Siergrassen snoeisel mulchen

Door Carmen v/d Wetering - 14-3-2020 in Grondbewerking
0 reacties

Siergrassen snoeisel mulchen

Mulchen is het halve werk. Want als je de aarde rondom de planten met het juiste materiaal afdekt, bespaar je veel werk!

Siergrassen snoei je in het voorjaar. 
In het najaar hebben veel mensen de neiging om de afgestorven grassen terug te snoeien: de halmen vormen tijdens de winter een extra bescherming tegen vorst en vocht en dienen nog als voedingsopslag. Bovendien zijn siergrassen ook in de winter visueel aantrekkelijk om te zien met hun gedroogde silhouetten.

Afhankelijk van de soort en hoeveelheid snoei je siergrassen met de snoeischaar, heggenschaar, bosmaaier;

  1. Snoeischaar: de beste methode is een scherpe snoeischaar waarmee je de stengels netjes en strak afknipt en je goed de hoogte kunt bepalen.
  2. Heggenschaar: neem een heggenschaar als het blad erg taai is. Hiermee kun je net en strak snoeien, ook horizontaal. Met de heggenschaar krijg je al snel een gekortwiekt bolletje in de tuin dat weer zal moeten uitgroeien tot een volle plant. Het nadeel van een heggenschaar kan zijn dat de stengels niet scherp en strak worden gesnoeid, waardoor rot kan ontstaan.
  3. Bosmaaier: voor grote hoeveelheden kun je een bosmaaier gebruiken. Ook hier is het nadeel dat stengels niet scherp en strak worden afgesneden, omdat het mes bij grote hoeveelheden snel wat botter kan worden. Gebruik met een bosmaaier goede beschermingsmiddelen.

Hergebruik afgestorven snoeisel van siergrassen 

Door de grond met een laag mulch van fijn gesnoeid snoeisel te bedekken verbeter je de bodemstructuur en neemt het humusgehalte toe. Mulchen is goed voor je grond en fijn voor de planten.

Siergras-snoeisel-mulchen


Mulchen heeft veel voordelen.
Door te mulchen kun je tuinafval hergebruiken én de grond verbeteren. 

Plantenvoeding: de humus die vrijkomt wordt opgenomen door de plantenwortels en dient als voeding voor de planten.
Onkruidwerend: de mulchlaag remt de groei van onkruid af.
Bescherming: de organische laag vormt een beschermlaag tegen zware regenval, felle zon, temperatuurverschillen en uitdrogende wind.
Houdt vocht vast: de grond droogt minder snel uit, wat goed is voor je planten.
Hergebruiken: door tuinafval te hergebruiken hoef je minder weg te gooien.

lees ook: Composteren - geef eens wat terug aan je tuin

Mulchen-afgestorven-snoeisel-siergras

De natuur weet het best hoe het werkt. Daarom is de grond vaak bedekt met een dicht plantendek of plantaardig materiaal zoals afgevallen bladeren en naalden. Waarom niet het voorbeeld van de natuur volgen en door te mulchen deze ‘tips’ van de natuur in de tuin toepassen? In de tuin vind je volop gratis materiaal. Afgestorven vaste planten en siergrassen, en kleingesneden brandnetel-, smeerwortel- en rabarberbladeren bijvoorbeeld.

Siergrassen in de tuin zijn fantastische sfeerplanten. .

Siergrassen zijn er in vele soorten en maten. Voor elke tuin is wel een geschikte soort te vinden. In strakke tuinen zorgen siergrassen voor luchtigheid en beweging. In weelderige tuinen vormen grassen de natuurlijke ruggengraat van de beplanting. Met name in het najaar stelen veel soorten gras de show. Siergrassen kunnen we grofweg indelen in drie categorieën: hoge siergrassen, middelhoge siergrassen en lage siergrassen. 

Je kunt siergrassen op een fantastische manier combineren met vaste beplanting maar er ook voor kiezen om siergrassen solitair toe te passen. Daarnaast is het erg mooi om een border te gebruiken om een combinatie van een aantal soorten siergrassen te maken. 
 

(Tip) Grondbewerking voor aanplant beplanting

Spit voordat je gaat planten flink wat plantaardig materiaal door de grond. Bijvoorbeeld: compost, dood blad, gras, groenteresten, onkruid of snoeiafval.

Lees verder.. Humusrijke grond voor aanplant

 

2 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions