Sedum / Vetkruid lage vormen

29 May 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Sedum / Vetkruid lage vormen


Vetkruid is een geslacht uit de vetplantenfamilie. Er bestaan wel meer dan 400 soorten sedum (waaronder vele hybriden) allen afkomstig van het noordelijk halfrond. Sedum is een succulent dwz een plant die water in zijn bladeren opslaat, ze beschikken ook over een bijzondere stofwisseling die hen in staat stelt hete en droge condities te verdragen. Er bestaan diverse verschijningsvormen dit gaat van struikachtige planten tot kruipplanten. De naam Sedum zou komen van het Latijnse sedo (zitten), wat verwijst naar hun manier om zich vast te zetten en over de grond zich te verspreiden.
Plantvoorschriften algemeen voor de soort
Zon.
Muurbeplanting, rotstuin, bodembedekker, gravel tuin, bloembakken , groendak, tussen tegels, stadstuin, kustplant.
Neutrale of kalkrijke , goed gedraineerde grond, zand, leem, krijt, gemiddeld vruchtbare bodem.
vetkruid houdt van een standplaats in volle zon en een zeer goed gedraineerde, lichtzure, neutrale of kalkrijke, droge grondsoort.
Onderhoud
Weinig of geen onderhoud
Vermeerderen door: stek - zaad - deling
Planten kunnen gemakkelijk geplet worden. Vogels werpen ze vaak uit bij het zoeken naar voedsel.
Door vorst afgestorven plantendelen kun je in het voorjaar verwijderen.
Ziekten
Gevoelig voor roest en bij te natte groeicondities ook kans op kroonrot, wortelrot

Soorten uit mijn tuin
Sedum album coral carpet    
Sedum album ook wel wit vetkruid genoemd. Het is een wintergroene succulent met een bodembedekkende, tapijtvormende structuur en staat het liefst op een voedselarme bodem en op een zonnige plaats.
Het wit vetkruid kent vele ondersoorten die in vorm, afmeting en kleur van de bladeren verschillen. De bladeren kunnen van vrijwel vlak tot rolrond uiteenlopen. De bladeren variëren van lichtgroen tot rood en staan verspreid.
Sedum albumbloeit in juni en juli met kleine, rozewitte, stervormige bloemen aan eindstandige bloemaren.
De hoogte van Sedum album bedraagt circa 5 tot 15 cm met bloem.
Wit vetkruid slaat zijn vocht op en kan daardoor heel lang zonder water.
Heeft geen onderhoud nodig, zaait zich wel behoorlijk uit.  
 
Sedum acre sexangulare
Vetplant. Winterhard. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. en blijft de gehele winter groen.
H 10 cm. Bodembedekker---licht giftig.
Deze vaste plant vormt een mooi lichtgroen tapijt. Van vlezig blad ongeveer 5cm hoog. Groeit flink uit en kan woekeren. Dankt zijn naam aan het scherp smakend blad
Verdraagt droge omstandigheden doordat deze plant water in het vlezige blad opslaat.
Bloei: Opvallende gele stervormige bloemen. Juni-juli.
Trekt in bloei insecten aan. Ook vogels zoeken dikwijls voedsel tussen de Muurpeper plantjes. Ze kunnen hierbij de planten op het eerste zicht zwaar beschadigen, maar de plant herstelt zich makkelijk, en uit alle afgebroken stukken en bladeren kunnen nieuwe plantjes ontstaan
Deze vetplant kan goed tegen droogte en staat dan ook altijd in de volle zon. Hij staat op droge, zandige bodems zoals stuifduin, rivierduinen, akkers, verlaten terreinen, maar als pionier vind je Muurpeper ook op oude muren, parkeerterreinen en ook wel op stoepen. De plant kan zich met zijn bovengrondse liggende stengels ook uitbreiden en daardoor behoorlijke oppervlakken koloniseren.
Liefst kalkhoudende grond.
 
Sedum floriferum "Weihenstephaner gold"
Vetplant. Winterhard. Groenblijvend. De hoogte bedraagt 10 tot 15 cm.
Deze sterke plant heeft kruipende stengels met grijsgroen blad. Dit blad wordt in de herfst grijs met een paarse gloed. De Sedum floriferum ‘Weihenstephaner Gold’ bloeit zeer rijk met goudgele bloemen.
Min of meer kruipende, overblijvende Sedum-soort, die soms de neiging heeft aan de basis enigszins te verhouten. De iets roodachtige stengels bezitten groene bladeren die spatel- tot lancetvormig zijn. De bladrand is getand. De groenachtig gele stervormige bloemen vormen vlakke tuilen in juni-aug.

Sedum oreganum
Vetplant. Winterhard. Verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. en blijft de gehele winter groen.
H 10cm. Bodembedekker - giftig - kruipend.
Blad: Succulente, groene, knuppelvormige bladeren In het najaar roodgetint
De Sedum oreganum is een mooie vetkruid. In juni en juli komen er prachtig gekleurde gele bloemen in de plant. Zelfs in de winter zijn de uitgebloeide bloemen mooi.
Een andere reden voor de populariteit van deze plant is dat de Sedum oreganum in de top tien van vlinderplanten staat
 
Sedum reflexum / Tripmadam
Vetplant. Winterhard. Hoogte 15 tot 25cm met de bloem. Bodembedekker.
Sedum reflexum, in het nederlands vetkruid genoemd is een wintergroene tot halfwintergroene succulent met een bodembedekkende, tapijtvormende habitus en vlezige, blauwgrijze, naaldachtige bladeren die in de herfst mooi rood kleuren. Sedum reflexum bloeit in juni en juli met kleine gele stervormige bloemen
Deze sedum is goed winterhard, droogtetolerant en verdraagt zeewind en luchtvervuiling, de plant lokt vlinders en bijen.
Tripmadam kan gegeten worden, de verse, niet- bloeiende scheuten smaken heel verfrissend in salades. Men kan ze ook toevoegen aan soepen of koken als groente.
Dat kan ook in de winter, want tripmadam groeit het hele jaar door.
Is een zeer sterke tuinplant die nauwelijks verzorging nodig heeft. Geef in zeer droge en warme perioden wel wat water.
U kunt grote pollen in het voorjaar in kleinere stukken delen om de plant te verjongen.
 
Sedum sexangulare / Zacht vetkruid
Vetplant. Winterhard. Verdraagt een temperatuur tot -25 gr. C. en blijft de gehele winter groen
Hoogte: 5 tot 10cm.
In het voorjaar vormt deze sedum een dicht aaneengesloten tapijt van groene blaadjes van ongeveer 5 cm hoog. In juni verschijnen de eerste bloempjes en in juli is het groene tapijt omgetoverd tot een prachtig kussen van gele bloemen. In begin van de winter verkleurt onze sedum helemaal rood-bruin en zo is de cirkel rond.
De bloemkleur is geel en de bloeitijd is van ca. juni tot en met juli. De lijnvormige, 6 - 9 mm lange en 1,5 mm brede, lichtgroene bladeren zijn op doorsnede rond en hebben aan de voet aan beide zijden een spoorvormig aanhangsel.
De plant lijkt op muurpeper, maar bij muurpeper is de bloem iets groter en het blad smaakt bij zacht vetkruid ook niet naar peper.
Vogels werpen ze vaak uit bij het zoeken naar voedsel
 
Sedum spurium schorbuser blut / Roze vetkruid
Vetplant. Winterhard - gedeeltelijk wintergroen. Verdraagt een temperatuur tot -25
H 15 cm. Bodembedekker
Doorlevende vetplant met groenrood, rond blad in rozetten. Het jonge blad is rood gekleurd, later evoluerend naar grijsgroen met een rode rand.
Sedum spurium ''schorbuser blut'' bloeit van juli tot september met roze, stervormige bloemen in eindstandige platte bloemtrossen.
Deze sedum verdraagt zeewind en luchtvervuiling en de plant lokt vlinders en bijen.
U kunt Sedum spurium 'Schorbuser Blut' het best in de volle grond planten.
U kunt rode muurpeper in grote groepen planten, bijvoorbeeld om een randje langs het tuinpad mee te maken. Of plant Sedum spurium 'Schorbuser Blut' tussen vrijstaande heesters.

Sedum Spathulifolium purpureum
Vetplant. Winterhard. Groenblijvend. Hoogte: 10/15cm (volw. Na 2 tot 5 j)
De hoogte van het loof bedraagt slechts enkele centimeters. De bloemen bereiken een hoogte van circa 10 cm.
Sedum spathulifolium ''purpureum'' is een succulent met een bodembedekkende, tapijtvormende habitus en vlezige, spatelvormige, zilvergrijze bladeren met bordeauxrode tint en een purperzwarte herfstkleur.
Deze sedum is goed droogtetolerant, verdraagt zeewind en luchtvervuiling en de plant lokt vlinders en bijen.
Eindstandige bloemaren met zeer kleine gele stervormige bloempjes.
Bloei: mei-juli
 
Sedum Spathulifolium capo blanco
De bloemkleur is geel en de bloeitijd is van ca. mei tot en met juni. De bladeren zijn grijs en ongeveer 5 cm. hoog.  De bloemen bereiken een hoogte van circa 10 cm. Verdraagt een temperatuur tot -20 gr. C. en blijft de gehele winter groen.
Bloei: mei-juli.
Dit vetkruid is geschikt als bodembedekker op branderige plaatsen zoals op daken.
 


 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox