Celosia

06 Jun 2020 in Mediterrane planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Celosia


Celosia caracas is een tropische plant, die bij ons als eenjarige in potten in de woonkamer, op het balkon of het terras te houden is, mits hij voldoende water en voedingstoffen krijgt. De kluit mag niet uitdrogen.
Kenmerkend voor de planten van de Celosia argentea Plumosa Groep zijn de vertakte bloempluimen die lijken op piramidevormige plumeaus. Er zijn lage rassen verkrijgbaar, die met 15-40 cm hoogte geschikt zijn voor potten en kuipen, maar ook voor perken. Andere rassen worden 50-90 cm hoog en zijn goede snijbloemen. De planten zijn verkrijgbaar in verschillende series en kleurenmengels. Zeer aan te bevelen is de ‘Geisha’ serie, die u in vijf afzonderlijke kleuren en ook als mengsel kunt kopen. De planten worden slechts 25 cm hoog. ‘Fairy Fountains’ blijft met 15 cm nog lager. Ook deze planten zijn er in diverse kleuren. Van de hogere rassen is de serie ‘Toorts’ (goudgeel, paars, scharlakenrood en wijnrood) de moeite waard, evenals de afzonderlijke rassen ‘Apricot Brandy’, ‘Cynthia Rose’, ‘Forest Fire’ en ‘Century Paars’.
 
De bloeiwijzen van de Celosia argentea Cristata Groep groeien niet vertakt, de planten mogen niet worden getopt. Ook binnen deze groep zijn er speciaal voor de teelt in potten en perken lage rassen verkrijgbaar. Bekend is de serie ‘Jewel Box’ met planten in karmijnroze, goudgele, rode, zalmkleurige en oranje tinten, of als mengsel. Wilt u liever snijbloemen kweken, dan kunt u beter hogere rassen nemen, bijvoorbeeld de series ‘Chief’ (vijf kleuren) en ‘Bombay’ (twee kleuren) of de afzonderlijke ‘Martine’, ‘Toreador’ en ‘No 9’.
 
Celosia spicata ‘Sharon’ wijkt wat kleur en vorm betreft enigszins af. De bloeiwijzen zijn slank en hebben een frisse, lilaroze kleur. Ze verschijnen op het uiteinde van vertakte, 40-60 cm lange stengels en maken een minder kunstmatige indruk dan de overige familieleden. Daarom passen ze zelfs in een natuurlijke tuin.
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar vers zaad of krachtige, voorgekweekte jonge planten in potten van 10 cm. Koop nooit planten met bloemen. Deze zullen in de tuin minder uitbundig bloeien.
Volle zon. Celosia’s groeien en bloeien het mooist op een zonnige en tegen de wind beschutte standplaats. Celosia is een warmteminnend gewas en heeft geen enkele hinder van hoge temperaturen.
Humusrijke, doorlatende grond. Vochtige, voedselrijke grond is ideaal, maar celosia is ook bestand tegen schrale, droge grond.
Zaaien: De planten ter plaatse zaaien of in potjes, het zijn lichtkiemers, dus de zaden niet afdekken. Na 10 dagen mag de temperatuur dalen tot 18°c.
 6 plantjes per m²
Onderhoud
Om te bevorderen dat de planten van de Celosia’s argentea Plumosa Groep goed vertakt groeien, moet u de harttak toppen. Bij de rassen van de Celosia’s argentea Cristata Groep mag dit niet. Geef de planten water als de bovenste 2-3 cm van de grond droog aanvoelen. Giet ’s morgens. Om de twee weken vloeibare mest aan het gietwater toevoegen.
Hoge planten hebben ondersteuning nodig, zodat ze bij harde wind of bij regen niet afbreken.
Celosia’s kunnen worden gedroogd. Snij de bloemen af voor ze zaad hebben gevormd en laat ze op een warme plaats drogen.
Ziekten
Celosia is gevoelig voor luis en slakkenvraat. Verder kunnen phytium, valse meeldauw en botrytis voorkomen.
Celosia’s kunnen ook door schimmels worden aangetast die wortel- en stengelhalsrot veroorzaken.Vochtig en koel weer bevorderen een aantasting. Zieke planten met de omringende aarde zo snel mogelijk verwijderen en vernietigen. Dit is de enige manier om besmetting van andere planten te voorkomen.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Mediterrane planten

Passie voor planten in je woonkamer| De oplossing voor gezonde kamerplanten

De kamerplanten van Deef worden gevoed met wormenpoep en ferma compost. Dat klinkt misschien grappig maar als je er goed over nadenkt kon Dees met zijn manier weleens DE oplossing hebben


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox