Kerstbomen in huis slepen een gezellige traditie

19 Oct 2020 in Coniferen

Door Roel

Afbeelding bij Kerstbomen in huis slepen een gezellige traditie


Van de 2,5 miljoen echte bomen die elk jaar worden gekocht komt ongeveer de helft uit Nederland. De meeste zijn zilversparren en worden gekweekt in Noord-Brabant, Drenthe, Overijssel en Gelderland. De rest van de bomen komen vooral uit Denemarken en Duitsland.

Verkoop van kerstbomen extra vroeg bestellen in webshop

Zijn het sparren of dennenbomen? 
Volgens het bekende liedje (O denneboom O denneboom, o denneboom. Wat zijn uw takken wonderschoon. Ik heb je laatst in 't bos zien staan. Toen zaten er geen kaarsjes aan. O denneboom, o denneboom, wat zijn je takken wonderschoon.) praten we over dennenbomen als we het hebben over de boom die in de huiskamers staat te pronken. Maar dat klopt van geen kant natuurlijk!

Een leuk ezelsbruggetje om sparren en dennen uit elkaar te houden:

Sparren hebben alle naalden los van elkaar (Solo = spar).
Verschil spar of den herkennen

Dennen hebben telkens twee naalden bij elkaar (Duo = den). 

sparren en dennen verschil naalden dubbel enkel
 

Welke soorten kerstbomen zijn er allemaal.

Kerstboomverkopers verkopen voornamelijk de fijnspar (Picea abies), de Nordmann-spar (Abies nordmanniana), de Servische spar (Picea omorika), de blauwspar (Picea pungens) en de fraserspar (Abies fraseri). De naalden van de Nordmann-spar vallen minder snel uit dan die van de fijnspar. Ook andere soorten uit de geslachten zilverspar, spar, den en Pseudotsuga zijn in gebruik als kerstboom.

Echte kerstboomliefhebbers kunnen dit jaar hun hart ophalen, de kerstbomen zijn door de droge zomer namelijk mooier. Bij groeizaam weer komen de takken vaak wat verder van elkaar af te staan. Door de droogte groeit de boom minder snel. Daardoor komen takken dichter bij elkaar, dat maakt de boom voller.

Welke kerstboom gaat het dit jaar worden.

 • De gewone Kerstspar (Picea abies) een mooie bezette kerstboom, maar toch heeft deze gewone kerstspar het aan populariteit verloren, dit komt vooral doordat je hem afzaagt en binnenzet hij binnen 2 weken al zijn naalden laat vallen. Je moet deze spar in een standaard met water plaatsen of kiezen voor een boom met kluit om dit proces uit te stellen. Maar hij blijft populair bij mensen die goedkoop een echte kerstboom in huis willen hebben staan. 
   
 • De Koreaanse zilverspar (Abies koreana) een kerstboom met een mooie blauwzilverachtige kleur, dunne niet-prikkende naaldjes en een aangename
  kerstboomgeur. Het is geen typische kerstboom daarvoor heeft hij een te grillige vorm. Kenmerkend is dat de naalden zelfs bij een afgezaagde boom niet uitvallen
   
 • De Blauwspar (Picea pungens) een boom voor de liefhebber die eens iets anders wil. Met een kleur die varieert van groen tot diep zilverblauw. Qua vorm is hij mooi breed gevormd, maar het grote nadeel is dat hij erg stekelig is. Deze kerstboom verspreid de eerste dagen in de woning een typische geur. 
   
 • De Reuzenzilverspar (Abies grandis) is kenmerkend voor zijn geur, het lijkt op een kruising tussen sinaasappels en dennengeur. Deze reuzenzilverspar is familie van de nordmann en de Fraseri en behoudt haar naalden daarom ook erg goed. Nadeel zijn de hars resten die deze soort afstoten. 
   
 • De Servische spar (Picea omorica) Opvallend is dat deze spar alles laat hangen. Zijn naalden en de kegels hangen naar beneden. De naalden van deze spar zijn wat minder scherp en vallen niet zo snel uit. De natuurlijke groeiwijze van de Omorika is smal en hoog, waardoor deze als kerstboom weinig ruimte inneemt, in tegenstelling tot de Nordmann die vaak een bredere groeiwijze heeft. Daarom is hij nog steeds populair als kerstboom.
   
 • De Abies nordmanniana (Nordmann), De koning in kerstbomenland dit komt door de gelijkmatige vorm, naalden prikken niet, de takken zijn stevig en het grootste plus punt is dat hij een maand of langer mooi blijft. Nadeel is wel dat de boom bijna niet met kluit wordt aangeboden vanwege zijn wortelstructuur. Deze kerstboom zit in het (hogere) prijssegment vanwege de langzame groei. Mensen zijn vaak verbaasd dat een Nordmann van 200 cm 40 a 50,- euro moet kosten ze beseffen vaak niet voordat de boom in de huiskamer staat, hij zeker al 12 jaar door de kweker verzorgt is. 
 • Een echte kerstboom met kluit of gezaagd?

  Een boom met kluit houdt het sowieso langer uit, maar dan moet je er wel op letten dat je een boom met een echte kluit hebt. Heel wat kerstbomen die in pot verkocht worden, hebben namelijk een beschadigde kluit. De boom wordt soms ook met te weinig wortels uit de grond gehaald en zo in de pot gedrukt. De wortels zijn dan vaak zo beschadigd, dat je even goed een afgezaagd exemplaar kan nemen.
  Schud ook altijd stevig met de boom voordat je hem koopt. Sommige kluiten zitten los in de pot. Als dat zo is, ben je ook beter af met een boom met afgezaagde stam.

  Welke-kerst-boom-online-bestellen-blijft-lang-mooi

  Kunstkerstbomen synthetisch gezellig

  De eerste kunstbomen bestonden uit groen geverfde ganzenveren. In 1985 maakte een Amerikaans bedrijf een aluminium model later vervangen door pvc. Vandaag de dag worden nep-kerstbomen gemaakt van PVC (Poly Vinyl Chloride) dit is goedkoop maar bevat lood en andere milieubelastende stoffen. Er worden tegenwoordig al kunstkerstbomen aangeboden die zelfs al lichtjes in de boom hebben zitten en al voorzien van nepsneeuw op de takken.

  China produceert zo'n 80 procent van de kerstproducten wereldwijd. Het overgrote deel daarvan vindt zijn oorsprong in de fabriekshallen van de Chinese handelsstad Yiwu. Heb jij ooit gezien hoe het fabrieksproces van kunstkerstbomen er aan toe gaat? Het kunststofmateriaal komt binnen op rollen, die de machine ingaan, waarin de kunsttakken ontstaan. 


  Hoe bereken ik hoeveel lampjes en kerstballen er in een kerstboom passen 

  Je kunt nu in een handomdraai berekenen hoeveel slingers, ballen en lichtjes je nodig hebt voor jouw kerstboom. Zelfs de lengte van de piek is berekend. klik op op de link >calculator< en deze vul de hoogte van je boom in en de getallen rollen eruit. Heel handig, als je nog een complete kerstboomuitrusting gaat aanschaffen. Vooral voor grote exemplaren, waar duizenden ballen in gaan, is het handig als je van tevoren al weet dat je er niet een paar honderd tekort komt.

  Bonustip: wil je checken of je kerstverlichting goed verdeeld is over de kerstboom, knijp met je ogen, dan zie je of de kerstlampjes goed verdeeld zijn.

  uitrekenen Hoeveel lampjes en kerstballen je moet kopen

  Wanneer mag ik de kerstboom opzetten. 

  Na de zomervakantie beginnen tuincentra al met de presentatie van de kerstshow, die vaak vanaf oktober open gaat. Maar..... het is ieder jaar weer de vraag, wanneer mag de kerstboom opgetuigd worden en de nepsneeuw op het raam gespoten worden zonder scheve gezichten te krijgen van de rest van de straat.

  Eigenlijk is er geen juiste datum geniet en maak er een kostbare herinnering van 
   


  Log in om te liken
  Inloggen is verplicht

  Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

  Log in
  Er zijn nog geen reacties.
  Coniferen

  Nordmann kerstbomen zijn de populairste

  Consumenten willen weer groen ruiken


  Door Roel

  Coniferen

  Kerstbomen in huis slepen een gezellige traditie

  Welke kerstboom gaat het dit jaar worden.


  Door Roel

  Coniferen

  Jeneverbes - Juniperus communis

  Conifeer voor arme zandgronden, solitair stelen ze de show met hun blauwgroene kleur.


  De Tuindingen nieuwsbrief

  Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox