Veronica / Ereprijs (plantenfiche soort)

10 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Veronica / Ereprijs (plantenfiche soort)


Ereprijs (Veronica) is een groot geslacht van planten. In Nederland zijn er 23 wilde soorten bekend. Daarnaast zijn er ook nog een aantal soorten in cultuur. Er zijn vaste planten maar er zijn ook soorten die eenjarig zijn. Wereldwijd zijn meer dan 500 soorten bekend. De plant komt van nature voor in Europa en wordt ook gebruikt in siertuinen. De plant wordt 60-120 cm lang en heeft eironde tot lancetvormige bladeren, die tegenoverstaand of in kransen van drie tot vier bladeren aan de stengel zitten. De bladeren zijn aan de voet dubbelgezaagd.
De bloemkleur is meestal blauw met een witachtige zweem, maar daarnaast zijn er ook een aantal witte en gekleurde soorten.
Veronica austriaca ssp. teucrium (brede ereprijs) heeft van mei tot juli lange, donkerblauwe bloemtrossen.
Veronica gentianoides (gentiaan ereprijs) kan een hoogte bereiken van 50 cm. De planten bloeien in mei en juni. De lichtblauwe bloemen hebben donkerblauwe nerven.
Veronica spicata ssp. spi-cata (aar ereprijs) heeft in juli en augustus intens blauwviolette, aarvormige bloeiwijzen. Van V. spicata bestaan ook rassen in andere kleuren: ‘Alba’ (wit, 40 cm),‘Baccarole’ (donkerroze, 50 cm),‘Rotfuchs’ (stralendroze, 40 cm),‘Heidekind’ (wijnrood, 20 cm) en ‘Blaufuchs’ (donkerblauw, 30 cm).
Veronica spicata ssp. incana (grijsbladige ereprijs) onderscheidt zich door de zilvergrijze bladeren, die sterk met de donkerblauwe bloemen contrasteren. Andere zilverbladige rassen van Vspicata zijn ‘Candidissima’ en ‘Silberteppich’, beide 30-40 cm hoog.
Veronica prostrata (liggende ereprijs) heeft als kenmerk liggende stengels met rechtopstaande, lichtblauwe bloemen. De planten worden tot 10 cm hoog en bloeien in mei en juni. Aan te bevelen rassen zijn Alba’ (wit), Rosea’ (roze), ‘Mrs Holt’ (dieproze) en ‘Spode Blue’ (donker blauw). De rassen zijn wat hoger.
Veronica repens heeft een kruipende groeiwijze met 5 cm hoge zoden van frisgroene bladeren. De witte, rozerode of blauwe bloemtrossen verschijnen in mei en juni. Deze soort is thuis op Corsica en kan in een koude winter bevriezen. Laat daarom enkele exemplaren in potten in de koude bak overwinteren.
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voor- of najaar gezonde jonge planten met krachtige wortels. Neem planten in potten.
Laagblijvende ereprijs kan veelzijdig worden toegepast. Houd daarbij rekening met de hoogte en de groeiwijze. In een border met vaste planten, op een niet te vochtige standplaats, kunnen de hogere soorten en rassen een vast geraamte vormen. In de rotstuin gedijen de lage en met name de zodenvormende soorten uitstekend. Schalen en plantenbakken zijn geschikt voor alle soorten en rassen. Ze hebben vrij weinig water nodig.
Zon. Laagblijvende soorten ereprijs gedijen het beste in de volle zon. Brede ereprijs en gentiaan-ereprijs zijn ook bestand tegen een standplaats in de halfschaduw. Doorlatende grond, die middelzwaar is en geen overtollig water mag vasthouden.
Onderhoud
Bij aanhoudende droogte water geven. Uitgebloeide bloemen boven het eerste blad afsnijden.
Ziekten
De laagblijvende soorten en rassen ereprijs worden slechts zelden door ziekten en plagen aangetast. Een enkele keer kan op al te vochtige plaatsen of in een bijzonder natte winter wortelrot voorkomen, te herkennen aan verwelkende scheuten. Ernstig aangetaste planten verwijderen.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox