Vinca / Maagdenpalm (algemeen voor de soort)

10 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr



De twee soorten kleine maagdenpalm (Vinca minor) en grote maagdenpalm (Vinca major) zijn populaire tuinplanten.
Maagdenpalm heeft verhoutende scheuten met glanzend groene, leerachtige bladeren. Zij breidt zich uit door uitlopers en vormt al snel altijdgroene bladertapijten en is een mooie bodembedekker. In feite is het een klein halfheestertje, maar hij staat in elke vaste planten catalogus vermeld. Kan ook in vakken worden toegepast of als onderbeplanting bij bomen en heesters.
Mooie violetblauwe of witte bloemen met vijf bloemblaadjes (stervormige bloempjes)
Bloeitijd: febr/mei.
Eetbaar, de bloemen worden gebruikt als versiering bij salades of taarten.
Herkomst: Inheems in Midden en Zuid-Europa en het zuidelijk deel van West-Europa. Noord-Afrika en West-Azië.
De kleine maagdenpalm (Vinca minor) is zeer goed winterhard. Verdraagt een temperatuur tot -30 gr. C. en blijft de gehele winter groen. Bloemen ca. 2cm groot.
Wordt 10 tot 20 cm hoog.
Deze soort komt in het wild voor in het bos en bloeit lichtblauw. Naast de wilde vorm zijn er veel aantrekkelijke rassen voor in de tuin, zoals de grootbloemige ‘Bowles Variety’, de gevulde ‘Plena’ en de dicht bebladerde ‘GrünerTeppich’. Bijzonder opvallend zijn ‘Alba’ en ‘Gertrude Jekyll’ met veel kleine, witte bloemen. Het ras ‘Atropurpurea’ heeft rode bloemen en ‘Multiplex’ trekt de aandacht met purperrode, gevulde bloemen.
De grote maagdenpalm (Vinca major) bloeit lichtblauw en onderscheidt zich vooral doordat hij hoger wordt (20 tot 30 cm) dan zijn kleinere soortgenoot en door zijn wat grotere bloemen en bladeren. De rassen ‘Reticulata’ en ‘Variegata’ vallen op door hun geel en wit getekende bladeren.
Plantvoorschriften algemeen
Gunstige plant tijd: maart en april.
Zowel zonnig als voor in de schaduw. Ideaal is halfschaduw. De kleine maagdenpalm geeft de voorkeur aan koele, vochtige plaatsen en moet in droge zomerperiodes regelmatig water krijgen. De grote maagdenpalm, die afkomstig is uit Zuid-Europa, verdraagt daarentegen ook wat drogere en warmere plekjes aan de bosrand. Om goed te gedijen hebben beide soorten losse, humusrijke grond nodig.
Het blad komt mooier uit op een eerder schaduwrijke plaats terwijl de bloei rijker zal zijn op een meer zonnige plaats.
Voorzie 8-12 planten/m2.
Onderhoud
In het voorjaar (maart-april) mag u de plant flink terugsnoeien om de bloei te stimuleren.
Geef bij droogte regelmatig water. Dek de grond af met een dunne laag compost of loof, zodat het vocht beter in de grond blijft.
Dek de grote maagdenpalm op open plekken ’s winters af met rijshout. De plant is namelijk gevoelig voor vorst.
Najaar: Beste tijd voor vermeerderen door stekken. Haal 5 cm lange scheuten van de plant en zet ze in vochtig zand. In het voorjaar hebben zich dan wortels ontwikkeld.
Volwassen planten kunnen ook gedeeld worden.
Ziekten
Vooral de kleine maagdenpalm heeft vaak last van bladvlekken, veroorzaakt door een virus. De bladeren worden geel gestreept, de scheuten blijven kort en de bloemen heel klein. Omdat virussen niet bestreden kunnen worden, moeten zieke planten worden verwijderd en vernietigd.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox