Pieris / Rotsheide (soort)

08 Oct 2020 in Bladhoudende beplanting

Door Tuindingen

Afbeelding bij Pieris / Rotsheide (soort)


Pieris is een geslacht uit de heidefamilie. Het geslacht omvat zeven soorten.

Pieris is groenblijvend en redelijk winterhard, met bladhoudende heesters. Ze worden 1 tot 1,5 meter hoog, en hoger onder uitstekende omstandigheden. Ze groeien vrij langzaam en het duurt vaak meer dan 10 jaar voordat ze volwassen zijn. Het zijn brede, opgaande struiken die in maart/april bloeien. Afhankelijk van het ras hebben ze crèmewitte of roze, urn- of klokvormige bloemen die in hangende eindstandige pluimen of trossen groeien. De bloemen lijken een beetje op meiklokjes of lelietjes-van-dalen. De bloemen worden in de voorafgaande herfst gevormd en overwinteren in knopvorm. Na de bloei loopt de struik uit met koperkleurige, roodachtige bladeren. Het hele jaar door komen er blaadjes bij, waardoor de struik nooit saai oogt. De altijdgroene, lancetvormige bladeren hebben gezaagde randen.

Plantvoorschriften voor Pierissen in het algemeen

  • Planten aanplanten in het najaar of voorjaar. Je mag  solitair plaatsen, maar ook in een heesterborder.
  • De Pieris moet absoluut in zure grond staan. Je kunt tuinturf door het plantgat vermengen en daarna eventueel verzurende organische stoffen geven (bijvoorbeeld mulch).
  • De planten staan het best op een zonnige tot licht beschaduwde plek en bij voorkeur op een beschutte plaats zonder ochtendzon, omdat het wintergroene blad gevoelig is voor vorst en uitdrogende wind.
  • Zorg ervoor dat de wortels goed vochtig zijn voor het planten.

Rotsheide soorten met witte bloemen

Onderhoud:
Weinig onderhoud nodig. Pieris hoeft niet te worden gesnoeid; het is voldoende om het dode hout in het voorjaar te verwijderen. Snoei kan wel plaatsvinden, maar vaak gaat dit ten koste van de natuurlijke vorm van de heester. Indien u oude, dikke takken verwijdert, de snoeiwond met een wondafdekmiddel afdekken. Geef in het voorjaar mest, maar zorg dat er geen kalk wordt gegeven. Voeg elk voorjaar wat tuinturf aan de grond toe. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt; geef eventueel water tijdens langdurige droogte.

Pierissen combineren met heesters en vaste planten.

pieris-soorten-combineren-beplantingsplannen

Borderpakket 1: Lentefrisse serenade in combinatie met Pieris / Rotsheide

Dit voorstel omvat een combinatie van Pieris met heesters en vaste planten die zorgen voor een levendige en verfrissende lentetuin.

  • Pieris japonica 'Forest Flame' (Pieris) - De prachtige koperkleurige bladeren na de bloei van deze Pieris voegen een warme gloed toe aan de lentetuin.
  • Azalea (Rhododendron) - Een assortiment van kleurrijke azalea's voegt een explosie van lentebloemen toe, variërend van roze tot paars en wit.
  • Vingerhelmbloem (Corydalis solida) - Deze charmante vaste plant produceert delicate bloemen in verschillende tinten roze, perfect voor het creëren van een zacht tapijt onder de struiken.
  • Siergras (Pennisetum alopecuroides 'Hameln') - Het siergras voegt textuur en beweging toe aan de tuin met zijn zachte pluimen die dansen in de lentebries.
  • Varens (Athyrium filix-femina) - Een selectie van varens voegt een weelderige groene uitstraling toe aan de tuin en gedijt goed in de schaduwrijke gebieden rondom de Pieris.
  • borderpakketen-heester-vaste-planten

    Borderpakket 2: betoverende lentetuin

    Dit voorstel creëert een betoverende lentetuin door Pieris te combineren met heesters en vaste planten met een etherische uitstraling.

  • Pieris japonica 'Debutante' (Pieris) - De witte, klokvormige bloemen van deze Pieris verspreiden een betoverende geur en trekken vlinders aan.
  • Rhododendron 'Blue Diamond' (Rhododendron) - De diepblauwe bloemen van deze rhododendron voegen een vleugje mysterie toe aan de lentetuin.
  • Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) - De torenhoge bloemen van het vingerhoedskruid voegen een verticale dimensie toe en trekken bijen aan met hun nectar.
  • Zegge (Carex) - Het grasachtige blad van de zegge voegt een structuur toe aan de tuin en vormt een mooi contrast met de bloemen.
  • Vingerhelmbloem (Corydalis lutea) - Deze vaste plant produceert vrolijke gele bloemen die een vleugje zon toevoegen aan de lentetuin en perfect passen bij de witte bloemen van de Pieris.

  • Deze combinaties creëren beide een prachtige lentetuin met een mix van kleuren, texturen en hoogtes, waardoor een betoverende en levendige buitenruimte ontstaat.


    0
    Inloggen is verplicht

    Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

    Log in
    Er zijn nog geen reacties.
    Bladhoudende beplanting

    Ceanothus 'Italian Skies' | sierheester met azuurblauwe bloemen

    Ontdek hoe Ceanothus 'Italian Skies' jouw tuin kan betoveren met zijn blauwe bloemen! Leer meer over deze bladhoudende heester en laat je inspireren om je buitenruimte tot leven te brengen.


    Door Roel

    Bladhoudende beplanting

    Alles wat je moet weten over het verzorgen van een Camellia in jouw tuin

    In dit blog leer je alles over de Camellia, een prachtige plant met kleurrijke bloemen die de tuin kan opfleuren. Ontdek de voorwaarden waaraan je moet voldoen om de Camellia te laten floreren en geniet van de schoonheid van deze bijzondere struik. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, de Camellia is zeker een mooie toevoeging aan elke tuin.


    Door Tuindingen

    Bladhoudende beplanting

    Heksenstruik - Loropetalum chin. 'Fire Dance'

    Bijna volledig paarse struik. Een prachtig kleurenfestijn in maart en april.


    Door Kim

    Bladhoudende beplanting

    Australische munt - Prostanthera cuneata

    Een aromatische bloemenplant die goed gebruikt kan worden als kuipplant.


    Door Kim

    Bladhoudende beplanting

    Laurierkers - Prunus l. Titan ('Rentan'®)

    Laurierkers is een zeer sterkte plant. Ongevoelig voor ziektes en winterhard tot -22 graden Celsius. Geschikt voor kleine hagen


    Door Kim

    De Tuindingen nieuwsbrief

    Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox