Krabbenscheer - Stratiotes aloides

Door Tuindingen - 24-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

Krabbenscheer - Stratiotes aloides

Zwaardvormige plant die uit het water steekt

Krabbenscheer is een apparte plant die behoort tot de waterkaardefamilie, ook wel Hydrocharitaceae genoemd. Deze plant heeft zwaardvormige bladeren die boven het water uitsteken. Oorspronkelijk komt de Krabbenscheer voor in Europa en Azië. Deze plant staat in Nederland op de rode lijst van planten omdat deze steeds minder vaak gezien wordt. 

 

Hoe verzorg ik deze zwaardvormige plant

Deze sierlijke plant is een mooie aanvulling van de vijvertuin. De Krabbenscheer vindt het heerlijk om op een zonnige tot licht beschaduwde plaats te staan. Daarnaast komt deze sierlijke plant het best tot zijn recht in ondiep, stilstaand of langzaam stromend, voedselrijk water. De bloeiperiode van de Krabbenscheer is in de maanden mei, juni en juli. Deze plant groeit gemiddeld 15 tot 40 centimeter de hoogte in. Daarnaast is hij prima winterhard.

 

Waar plant ik de Krabbenscheer

De Krabbenscheer dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 2 en/of 3.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien.

 

Tuindingen zone 3: Waterplanten

Het waterplant gebied is weer wat dieper dan het moerasgebied. Dit gebied varieert van 0 tot ongeveer 40 centimeter diepte. In dit gebied moeten de waterplanten met de wortels in het water geplaatst worden. Over het algemeen mogen de planten ook volledig onderwater geplant worden. Waterplanten hebben veel zon nodig en stilstaand water. Uit de buurt van watervalletjes en/of fonteinen. Als ze hier wel in de buurt staan kan het zijn dat de plant gaat rotten. Ook bij waterplanten wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions