Drijvende waterweegbree - Luronium natans

Door Juno - 10-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

Drijvende waterweegbree - Luronium natans

Karakteristieke drijvende bladschijven

De Drijvende waterweegbree is een typische waterplant die behoort tot de waterweegbreefamilie, ook wel Alismataceae genoemd. Deze plant staat in Nederland op de ''rode lijst''. Dit houdt in dat deze plant sterk is afgenomen in aantallen en dus vrij zeldzaam is. Oorspronkelijk komt de Drijvende waterweegbree voor in Europa. In de bloeiperiode van deze plant vormgen er kleine witte bloemetjes met in het midden een geel hart.

 

De verzorging van de Drijvende waterweegbree

Doordat deze plant vrij zeldzaam is, zie je hem niet zovaak bij vijvertuinen. De Drijvende waterweegbree vindt het heerlijk om op een zonnige plaats te staan. Daarnaast verlangt deze plant naar stilstaand of zwakstromend voedselrijk water. De bloeiperiode van de Drijvende waterweegbree is in de maanden mei, juni, juli en augustus. Deze plant groeit tot gemiddeld 10 - 80 centimeter. De Drijvende waterweegbree is uitstekend winterhard.

 

Aanplanten van deze karakteristieke drijvende bladschijven

De Drijvende waterweebree dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 3, 4, en/of 5.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 3: Waterplanten

Het waterplant gebied is weer wat dieper dan het moerasgebied. Dit gebied varieert van 0 tot ongeveer 40 centimeter diepte. In dit gebied moeten de waterplanten met de wortels in het water geplaatst worden. Over het algemeen mogen de planten ook volledig onderwater geplant worden. Waterplanten hebben veel zon nodig en stilstaand water. Uit de buurt van watervalletjes en/of fonteinen. Als ze hier wel in de buurt staan kan het zijn dat de plant gaat rotten. Ook bij waterplanten wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand.

 

Tuindingen zone 4: Waterlelies

In het diepere deel van de vijver vinden we onder andere de waterlelies. Waterlelies dienen geplaatst te worden op de bodem van de vijver. Deze plant vind het het fijnst om te groeien in een rustige omgeving (stilstaand water). Waterlelies geven veel schaduw af onder de plant zelf. Dit zorgt ervoor dat algen niet zomaar hun weg kunnen gaan. Daarnaast is de waterlelie een genot voor het oog! Win win situatie? Als het donker is of somber weer, sluit de waterlelie zich. De diepte van de waterlelie kan variëren van 40 tot 120 centimeter onder water. Het voordeel hiervan is dat eigenlijk elke vijver geschikt is voor waterlelies. Ook bij de waterlelies wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand.

 

Tuindingen zone 5: Zuurstofplanten

De zuurstofplanten behoren net zoals de waterlelies in diepe delen van de vijver. Deze planten kunnen geplaatst worden in 40 tot 120 centimeter onderwater. Zuurstofplanten halen erg veel voedingsstoffen uit de vijver, dit resulteert in algen die bijna niet kunnen leven in het water. Daarbij geven ze veel zuurstof af. Indirect zorgt deze plant ervoor dat dat de bodem van de vijver niet gaat rotten (door de afgifte van zuurstof). Deze planten zijn verkrijgbaar in opgepotte variant maar ook als losse bosjes. Lees hier meer over de verschillende vijverzones 

 

Leuke 

  • Wist je dat de drijvende waterweegbree ook gebruikt wordt door kikkers als lanceer platform?

 

 

 

 

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions