Goudknots - Orontium aquaticum

Door Tuindingen - 18-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

Goudknots - Orontium aquaticum

Prachtige waterplant met contrasterende kleuren

Goudknots is een sierlijke waterplant met mooie wit, groen en gele kleuren. Deze mooie plant hoort bij de Aronskelkfamilie, ook wel Araceae genoemd. Als deze plant in ondiep water wordt gezet groeien de bladeren boven het water uit. Als de Goudknots dieper wordt geplaatst dan drijven de bladeren. De Goudknots doet veel mensen denken aan vetplanten. Dit komt doordat de bladeren water afstotend zijn. 

 

Hoe verzorg ik de Goudknots

De Goudknots is een vaste plant die veel gebruikt wordt bij vijvers. Deze plant vindt het heerlijk om op een zonnige tot half beschaduwde plaats te staan. Daarnaast komt deze plant het best tot zijn recht op een vochtige tot natte ondergrond (ook in het water). De bloeiperiode van de Goudknots valt in de maanden mei, juni, juli en augustus. Deze plant groeit tot ongeveer 30 centimeter de hoogte in. Daarnaast is deze plant prima winterhard en bladverliezend in de winter.

 

De beste plaats voor de Goudknots

De Goudknots dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 2,3 en/of 4.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien.

 

Tuindingen zone 3: Waterplanten

Het waterplant gebied is weer wat dieper dan het moerasgebied. Dit gebied varieert van 0 tot ongeveer 40 centimeter diepte. In dit gebied moeten de waterplanten met de wortels in het water geplaatst worden. Over het algemeen mogen de planten ook volledig onderwater geplant worden. Waterplanten hebben veel zon nodig en stilstaand water. Uit de buurt van watervalletjes en/of fonteinen. Als ze hier wel in de buurt staan kan het zijn dat de plant gaat rotten. Ook bij waterplanten wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand.

 

Tuindingen zone 4: Waterlelies

In het diepere deel van de vijver vinden we onder andere de waterlelies. Waterlelies dienen geplaatst te worden op de bodem van de vijver. Deze plant vind het het fijnst om te groeien in een rustige omgeving (stilstaand water). Waterlelies geven veel schaduw af onder de plant zelf. Dit zorgt ervoor dat algen niet zomaar hun weg kunnen gaan. Daarnaast is de waterlelie een genot voor het oog! Win win situatie? Als het donker is of somber weer, sluit de waterlelie zich. De diepte van de waterlelie kan variëren van 40 tot 120 centimeter onder water. Het voordeel hiervan is dat eigenlijk elke vijver geschikt is voor waterlelies. Ook bij de waterlelies wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

 

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions