tuin is goed mogelijk, wanneer de plant in de zon kan staan en bij strenge tot zeer strenge vorst, afgeschermd wordt.
Het jonge blad groeit bovenaan uit de stam van de palm en een blad is opgebouwd uit tal van vrij smalle, blauwgroene blaadjes. De smalle blaadjes liggen op en tegen elkaar aan en openen zich langzaam tot een waaiervormig blad. Het vezelige blad heeft diepe insnijdingen tot de helft (gelobd) en de bladeren kunnen een doorsnee krijgen van wel één meter. De vele nerven (vijftien of meer) van het blad lopen vanaf de bladsteel tot het uiteinde van het blad en geven een structuur met een verhoging bij elke nerf. De structuur doet denken aan een harmonicadeur (vouwdeur). De bladstelen zijn niet langer dan 50 centimeter en hebben scherpe stekels aan de zijkanten die wel 30 tot 90 centimeter lang kunnen worden. De waaiervormige bladeren hebben een kleur van grasgroen tot zilverachtig groen.
De wortels van de Chamaerops humilis groeien in de grond recht naar beneden. In een dichte bodem van een kuip of bloempot, verzamelen de wortels zich dan ook massaal onderin.
De Europese dwergpalm of Chamaerops heeft een schijnstam en geen stengel. De schijnstam bestaat uit bladvoeten van afgestorven bladeren. De stam heeft geen jaarringen zoals bij een boom en geen bast. De Europese dwergpalm ontwikkelt één hoofdstengel met één groeipunt. De stam heeft een natuurlijke bescherming van vezelige draden van de afgestorven bladeren. Ze geven de stam een harig uiterlijk. Een jonge palm kan pas in de hoogte groeien, nadat er een bepaalde breedte is bereikt. Naast de onderzijde van de hoofdstam worden nieuwe scheuten gevormd. Het gevolg is een mooie compacte vorm.
De Chamaerops humilis is in het algemeen tweehuizig en heeft een vrouwelijke én mannelijke palm nodig om tot zaadproductie te komen. Heel zelden is de palm eenhuizig wat inhoudt dat zowel mannelijke én vrouwelijke bloemen aan dezelfde plant voorkomen. De Chamaerops Humilis maakt bloemen in de bloemschedes, bovenaan de top van de stam, vanaf een leeftijd van 6 jaar. Vanaf half april tot half juni komen uit de bloemschedes tal van kleine, gele mannelijke of vrouwelijke bloemetjes. De vrouwelijke bloemen staan tussen de bladstelen in korte trossen en de mannelijke bloemen hebben langere en dichte trossen. De mannelijke bloemen verspreiden een heerlijke geur.
Plantvoorschriften algemeen
Hij verkiest volle zon en staat graag in een goed gedraineerde grond. Dit helpt de plant in de winter, om zo zijn voeten(wortels) droog te houden. Best wordt hij geplant langs de zuidkant in volle zon.
Het nadeel van deze standplaats is dat er tijdens warme zomerdagen nogal wat water aan moet gegoten worden. Makkelijk 10 liter per dag, als het 24 graden en zonnig is. Het uitgebreide wortelstelsel van de palm zwelgt alle vocht op. Elke watergift neemt wat stoffen van de koemestkorreltjes (bovenop de potgrond) mee naar beneden, naar de wortels. Elke dag of om de twee dagen water geven is op zich af te raden, da's te dikwijls. Eigenlijk moet er pas water gegeven worden als de potgrond op bvb. 15 cm. diepte droog aanvoelt, en hem dan voldoende water geven. Maar bij warm weer en met uitdrogende wind moet geregeld nagekeken worden dat die niet volledig verdroogt.
Onderhoud
Veel palmen in de tuin kunnen vorst verdragen, maar in Nederland en België kunnen de temperaturen wel tot -20 graden of zelfs meer onderuit gaan. Een winterbescherming bij matige tot strenge vorst hebben de palmen dan ook nodig door:
De wortels af te dekken met bladeren of houtsnippers.
De kroon van de palm samen te binden en te omwinden met doeken, jute of rietmatten. Voor extra isolatie kan er stro of bladeren in de doeken of matten gedaan worden.
De bladstelen hebben stekeltjes aan de zijkant. Gebruik daarom altijd goede handschoenen als u de bruine bladeren wegsnoeit.
Een dwergpalm in een pot of kuip heeft voldoende diepte nodig. Om de ongeveer vijf jaar in het voorjaar, is verpotten nodig. De nieuwe pot hoeft maar iets groter te zijn omdat in een hele grote pot de palmwortels niet snel genoeg kunnen wennen. Wel is het mogelijk om de plant terug te zetten in dezelfde pot, na ongeveer 1/5 deel van de wortels weg gesneden te hebben. Snij de teveel wortels in schijven weg.
Voeg bij het verpotten van de palm, koemestkorrels in de potgrond. Elke maand een handjevol koemestkorrels zorgt voor een goede wortelontwikkeling. Geef de plant in de tuin of op het terras in september nog een keer kaliumrijke meststof. Het gehalte aan kaliumzouten in de plantensappen komen de winterhardheid ten goede.
In het voorjaar kunnen de bladeren die het licht voor andere bladeren tegenhouden weggesnoeid worden. De oudere bladeren die volledig bruin zijn, kunnen altijd gesnoeid worden. Dit zijn meestal de onderste bladeren. Pas wel op voor de scherpe stekels aan de bladsteel.
Ziekten
Deze palm moet af en toe nagekeken en indien nodig behandeld worden tegen spint als hij onder droge omstandigheden staat. De Chamaerops humilis heeft nogal makkelijk last van spint. Dat zie je aan donkerbruine kleine vlekjes op de bladeren en kleine spindraden, "webjes", meestal aan de bladuiteinden.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Mediterrane planten

Passie voor planten in je woonkamer| De oplossing voor gezonde kamerplanten

De kamerplanten van Deef worden gevoed met wormenpoep en ferma compost. Dat klinkt misschien grappig maar als je er goed over nadenkt kon Dees met zijn manier weleens DE oplossing hebben


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox