Clematis / Bosrank (plantenfiche soort)

29 May 2020 in Klimplanten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Clematis / Bosrank (plantenfiche soort)


Clematis is een geslacht met 500 soorten en meer dan 1500 veredelde hybriden, al dan niet winterharde, overblijvende planten en bladverliezende of groenblijvende, houtige klimplanten met mooie, opvallende bloemen.
Voor de tuin is een groot aantal cultivars beschikbaar, die in kleur sterk uiteenlopen, waarbij de bloem ster- of schaalvormig kan zijn. De afmeting van de bloemen varieert van enkele centimeters tot meer dan 20 cm.
Plantvoorschriften algemeen
Zon.
Vooraleer je de clematis aanplant laat je de kluit eerst voldoende water opslorpen. Maak een plantgat dat groot genoeg is en maak de aarde goed los. Strooi wat mest of gedroogd koeienkorrels in het plantgat en giet vol met water.
Maak van de grootbloemige clematissen de wortels een beetje los en laat van de andere soorten met fijne worteltjes de kluit heel.
Plaats de kluit van de plant zeker 15 cm onder de grond. Maak het plantgat toe (laat een kuiltje om gemakkelijk water te geven) met goede grond en leg daarna een mulchlaag rond de plant. De voet van de clematis moet in de schaduw staan. Maak daarna de ranken voorzichtig los en bevestig ze aan het door jou gekozen klimmateriaal of gastheer. Zorg ervoor de ranken niet te kneuzen, zo wordt de plant vatbaarder voor schimmels en andere ziekten. De beste planttijd is het voorjaar of najaar, indien u verschillende soorten samen plant let er op dat ze samen bloeien, dat vergemakkelijkt het snoeien.
Onderhoud
Planten leiden - zelfhechtend.
Snoeien om de groei te controleren en voor levendiger bloei. Clematis bloeit op hout van vorig jaar, dus snoeien na de bloei.
Normaal heeft de clematis weinig snoei nodig, maar als de struik te zwaar of te breed geworden is kan men deze ook zwaar terugsnoeien.
Geef in droge zomers ruim water en in het groeiseizoen vloeibare mest.
Stop met bemesten als de plant gaat bloeien. In vochtige zomers kunt u een middel spuiten tegen meeldauw.
Ziekten
Bladluis-meeldauw-luis-stamrot-verwelkingsziekten-----steeds bedachtzaam zijn voor ziekten regelmatige kontrole


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Klimplanten

Bosrank' - Clematis montana 'Superba'

Wit bloeiende clematis met naar vanille geurende bloemen


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox