Mag ik tuinvogels het hele jaar bijvoeren

13 Jan 2022 in Vogels

Door Tuindingen

Afbeelding bij Mag ik tuinvogels het hele jaar bijvoeren


Vogels verbruiken erg veel energie. Niet alleen met het vliegen, maar ook met het bouwen van nesten, het grootbrengen van hun jongen, het aanleggen van vetreserves voor de winter en zichzelf 's nachts en in de winter zichzelf warmhouden. Voor dit intensieve energieverbruik moeten ze veel eten.

Mag ik vogels het hele jaar bijvoeren

Wat je vogels het beste kunt voeren, verschilt per jaargetijde. Zo hebben vogels in het voorjaar en in de zomer vooral behoefte aan eiwitrijk voedsel, zoals insecten, meelwormen en rupsen. In het najaar en de winter hebben ze juist meer baat bij vitamines en vetrijk voedsel, zoals bessen, noten, pinda's en vetbollen.

Het is niet zo dat vogels lui worden van het bijvoeren, ze blijven ook zelf voedsel, zoals wormpjes en mugjes uit de natuur zoeken. Je moet er wel rekening mee houden dat bijvoorbeeld vetbollen die in de winter te koop zijn, over het algemeen niet geschikt zijn om te voeren in de lente en zomer.

Vogels voeren hele jaar door mag dat

Indien je het juiste voedsel aanbiedt, mogen tuinvogels het hele jaar door gevoerd worden. Indien vogels het hele jaar door bijgevoerd worden, gaan ze sterker en vitaler de winter in. Hiermee is hun overlevingskans vele malen groter wat uiteindelijk zal resulteren in meer jonge vogeltjes in het voorjaar en zomer.

Verder lezen Vogels voeren in de winter wat wel en niet doen. 


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vogels

‘OPTIEFEN!’

De meeste zangvogels houden in herfst en winter hun snavel, maar als je dan toch een vogel hoort zingen is de kans erg groot dat dit een roodborst is. Die zingt dan niet uit vreugde, die roept: ‘OPTIEFEN!!!’.


Vogels

Wat een eikels!

Hoi, mijn naam is gaai. Ooit ‘Vlaamse’ gaai, maar om mij onbekende redenen moet ik het tegenwoordig doen met alleen ‘gaai’. Ze noemen me ook wel goudvogel, rotzak, smeerlap en stinkerd. Lieve kinderen hebben vele namen, denk ik altijd maar. Míjn kinderen noemen mij trouwens ‘papa Gaai’.


Vogels

Noorderlingen

Alsof het nog steeds niet duidelijk is dat het najaar is begonnen, verschijnen er lijsters met herfstkleuren bij de oksels…


Vogels

Liever een dode poster dan een levende vogel?

Een tuin vogelvriendelijk maken is niet zo moeilijk, maar helaas is de huidige trend van de zogenaamde onderhoudsvrije ‘tuinen’ nogal vogelvijandig.


Vogels

Pimpelpandemie

Over kleine vogeltjes met stierennekjes. Het lijkt de pimpelmezen voor de wind te gaan, maar nog niet zo heel lang geleden werden er opeens talloze zieke pimpelmezen aangetroffen.


Vogels

Bijna het hele jaar lente!

De wat nonchalante maar onverstoorbare manier van voortplanten van Turkse tortels.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox