Grote egelskop - Sparganium erectum

Door Tuindingen - 24-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

Grote egelskop - Sparganium erectum

Sierlijke plant met bolvormige egelskoppen

De Grote egelskop is een apparte (vaste) plant die uit de egelskopfamilie komt, ook wel Sparganiaceae genoemd. Deze plant komt oorspronkelijk uit Europa, Noord-Afrika en Azië. De Grote egelskop is een goede zuurstofvoorziener voor de vijver. Daarnaast zorgt deze plant ook voor schaduw in de vijver zodat deze automatisch algengroei tegen gaat. De Grote egelskop is ook makkelijk te combineren omdat deze vrij neutrale kleuren heeft.

 

De verzorging van de Grote egelskop

Deze apparte plant is een mooie aanvulling voor de vijvertuin. De Grote egelskop vindt het heerlijk om op een zonnige tot halfbeschaduwde plaats te staan. Daarnaast komt hij het best tot zijn recht in ondiep, voedselrijk en rustig water. De bloeiperiode van deze mooie plant valt in de maanden juni, juli, augustus en september. Deze plant kan vrij groot worden. Hij kan wel tussen de 30 en 180 centimeter groot worden. Ook is deze plant prima winterhard maar niet wintergroen.

 

Waar plaats ik de Grote egelskop

De Grote egelskop dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 1 en/of 2.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 1: Oeverplanten

Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet.

 

Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

 

Leuke 

  • Wist je dat de Grote egelskop geschikt is voor zowel middelgrote vijvers als grote vijvers?

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions