Mimulus / Maskerbloem soorten & plantenfiche

25 May 2020 in Waterplanten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Mimulus / Maskerbloem soorten & plantenfiche


Mimulus is een plantengeslacht in de familie Phrymaceae.
Maskerbloemen zijn, afhankelijk van de soort, kortlevende vaste planten of eenjarige zomerbloeiers die zowel kunnen gebruikt worden als border, moeras en vijverplant. De bloemen bestaan uit een cilindrische kroon die overgaat in een tweelobbige bovenlip van teruggeslagen bloembladeren en een drie-lobbige onderlip van naar voren stekende bloembladeren.
Bloeiperiode: Juni, Juli, Augustus, September.
Er bestaan verder talrijke rassen die in hoofdzaak zijn ontstaan uit kruisingen van Mimulus luteus met andere soorten. Hierbij gaat het om eenjarige zomerbloeiers die 20-30 cm hoog worden en van juni tot oktober bloeien.


Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar jonge planten die net beginnen te bloeien of bestel zaad.
Geef maskerbloemen een standplaats in de halfschaduw In de zon hebben de planten zeer veel water nodig. Vochtige, voedselrijke grond. Ideaal is leemhoudende grond met veel organisch materiaal.
Ze kunnen en worden meestal ook als moeras of ondiepe vijverplant gebruikt.


Zaai maskerbloemen vanaf maart binnenshuis bij een temperatuur van 12°C. Zeef een dunne laag aarde over het zaad. Na het kiemen licht en koel (8-10°C) verder kweken. Half mei kunt u jonge maskerbloemen in planten.


Onderhoud
Naar behoefte water geven. Maskerbloemen verdragen geen droogte.
Uitgebloeide bloemen verwijderen. Als de bloei in de late zomer afneemt, de planten licht terugsnijden.
In het najaar: Eenjarige soorten uittrekken en als ze niet door ziekten en plagen zijn aangetast, composteren. Vaste planten op handbreedte boven de grond terugsnijden en met compost en takken afdekken.
Krachtige vaste planten kunt u ook door deling vermeerderen


Ziekten
Maskerbloemen kunnen vooral bij overbemesting met stikstof, bij sterke temperatuurschommelingen en als ze te dicht bij elkaar staan, door meeldauw worden aangetast. Vernietig de delen met een poederachtige aanslag. Zorg voor een goede luchtcirculatie.

Enkele soorten
Mimulus Luteus Is een laagblijvende moerasplant, afkomstig uit chili. De plant verspreidt zich via rhizomen en heeft ronde tot eironde, onregelmatig getande, lichtgroene bladeren. Hij bloeit van juni tot september, met opvallende, gele, okselstandige bloempjes met roodpurperen vlekken op de onderlip. Mimulus luteus houdt van een standplaats waar hij in de namiddag wat schaduw krijgt, dan duurt de bloei langer. Gele maskerbloem houdt van iedere vochtige tot natte grond en kan ook in ondiep water groeien. De plant is redelijk tot goed winterhard, lokt vlinders en bijen, is redelijk ziekteresistent


Mimulus cupreus bloeit scharlakenrood of oranje afhankelijk van de variëteit, van juli tot september en zaait zichzelf gemakkelijk uit. Deze bodembedekkende vaste plant heeft kruipende stengels die gemakkelijk wortels krijgen en zich slechts 10-20 cm hoog oprichten. Deze vaste plant moet in de winter worden beschermd.


Mimulus guttatus is een zodenvormende vaste plant. De gele bloemen hebben kleine, rode vlekken. Kenmerkend voor deze soort zijn de bijzonder ver voor uitstekende onderste lobben. De planten blijven met 20 cm hoogte relatief laag en zaaien zichzelf sterk uit.


Mimulus ringens is eveneens een vaste plant en laat haar grote, violette bloemen van juni tot augustus zien. De kleur van de bloemen is niet het enige dat deze soort van de overige, overwegend in warme kleuren bloeiende soorten onderscheidt: de planten worden met 30 tot 70 cm ook relatief hoog.


mimulus monkey flower
Grote bloemen in krachtige kleuren, markant gevlekt of getijgerd, zijn de kenmerken van het ‘Grandiflorus’


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Waterplanten

Koninginnenkruid - Leverkruid - Eupatorium cannabinum

Populaire plant die vlinders aantrekt. biedt nectar voor vlinders, bijen en andere insecten.


Door DaniekDeG

Waterplanten

Potamogeton / Fonteinkruid

Ondergedoken waterplant met lange, forse kruipende wortelstok


Door tuin.fr.gr

Waterplanten

Sagittaria Latifolia / Pijlkruid

De witte bloemen met een paars hart van Sagittaria sagittifolia verschijnen in de periode juni-augustus.


Door tuin.fr.gr

Waterplanten

Schizostylis coccinea / Kafferlelie

waterplant: grasachtig blad en groeit op een warme plaats in de zon


Door tuin.fr.gr

Waterplanten

Stachys palustris / Moerasandoorn

Stachys palustris wordt in het nederlands moerasandoorn genoemd. Het is een bladverliezende vaste plant of moerasplant met een rechtopgaande habitus.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox