Toepassingen voor kunstgras

03 Oct 2018 in Beplanting

Door Kim

Afbeelding bij Toepassingen voor kunstgras


 • Kunstgras wordt steeds populairder. Je ziet het daarom tegenwoordig in veel tuinen liggen. En daar kunnen wij geen ongelijk in geven; kunstgras biedt namelijk voor voordelen ten opzichte van echt gras. Je bent veel minder tijd kwijt aan het onderhoud van je gazon. Denk je eens in: nooit meer grasmaaien en het gras staat er altijd stralend bij. Kunstgras verkleurt niet en kan prima tegen weersomstandigheden zoals regen, sneeuw en zon. Dit maakt het voor jou als woningeigenaar erg aantrekkelijk om ook jouw tuin te voorzien van prachtige laag kunstgras. Maar hoe pas je dit eigenlijk toe in je tuin, of op je balkon of dakterras?

  Kunstgras in de tuin

  Hier zie je kunstgras het meest, in de tuin. Als je geen groene vingers hebt of simpelweg geen tijd hebt om je gazon te onderhouden, dan biedt kunstgras uitkomst. Het grote voordeel van kunstgras in de tuin is dat het je erg veel gemak biedt. Nooit meer grasmaaien, sproeien en bemesten. Zo kan jij tijdens de warme zomerdagen lekker genieten van het mooie weer vanuit je luie (tuin)stoel. Tegenwoordig is kunstgras niet meer van echt te onderscheiden. Het gras behoudt jarenlang de mooie uitstraling, zonder dat je hier ook maar iets voor hoeft te doen.

  In de tuin kan kunstgras op twee manieren worden gebruikt

 • Als je kinderen of huisdieren hebt, is een speelgazon ideaal. Dit is kunstgras waar gewoon op gespeeld kan worden. Je hoeft je geen zorgen te maken over kale plekken of plat gras. Het kunstgras is namelijk gemaakt van kunststof en kan daardoor wel tegen een stootje zonder dat het geheel er minder mooi uit gaat zien.

  Geen tuin maar wel een balkon?

  Heb je geen tuin, maar alleen een balkon? Geen zorgen. Ook hier leg je in mum van tijd een laagje kunstgras neer. De ondergrond van de meeste balkons is namelijk vaak vlak en heeft beton of tegels als ondergrond. Het gras rol je simpel in één keer uit over het oppervlak en snij je eenvoudig uit naar de lengte en breedte. Zo tover jij je balkon om tot een gezellige ruimte met een echt tuingevoel. Houd wel rekening met de waterafvoer, zodat het vocht niet onder het kunstgras blijft liggen en het geheel doorweekt raakt.

  Creëer je eigen tuin op het dakterras

  Kan je dakterras ook wel een oppepper gebruiken? Creëer dan je eigen tuin met kunstgras. Je krijgt het gevoel van een echt gazon en je kunt het hele jaar door genieten van het prachtige gras. Kunstgras op het dakterras is gemakkelijk te leggen en er is bijna geen onderhoud voor nodig. Kunstgras leggen op het dakterras is echter niet geheel hetzelfde als kunstgras leggen in de tuin. Je dient rekening te houden met de ondergrond en de waterafvoer. De ondergrond kan het huidige dak zijn, maar je kunt ook eerst betonnen tegels leggen. Voordat je het kunstgras plaatst, dien je de ondergrond goed schoon te maken. Ook moet deze goed vlak zijn, je creëert hierdoor een stabiele ondergrond waarbij water onder het kunstgras kan weglopen.

  Kunstgras op een speelveld

  Kunstgras werd speciaal gemaakt voor de sportwereld. Het gras werd vooral gebruikt voor sporten zoals honkbal en voetbal. In Nederland wordt kunstgras tegenwoordig als ondergrond voor voetbal en hockey gebruikt, maar kunstgras is eigenlijk geschikt voor allerlei verschillende sporten. Ook in je tuin kun je een klein speelveldje laten aanleggen, zodat je optimaal buiten kunt spelen met je kinderen.

  Gras als decoratie

  Kunstgras hoeft niet alleen een functionele en praktische waarde te bieden, het kan ook gebruikt worden voor de sier. Binnenhuisarchitecten werken tegenwoordig steeds vaker met kunstgras. Omdat het gras er natuurlijk uitziet en het geen verzorging nodig heeft, is het mogelijk om wanden en meubels met kunstgras te bekleden. Kunstgras is dus niet alleen geschikt voor buiten, maar ook voor binnen.

  Als het kunstgras dient als siergazon, heeft het gras alleen een decoratieve waarde. Op dit siergazon kan niet gespeeld worden. Als dit toch gebeurt, zal het gras erg snel plat komen te liggen. Siergras bestaat namelijk uit fijnere grassoorten, zoals struisgras, en kan sneller beschadigd raken.


  0
  Deel je mening in een reactie

  Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


  Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


  VMeijering Avatar

  VMeijering 4 jaar geleden
  | Adinda schreef op: 18-9-2018 11:34:05
  Zeer bijzonder!


  Ja zeker bijzonder!

   


  Beplanting

  Hortensia soorten die lang bloeien

  De hortensia 'Forever and Ever' is een langbloeiende hortensiasoort. De meeste hortensia planten geven bloemen op oud hout. De 'Forever and Ever' blijft echter bloemen geven van juni tot de eerste nachtvorst, zowel op oud als nieuw hout. Dus verkeerd snoeien is verleden tijd.


  Door Tuindingen

  Beplanting

  Akelei een echte tuinnomade

  De akelei is een geweldige vaste plant voor tuinliefhebbers die op zoek zijn naar iets bijzonders. Het is alsof de natuur een klein feestje heeft georganiseerd in de vorm van deze kleurrijke plant. Met zijn charmante bloemen voegt de akelei een vleugje speelsheid toe aan elke tuin.


  Door Tuindingen

  Beplanting

  Betoverende Bluebells: prachtige boshyacinten in het voorjaar

  Ontdek de betoverende schoonheid van de Bluebell, ook wel bekend als de boshyacint. Deze bloem, met zijn klokvormige bloemen in intense blauwe tinten, creëert een sprookjesachtige sfeer in bossen, weiden en tuinen. Leer meer over de Bluebell en zijn bloeitijd in het voorjaar.


  Door Jan de B

  Beplanting

  Een beplantingsplan maken? Zo doe je dat in 5 stappen

  Een beplantingsplan voor je nieuwe tuin maken? Of je tuin opfrissen met nieuwe planten? Met een goed beplantingsplan weet je zeker dat jouw project gaat slagen! Hier lees je in 5 stappen hoe je een beplantingsplan maakt


  Beplanting

  Forsythia

  Verschillende soorten wanneer je goed kijkt.


  Beplanting

  Helleborus

  Helleborussen in de tuin


  De Tuindingen nieuwsbrief

  Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox