Gekrulde waterpest - Elodea crispa

Door Juno - 26-11-2018 in Waterplanten
0 reacties

Gekrulde waterpest - Elodea crispa

Beste zuurstof plant Gekrulde waterpest

Gekrulde Waterpest is één van de meest gebruikte vijverplanten die er is. Deze plant geeft van alle vijverplanten het meeste zuurstof af. Daarnaast is hij ook één van de snelst groeiende waterplanten. Ideaal voor de vijver wat deze plant is ook nog is heel makkelijk te onderhouden. Ook is Gekrulde waterpest zeer nuttig in het tegen gaan van algengroei. Echt een aanrader voor de vijver of aquarium. Deze plant is ook de welbekende vaar boosdoener. Men vaart nog wel is vast in Gekrulde waterpest.

 

Hoe verzorg ik Gekrulde waterpest

Gekrulde waterpest is dus een zeer populaire zuurstofplant die erg makkelijk te onderhouden is. Deze plant vindt het heerlijk om in een zonnige plaats te staan. Daarnaast houdt hij ervan om in helder, ondiep rustig/langzaam stromend water te staan. De bloeiperiode van deze zuurstofplant valt in de maanden mei, juni, juli en augustus. Deze plant is een snelle groeier en kan wel tot 300 centimeter ver in het water krioelen. Daarnaast is Elodea crispa prima winterhard.

 

Waar plaats ik Gekrulde waterpest

Gekrulde waterpest dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 4, 5 en/of 6.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 4: Waterlelies

In het diepere deel van de vijver vinden we onder andere de waterlelies. Waterlelies dienen geplaatst te worden op de bodem van de vijver. Deze plant vind het het fijnst om te groeien in een rustige omgeving (stilstaand water). Waterlelies geven veel schaduw af onder de plant zelf. Dit zorgt ervoor dat algen niet zomaar hun weg kunnen gaan. Daarnaast is de waterlelie een genot voor het oog! Win win situatie? Als het donker is of somber weer, sluit de waterlelie zich. De diepte van de waterlelie kan variëren van 40 tot 120 centimeter onder water. Het voordeel hiervan is dat eigenlijk elke vijver geschikt is voor waterlelies. Ook bij de waterlelies wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand.

 

Tuindingen zone 5: Zuurstofplanten

De zuurstofplanten behoren net zoals de waterlelies in diepe delen van de vijver. Deze planten kunnen geplaatst worden in 40 tot 120 centimeter onderwater. Zuurstofplanten halen erg veel voedingsstoffen uit de vijver, dit resulteert in algen die bijna niet kunnen leven in het water. Daarbij geven ze veel zuurstof af. Indirect zorgt deze plant ervoor dat dat de bodem van de vijver niet gaat rotten (door de afgifte van zuurstof). Deze planten zijn verkrijgbaar in opgepotte variant maar ook als losse bosjes.

 

Tuindingen zone 6: Drijvende planten

Drijfplanten drijven (Zoals de naam al zegt) op het water. Deze planten hoeven dus niet gelant te worden, maar heel simpel op het water gelegd worden. Ze zorgen zelf dat de wortels in het water kriejoelen zodat de wortels voedzame stoffen uit het water kunnen vissen. Ook hebben drijfplanten een postieve invloed op de groei van algen. Doordat deze planten ook schaduw af geven kunnen algen slecht groeien. Daarnaast ontrekken ze ook nog is veel voedingszouten uit de vijver. Deze plant kan zich snel vermeerderen, daarom is het verstandig om af en toe een handje planten eruit te halen. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

 

Leuke 

  • Wist je dat Gekrulde waterpest ook wordt gegeten door vissen?

 

 

 

 

1 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions