Lobelia - Lobelia fulgens 'Queen Victoria'

Door Juno - 10-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

 Lobelia - Lobelia fulgens 'Queen Victoria'

Deze schoonheid met haar bruin-rode bladeren plant je aan langs de oever

Lobelia is een plant uit de ''kruidachtige''. Daarbij is deze plant een familielid van de klokjesfamilie ook wel Campanulaceae genoemd. Het geslacht heeft ongeveer 200 soorten wereldwijd. Oorspronkelijk komt Lobelia het meest voor in de Neotropen. Deze prachte plant is goed te gebruiken in een siertuin omdat ze zo opvallend is. Daarbij laat ze zich prima combineren met ''basisplanten''. Lobelia is een plant voor de echte liefhebbers. Ze heeft namelijk wat meer aandacht nodig dan de gemiddelde plant, denk hierbij aan winterbescherming.

 

Aanplanten van waterplanten

Lobelia fulgens groeit in haar bloeiperiode van augustus t/m oktober tot een prachtige plant met sierlijke rode bladeren. Deze plant groeit gemiddeld tot 80 - 100 centimeter de hoogte en verlangt naar een zonnige / halfschaduw plaats met een vochtige grond (vijverranden). Bij strenge winters is de kans aanwezig dat Lobelia fulgens invriest, daarom is het belangrijk om haar in deze periode te beschermen. Lobelia fulgens komt het best tot haar recht als ze aangeplant wordt met tuinplanten grond en daarbij elk voorjaar opnieuw gesnoeit wordt.

 

Hier komt Lobelia fulgens het best tot haar recht

Lobelia fulgens dient geplaatst te worden in Tuindingen zone 1 en/of 2.

 

Uitleg tuindingen zones


Tuindingen zone 1: Oeverplanten


Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet.


Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien.

 

Leuke 

  • Lobelia is vernoemd naar de Vlaams plantkundige en arts Matthias de l'Obel ook wel Lobelius (1538 - 1616).  

3 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions