Zuurstofplanten voor helder vijverwater en een natuurlijke biodiversiteit

06 Aug 2022 in Vijvertuin

Door Tuindingen

Afbeelding bij Zuurstofplanten voor helder vijverwater en een natuurlijke biodiversiteit


Elke plant geeft als gevolg van het assimilatieproces zuurstof af. Een aantal waterplanten doet dat in zo'n sterke mate dat ze een enorme bijdrage leveren aan het biologische reinigingsproces van het water. Onder invloed van het licht binden ze minerale zouten en geven relatief grote hoeveelheden zuurstof af, waardoor algengroei in de vijver wordt voorkomen. Het groen worden van een vijver wordt in veel gevallen veroorzaakt door een tekort aan zuurstofplanten en betekent dat er veel algen aanwezig zijn. 

Het water gaat stinken en in het ergste geval gaat het hele onderwaterleven dood. Algen gedijen het beste in zuurstofarm water. Door te zorgen dat het water veel zuurstof bevat, krijgen algen nauwelijks een kans en zal de kwaliteit van het water op een natuurlijke manier op niveau gehouden worden. Per vierkant meter vijveroppervlak zijn er gemiddeld 7 zuurstofplanten nodig. Naar mate de vijver ouder wordt, zullen de Zuurstofplanten verder uitgroeien en ontstaat er een natuurlijk evenwicht in de vijver. Mochten de planten te goed groeien, dan kan regelmatig een gedeelte van de planten worden weggenomen of teruggeknipt. Daar zijn tegenwoordig heel handige onderwaterscharen voor.

Een vijver vol algen kleurt bruin of groen als het warmer wordt. 

In regenwater, grondwater, natuurwater, leidingwater komen algen voor. Ze zitten hier van nature al in. Een alg is een microscopisch klein, meestal eencellig plantje. In koud water of in water waar geen licht bij kan komen zijn algen kleurloos, het lijkt dan net of ze er niet inzitten. Omdat ze kleurloos zijn is het water helder. Water uit de kraan is helder omdat het voldaan heeft aan de twee voorwaarden: koud en geen mogelijkheid om met licht in aanraking te komen, regenwater is helder omdat het koud is. Grondwater is koud en er kan geen licht bij. Water in een vijver die is dichtgegroeid met kroos is helder, omdat er geen licht in het water komt. 

Lees verder Groen of Bruin vijverwater helder krijgen

De aanschaf van vijverplanten.

Waterplanten groeien snel en een klein stekje zal zich doorgaans snel ontwikkelen tot een goed groeiende waterplant. Toch is het beter om vanaf het begin naar mooie planten te zoeken. Ga voor goede waterplanten naar een gespecialiseerde kweker voor vijver beplanting.  Waterplanten koop je niet bij een tuincentrum deze groep planten blijft een mysterie voor het personeel. 

Lees verder Aanschaffen waterplanten voor de vijver

Op welke diepte plaats ik mijn waterplanten 

Als de watertemperatuur rond de 10° C is kunnen waterplanten geplant worden. Wacht je tot mei-juni, dan zijn ze al volop aan het groeien en zullen ze zich snel “nestelen” op hun nieuwe plek. Je kan ook planten in de zomer, maar dan kan het zijn dat ze pas het jaar daarop voor de eerste keer bloeien.

Lees verder Aanplanten waterplanten


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vijvertuin

Hoe maak je een natuurlijke waterval?

Een echte waterval in de tuin! Waar het water lekker rustgevend van af klettert. Een prachtige toevoegingen aan je tuin, maar hoe maak je dit?


Vijvertuin

Zuurstofplanten voor helder vijverwater en een natuurlijke biodiversiteit

Algen gedijen het best in zuurstofarm water. Door te zorgen dat het water veel zuurstof bevat, krijgen algen nauwelijks een kans en zal de kwaliteit van het water op een natuurlijke manier helder blijven.


Door Tuindingen

Vijvertuin

Groen of Bruin vijverwater helder krijgen.

Natuurlijke vijverfilters voor helder water - Zuurstofplanten doen dit voor jou


Door Jan de B

Vijvertuin

selecteren vijverplanten en aanplanting advies voor vijvers

Het plantseizoen voor vijverplanten - gezonde vijverplanten aanschaffen


Door Jan de B

Vijvertuin

Badderende vogels

Een ondiep waterpartijtje met stromend water is een genot voor de vogels.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox