Doorgroeid fonteinkruid - Potamogeton perfoliatus

Door Tuindingen - 18-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

Doorgroeid fonteinkruid - Potamogeton perfoliatus

Sierlijke zomerbloeier Doorgroeit fonteinkruid

Doorgroeid fonteinkruid grote vaste plant die hoort bij de fonteinkruidfamilie, ook wel Potamogetonaceae genoemd. Deze plant komt oorspronkelijk voor in Europa, Azië, Centraal-Afrika, Noord-Amerika en Australië. De bladeren van deze plant zijn rond en hebben een stengel achtige voet. Hierdoor lijkt het net alsof de stengel de bladeren doorboort. Deze plant is een ware aanvulling voor de vijver.

 

De verzorging van Doorgroeid fonteinkruid

Doorgroeid fonteinkruid is een mooie grote vaste plant die het heerlijk vindt om op een zonnige plaats te staan. Daarnaast groeit hij het allermooist in voedselrijk, helder, niet te ondiep water. Doorgroeid fonteinkruid kan wel tot 2 meter diep aangeplant worden. De bloeiperiode van deze plant is in de maanden juni, juli, augustus en september. Daarnaast is hij winterhard maar niet wintergroen.

 

Aanplanten van Doorgroeid fonteinkruid

Doorgroeid fonteinkruid dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 4,5 en/of 6.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 4: Waterlelies

In het diepere deel van de vijver vinden we onder andere de waterlelies. Waterlelies dienen geplaatst te worden op de bodem van de vijver. Deze plant vind het het fijnst om te groeien in een rustige omgeving (stilstaand water). Waterlelies geven veel schaduw af onder de plant zelf. Dit zorgt ervoor dat algen niet zomaar hun weg kunnen gaan. Daarnaast is de waterlelie een genot voor het oog! Win win situatie? Als het donker is of somber weer, sluit de waterlelie zich. De diepte van de waterlelie kan variëren van 40 tot 120 centimeter onder water. Het voordeel hiervan is dat eigenlijk elke vijver geschikt is voor waterlelies. Ook bij de waterlelies wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand.

 

Tuindingen zone 5: Zuurstofplanten

De zuurstofplanten behoren net zoals de waterlelies in diepe delen van de vijver. Deze planten kunnen geplaatst worden in 40 tot 120 centimeter onderwater. Zuurstofplanten halen erg veel voedingsstoffen uit de vijver, dit resulteert in algen die bijna niet kunnen leven in het water. Daarbij geven ze veel zuurstof af. Indirect zorgt deze plant ervoor dat dat de bodem van de vijver niet gaat rotten (door de afgifte van zuurstof). Deze planten zijn verkrijgbaar in opgepotte variant maar ook als losse bosjes.

 

Tuindingen zone 6: Drijvende planten

Drijfplanten drijven (Zoals de naam al zegt) op het water. Deze planten hoeven dus niet gelant te worden, maar heel simpel op het water gelegd worden. Ze zorgen zelf dat de wortels in het water kriejoelen zodat de wortels voedzame stoffen uit het water kunnen vissen. Ook hebben drijfplanten een postieve invloed op de groei van algen. Doordat deze planten ook schaduw af geven kunnen algen slecht groeien. Daarnaast ontrekken ze ook nog is veel voedingszouten uit de vijver. Deze plant kan zich snel vermeerderen, daarom is het verstandig om af en toe een handje planten eruit te halen. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

 

Leuke 

  • Wist je dat Doorgroeid fonteinkruid alleen in het noorden en het oosten van Nederland zeldzaam is?

 

 

 

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions