Waternavel - Hydrocotyle vulgaris

Door Juno - 26-11-2018 in Waterplanten
0 reacties

Waternavel - Hydrocotyle vulgaris

Moerasplant die behoort tot de klimopfamilie. Gebruik op de voorgrond langs vijverranden of als bodembedekker

Waternavel is een plant die tegenwoordig behoort tot de klimopfamilie, ook wel Araliaceae genoemd. Vroeger behoorde deze plant tot de schermbloemenfamilie. Oorspronkelijk komt Waternavel voor in Noord-Amerika. In Nederland wordt deze plant gezien als een invasieve soort. Waternavel groeit erg snel. Vroeger werd deze plant in Europa gebruikt tegen niergruis.

 

De verzorging van Waternavel

Deze sierlijke plant is een mooie aanvulling van de vijvertuin. Waternavel vindt het heerlijk om op een zonnige plaats te staan. Daarnaast komt deze sierlijke plant het best tot zijn recht in natte een plek. De bloeiperiode van Waternavel is in de maanden juni, juli en augustus. Deze plant groeit gemiddeld 10 tot 30 centimeter de hoogte in. Daarnaast is hij prima winterhard.

 

Hier plaats ik Waternavel

Waternavel dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 1, 2 en/of 3.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 1: Oeverplanten

 

Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet.

 

Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien.

 

Tuindingen zone 3: Waterplanten

Het waterplant gebied is weer wat dieper dan het moerasgebied. Dit gebied varieert van 0 tot ongeveer 40 centimeter diepte. In dit gebied moeten de waterplanten met de wortels in het water geplaatst worden. Over het algemeen mogen de planten ook volledig onderwater geplant worden. Waterplanten hebben veel zon nodig en stilstaand water. Uit de buurt van watervalletjes en/of fonteinen. Als ze hier wel in de buurt staan kan het zijn dat de plant gaat rotten. Ook bij waterplanten wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions