7 stappen naar een insectvriendelijke tuin

24 Feb 2020 in Diervriendelijke tuininrichting
Afbeelding bij 7 stappen naar een insectvriendelijke tuin


Met een paar simpele ingrepen kan je je tuin omvormen tot een insectvriendelijke tuin die er niet alleen mooi uit ziet maar ook nog eens productief is.

Stap 1: Vorm een stuk gras om tot een bloemenweide of leg een wilde bloemenborder aan.

Gras omvormen tot een bloemenweide kan je doen door simpelweg minder te maaien, niet meer te bemesten en bij het maaien ook het maaisel af te voeren. Maar dan kan het wel even duren voor je een mooie bloemenweide gaat krijgen. Een snellere methode is om het gras te verwijderen en een bloemenmengsel in te zaaien (een- en meerjarige inheemse bloemen).

Om van in het begin een mooi effect te hebben, kan je ook kiezen om er een aantal volwassen bloemen in te planten ( 3 / m²). Dit in combinatie met het zaaien van een- en meerjarige bloemenmengsels geeft het beste resultaat.

In dit geval heb ik gekozen voor volgende bloemen voor deze zon/halfschaduw wilde bloemenborder:

Wilde reseda (Reseda lutea)
Peen (Daucus carota)
Kluwenklokje (Campanula glomerata)
Gele kamille (Anthemis tinctoria)
Bergcentaurie (Centaurea montana)
Gewoon duizendblad (Achillea millefolium)
Gewone ereprijs (Veronica chamaedrys)
Gewone smeerwortel (Symphytum officinale)
Gewoon vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)

Dit in combinatie met volgende zaadmengsels:
Ecoflora A2 Akkerbloemen (eenjarige bloemen)
Ecoflora B1 Leem- en zandleemgronden (meerjarige bloemen)    

7 stappen naar een insectvriendelijke tuin

Stap 2:  leg een sierborder aan met bijvriendelijk planten.

In de catalogus van de meeste tuincentra kan je zoeken op bij- of vlindervriendelijke planten. Kies bewust voor planten met dit label en bij voorkeur ook nog eens voor inheemse soorten.

Ook met een kleine border zoals hier kan je al een verschil maken, in dit geval heb ik gekozen voor Nepeta faassenii (x) JUNIOR WALKER. Een sterke plant met een lange uitbundige bloei en die in trek is bij hommels.

Stap 3: plant een struik.

Struiken zijn een goede manier om structuur aan de tuin te geven maar ook om nectar en stuifmeel te voorzien voor insecten in een periode met weinig bloemen. En later als er bessen aan komen, profiteren de vogels er ook van. Of ze gebruiken de struik om een nest in te bouwen.

In deze tuin heb ik gekozen voor een krentenboom (Amelanchier lamarckii) en een sleedoorn (Prunus spinosa). Enkel de krentenboom staat op de foto.

Stap 4: leg een moes- of kruidentuin aan.

Je eigen groenten en kruiden kweken is niet alleen goed voor de natuur, maar ook klimaatvriendelijk en gezond. Je kan ook bewust een deel van de groenten niet oogsten maar als voedsel laten dienen voor allerhande dieren.

Stap 5: plant een (fruit)boom in je tuin.

Iedere tuin zou minstens één boom moeten hebben, niet alleen voor insecten en vogels te helpen maar ook voor het klimaat. Probeer wel te kiezen voor inheemse exemplaren.

Je kan natuurlijk ook kiezen om een fruitboom aan te planten, niet alleen goed voor de natuur maar ook lekker voor jezelf. Met fruit uit eigen tuin win je op verschillende vlakken. Ook in kleine tuinen kan je makkelijk een fruitboom aanplanten. In dit geval gekozen voor een halfstam Malus 'Golden Delicious' en tegen de afsluiting een Malus 'Jonagold'.

Stap 6: plant nog meer (klein) fruit.

Frambozen, stekelbessen, aardbeien en ga zo maar door zijn lekker maar ook goed voor insecten. De bloemen zijn een extra bron van nectar en stuifmeel voor bijen.
En al het fruit dat je niet op krijgt, laat je liggen voor vogels en vlinders.

Stap 7: drink een pintje in plaats van je gras te maaien.

Elke 2 of 3 weken je gras maaien is voor niets nodig, laat het gerust maar wat langer worden. Hoe langer het gras, hoe langer de wortels dus hoe klimaatbestendiger je gazon is. Hoe meer wortels, hoe meer CO² je op slaat in de bodem en dat is dan ook weer goed voor het klimaat. En door het gras langer te laten groeien, geef je ook de bloemen in het gras de kans om tot bloei te komen en dat is dan weer goed voor bijen.

Nog een extra excuus nodig om je gras niet te maaien? Plant dan bloembollen in je gras, dan moet je wachten tot het loof helemaal verwelkt is voor je het gras terug mag maaien. En zo kan je dus al zeker tot in mei naar de koers kijken op zondag dan achter je grasmaaier aan te lopen.

En zo krijg je dus een tuin met eten voor de insecten en voor je gezin en waar je ook meer plezier uit gaat halen. Schol!

Maarten Wielandts
Eat Sleep Garden Repeat 
Volg me op Facebook.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Diervriendelijke tuininrichting

Vogelvoederplank met walnoten maken.

Ondersteun de vogels in je tuin met een zelfgemaakte vogelvoederplank van walnoten. Eenvoudig zelf te maken.


Door Tuindingen

Diervriendelijke tuininrichting

Diervriendelijk tuinieren

Hoe komen we toch aan het idee dat alles opgeruimd en netjes moet zijn?


Door Tuindingen

Diervriendelijke tuininrichting

Help de Hommelkoningin aan een Hommelnest in eigen tuin (Zo doe je dat)

Een blije hommel heeft twee dingen nodig en dat zijn bloemen en huisvesting. Jij kan de hommel helpen door deze nestgelegenheid te geven, waar de hommel kan gaan wonen. Je wordt dan als het ware een “hommel imker”.


Door Jan de B

Diervriendelijke tuininrichting

Vroegbloeiende bolgewassen in februari eerste voedselbron voor insecten.

Het is fijn om jaarrond bloeiende planten te hebben. Dan hebben vlinders en bijen altijd wat te eten. Naast de bollen in het voorjaar kun je met je beplantingsplan rekening houden met de seizoenen.


Door Roel

Diervriendelijke tuininrichting

Handboek voor diervriendelijk en natuurlijk tuinieren (Aanrader)

'Een duurzame tuin' van Albert Vliegenthart is een inspirerend boek dat laat zien hoe je jouw tuin, balkon of terras aantrekkelijk kunt maken voor bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Door eenvoudige maatregelen en gebruik van de juiste planten zal het natuurleven in je eigen stukje groen snel toenemen. Met heel praktische informatie over nuttige dieren, goede plantcombinaties en concrete tips om van je eigen stukje groen een diervriendelijk paradijsje te maken. Deze uitgave sluit aan bij het feit dat er steeds meer aandacht is voor wat wij zelf kunnen doen voor het behoud van alle nuttige insecten.


Door Tuindingen

Diervriendelijke tuininrichting

Winterverblijf lieveheersbeestje

Om de lieveheersbeestjes van dienst te zijn tijdens het overwinteren, zodat zij een veilige en droge schuilplaats hebben alsmede een verblijf voor voortplanting en overwintering.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox