Mattenbies - Scirpus lacustris

Door Tuindingen - 24-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

Mattenbies - Scirpus lacustris

Sierlijke plant, perfect voor de vijvertuin

De Mattenbies is een sierlijke plant die perfect is voor de vijvertuin. Het is een vaste plant die uit de cypergrassenfamilie komt, ook wel Cyperaceae genoemd. Oorspronkelijk komt de plant voor in Europa en Azië. Je kunt hem vinden in zoete of brakke wateren. Deze plant werd gebruikt in de biezenteelt. Het werd gebruikt voor het maken van manden, zittingen en vloermatten.

 

De verzorging van de Mattenbies

Deze plant is uitermate geschikt voor de vijvertuin. De Knol verlangt naar een zonnige standplaats in ondiep, stilstaand tot langzaam stromend voedselrijk water. De bloeiperiode van de Mattenbies valt in de maanden juni, juli en augustus maar ook soms nog in september. Deze plant groeit gemiddeld 75-350 centimeter de hoogte in. Verder is hij prima winterhard.

 

Waar plaats ik de Mattenbies

De mattenbies dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 2 en/of 3.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien.

 

Tuindingen zone 3: Waterplanten

Het waterplant gebied is weer wat dieper dan het moerasgebied. Dit gebied varieert van 0 tot ongeveer 40 centimeter diepte. In dit gebied moeten de waterplanten met de wortels in het water geplaatst worden. Over het algemeen mogen de planten ook volledig onderwater geplant worden. Waterplanten hebben veel zon nodig en stilstaand water. Uit de buurt van watervalletjes en/of fonteinen. Als ze hier wel in de buurt staan kan het zijn dat de plant gaat rotten. Ook bij waterplanten wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

 

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions