Kerstboom aanschaffen en verzorgen

13 Dec 2020 in Coniferen

Door RoelKerstbomen hebben het zwaar gehad

De droogte van de afgelopen twee zomers is ten koste gegaan van de jonge aanplant van kerstbomen.  "Door de droogte zien we bij de nieuw geplante kerstbomen 20 tot 30 procent uitval" maar de kwaliteit van de grotere bomen is er in sommige gevallen beter door geworden.

Door de uitval van de nieuw geplante boompjes zal er over vijf tot acht jaar schaarste ontstaan. Dat drijft de prijzen van de kerstbomen op. Voor dit jaar verwachten de kerstboom kwekers dat de kerstbomen iets duurder zullen zijn.

Hoeveel kerstbomen worden er gekweekt en verkocht

In Duitsland is er een onderzoek uitgevoerd in opdracht van de vereniging van kerstboom en kerstgroen producenten. Uit het onderzoek werd vastgesteld dat 62% van de huishoudens in Duitsland een kerstboom kopen. We praten in Duistland over in totaal 40,3 miljoen huishoudens. Jaarlijks worden er 21,8 miljoen bomen verkocht en twee tot 3 miljoen worden aan bedrijven en instellingen verkocht.

In Nederland worden er veel minder bomen verkocht dan bij onze oosterburen 36,6% van de gezinnen gaf in het najaar aan in een onderzoek een echte kerstboom te gaan kopen. Daarbij worden in Nederland de helft van de bomen in pot gekocht en de andere helft gezaagd. Het aantal huishoudens in nederland bedraagt 7,5 miljoen. Hiervan zijn 2,75 miljoen 1 persoons huishoudens.

kerstboom online bestellen webshop

Populairste kerstbomen 

Nordmann Kerstbomen 130 -150 Centimeter (Bekijk deze kerstboom)

Nordmann Kerstbomen 150 -175 Centimeter (Bekijk deze kerstboom)

Houdbaarheidsdatum prijs en kwaliteit belangrijkste in beslissing tot aankoop

  • Abies-Nordmania is met 80,1% de meest verkochte kerstboom.
  • Blauwspar volgt met 10,1% als nummer 2 geliefde kerstboom
  • Fijnspar (picea abies) 9,8% volgt op nummer 3 als meest verkochte kerstboom

Kwaliteit en houdbaarheid wordt in een kwart van de gevallen als belangrijk ervaren. Gemiddeld is een Nederlandse consument bereid om €40,- a €50,- voor een kerstboom te betalen. 

Lees ook: waar komt de Normann kerstboom vandaan
 

Waarom is de Nordman zo populair in Nederland en Duitsland

Een belangrijke reden, waarom vele mensen kiezen voor de Nordman-spar, is het feit dat de naalden van de Nordman minder snel uitvallen. Dit in tegenstelling ten opzichte van de naalden van die van de fijnspar. Naast het uitvallen van de naalden is ook de uitstraling van de boom voor velen een belangrijk component. Waar de fijnspar dunne, groene, prikkende naalden heeft, heeft de Nordmann-spar, dikke, stompe naalden met een decoratieve blauwgrijze gloed. Een nadeel is dat de Nordman-spar een traag groeiende kerstboom is. hierdoor duurt het twee keer zo lang voordat een Nordmann-spar 1,5-2 m hoog is. De prijs van een Nordman-spar varieert van ongeveer €25 euro voor een kleine kerstboom tot meer dan €50 euro voor een middelmatige kerstboom

Kerstboom-lang-goed-houden-in-huis

Hoelang blijft een kerstboom goed in de woonkamer

Je hebt gekozen voor een echte Kerstboom!  De heerlijke geur geeft toch een extra kerstgevoel in huis. of jouw mooie boom nu wel of geen kluit heeft, een echte kerstboom heeft natuurlijk wat extra aandacht en verzorging nodig. Wij gaan je helpen om ervoor te zorgen dat jouw kerstboom in top conditie blijft!

Tip 1: controleer kersbomen bij de winkel al op versheid
Heel vervelend .. je zet na sinterklaas (of al eerder) de kerstboom in huis en voordat het kerst is, heb jij al een kerstboom zonder naalden. Dit kun je voorkomen! om te testen of de boom die je hebt gekocht hebt vers is kun je hem bij aankoop heen en weer schudden. Komen er op dat moment veel naalden van de boom dan gebeurt dit ook al in sneltreinvaart in jouw woonkamer.

Tip 2: kerstboom kopen met kluit of zonder kluit
Of je een kerstboom met of zonder kluit koopt is afhankelijk van je persoonlijke smaak. Maar een kerstboom met kluit blijft wel langer mooi. Daarnaast geldt dat de boom met kluit ook makkelijker te plaatsen is. Koop je toch een boom zonder kluit? Zaag het onderste stukje van de stam af voordat je de boom in de standaard zet. Zo kan je boom beter water opnemen.

Tip 3: laat je boom wennen aan de overgangen
Heb je de boom in de vrieskou gekocht dan is het niet slim om deze direct in de warme huiskamer te zetten. Je kunt de kerstboom beter laten acclimatiseren. Eerst een paar dagen in de schuur en dan in de woonkamer. We snappen dat je graag wilt beginnen met het versieren van de kerstboom maar als je de boom laat acclimatiseren is de kans groter dat hij langer vitaal blijft.

Tip 4: Plaats van kerstboom in de woonkamer
Zet een kerstboom nooit naast een verwarming of in de buurt van een openhaard, de kans dat de boom uitdroogt is behoorlijk groot. Een plek op de tocht of naast een deur die de hele dag open en dicht gaat is ook geen aanrader. Zoek dus eerst de perfecte plek, zodat je er langer van kunt genieten.

Tip 5: Mooie compacte groeivormen
Let bij aankoop ook op de vorm van de kerstbomen. Sommige kerstboom kwekerijen snoeien de boom zo vaak dat de (echte) vorm verdwijnt. Dan wordt het lastig om de boom nog te versieren met slingers en lichtsnoeren

Lees ook: welke soorten kerstbomen zijn er allemaal


 

Dat gesleep van kweker naar de huiskamer kan dat niet wat makkelijker.

Al jaren lang verdubbelen de cijfers van het online aankopen zo ook met de aanschaf van kerstbomen.
We hebben geen zin meer, zijn te druk, of we zijn het zat om op zoek te gaan naar een kwekerij,tuincentrum om een kerstboom te halen en vervolgens de dennenaalden uit de auto te zuigen, met de achterklep open door het dorp te rijden, en noem alle grote problemen maar op.

Online webshop en verkoop van kerstbomen

Je hoeft je geen zorgen te maken dat je een 'Charlie brown kerstboom' krijgt vol gaten en zonder naalden, want je zoekt 'm zelf uit vanaf een foto bij diverse online webshops van kwekerijen. Daarna wordt hij voor een tientje door een koeriersdienst bij je aan huis geleverd, je krijgt dan wel een kerstboom tot 1,75, want grotere exemplaren nemen ze vaak niet mee. Gemak dient de mens, en om de prijs hoef je het niet te laten, Toch? 


 


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Coniferen

Nordmann kerstbomen zijn de populairste

Consumenten willen weer groen ruiken


Door Roel

Coniferen

Kerstbomen in huis slepen een gezellige traditie

Welke kerstboom gaat het dit jaar worden.


Door Roel

Coniferen

Jeneverbes - Juniperus communis

Conifeer voor arme zandgronden, solitair stelen ze de show met hun blauwgroene kleur.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox