Bies - Vrouwenhaar - Scirpus cernuus

Door Tuindingen - 24-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

Bies - Vrouwenhaar - Scirpus cernuus

Decoratieve onderwaterplant

Bies of ook wel naaldgras genoemd is een (zoals de titel al zegt) decoratieve onderwater-zuurstofplant. Deze plant wordt veel gebruikt door aquaria liefhebbers. Daarnaast kan hij uiteraard uitstekend gebruikt worden voor de vijver. Bies heeft een zeer opvallende kleur groen. Deze plant groeit boven het water uit en laat hier prachtige witte bloemetjes zien. Bij Bies is het belangrijk om te kijken of er vuil wordt verzameld tussen de sprieten. Dit is ook de reden dat deze plant het best tot zijn recht komt in stromend water (zodat het vuil zich niet kan ophopen). Daarnaast kunnen vissen natuurlijk een steentje bijdragen tegen ophoping van vuil in de sprieten.

 

Aanplanten en onderhoud van Bies 

Bies is een veelgebruikte plant in vijvers. Deze plant groeit tot ongeveer 20 tot 30 centimeter. Daarnaast heeft Bies zijn bloeiperiode in de maanden mei, juni, juli en augustus. In deze periode komen er dus witte bloemetjes boven het water uit. Bij voldoende diepte is deze plant goed winterhard. Mocht dit niet kunnen, dat kan Bies  altijd in een vijvermand geplaatst worden en deze in winter naar binnen halen. Ook blijft hij in de winter niet groen. Bies verlangt naar een zon / halfschaduw plaats in ondiep tot diep water. Daarnaast wordt bij Bies geadviseerd om niet meer dan 7-9 stuks per vierkante meter te plaatsen.

 

Waar plaats ik deze decoratieve onderwaterplant

Bies dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 2, 3, 4 en/of 5.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 2: Moerasplanten


Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevordern of om te overwinteren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien.


Tuindingen zone 3: Waterplanten


Het waterplant gebied is weer wat dieper dan het moerasgebied. Dit gebied varieert van 0 tot ongeveer 40 centimeter diepte. In dit gebied moeten de waterplanten met de wortels in het water geplaatst worden. Over het algemeen mogen de planten ook volledig onder water geplant worden. Waterplanten hebben veel zon nodig en stilstaand water. Uit de buurt van watervalletjes en/of fonteinen. Als ze hier wel in de buurt staan kan het zijn dat de plant gaat rotten. Ook bij waterplanten wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand.


Tuindingen zone 4: Waterlelies


In het diepere deel van de vijver vinden we onder andere de waterlelies. Waterlelies dienen geplaatst te worden op de bodem van de vijver. Deze plant vind het het fijnst om te groeien in een rustige omgeving (stilstaand water). Waterlelies geven veel schaduw af onder de plant zelf. Dit zorgt ervoor dat algen niet zomaar hun weg kunnen gaan. Daarnaast is de waterlelie een genot voor het oog! Win win situatie? Als het donker is of somber weer, sluit de waterlelie zich. De diepte van de waterlelie kan varieeren van 40 tot 120 centimeter onder water. Het voordeel hiervan is dat eigenlijk elke vijver geschikt is voor waterlelies. Ook bij de waterlelies wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand.


Tuindingen zone 5: Zuurstofplanten


De zuurstofplanten behoren net zoals de waterlelies in diepe delen van de vijver. Deze planten kunnen geplaatst worden in 40 tot 120 centimeter onder water. Zuurstofplanten halen erg veel voedingsstoffen uit de vijver, dit resulteert in algen die bijna niet kunnen leven in het water. Daarbij geven ze veel zuurstof af. Indirect zorgt deze plant ervoor dat dat de bodem van de vijver niet gaat rotten (door de afgifte van zuurstof). Deze planten zijn verkrijgbaar in opgepotte variant maar ook als losse bosjes. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

 

Leuke 

  • Wist je dat Bies eigenlijk gewoon onderwater gras is?

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions