Paeonia / Pioenroos (soortbeschrijving)

29 May 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Paeonia / Pioenroos (soortbeschrijving)


Er zijn wel 1000 verschillende soorten pioenrozen verkrijgbaar in allerlei kleuren, vormen en geuren. Er zijn twee soorten;
Kruidachtigen, die hun blad verliezen. De stengels moeten worden afgeknipt in het najaar, om schimmelvorming tegen te gaan.
Houtachtigen, die in de winter hun houtige stam behouden.
Ze bloeien in mei/juni.
De bloemen kunnen de kleur wit, geel, roze of rood hebben en kunnen enkel, halfgevuld of gevuld zijn. De bloemen zijn vaak erg zwaar en daarom kunnen de stengels soms wel wat steun gebruiken.
De meeste soorten worden tussen de 0.80 en 1 meter hoog.
Plantvoorschriften
Bij het planten van meerdere pioenrozen houdt je een aantal aan van 3 tot 5 per vierkante meter. 
Planten van pioenrozen kan het best gebeuren in oktober of november. In pot gekocht kan ook op andere tijdstippen.
Heeft enkele uren volle zon nodig, daarna staat hij best in de halfschaduw
Plant ze zeker niet te diep. De wortelhals mag maar net onder de grond zitten.
Zorg voor een humusrijke grond die goed voorzien is van meststoffen. De grond mag eerder alkalisch zijn en de pH is best niet lager dan 6.
Pioenen houden niet van natte voeten. De grond moet goed gedraineerd zijn. Geef voldoende ruimte, ze houden niet erg van veel concurrentie.
Voorzie bij het planten een ruim plantgat. Leg geen mulchlaag rond de planten.
De plant heeft ongeveer 3 jaar nodig om goed aan te slaan en te bloeien, pas na 6jaar is de bloei optimaal en wordt jaarlijks beter
De algemene klacht van deze prachtige planten is dat ze niet of slecht bloeien maar dit is meestal te verklaren door het feit dat ze te diep geplant worden en ook dat ze jaren op dezelfde plek moeten staan voor ze bloemen geven.
Onderhoud: 
Weinig eisend - hebben wel koude winters en warme zomers nodig om goed te bloeien
Zorg voor ondersteuning
In de herfst alle gewas afhalen tot niets meer uit de grond steekt .
Pioenrozen kan men in de herfst vermeerderen door delen, het snijden van stukken van de wortelstokken. Dit mag echter alleen van oudere planten gebeuren die niet meer zo goed bloeien, want het kan enkele jaren duren vooraleer anders de pioen terug zal bloeien.
Pioenrozen worden niet graag verplant. Pas na jaren op dezelfde plaats te hebben gestaan gaan ze meer gaan bloeien met grotere bloemen. Na 30-40 jaar kunnen ze nog steeds de mooiste bloemen produceren.
Na het verplanten zal de bloei sterk verminderen of kan ze zelfs achterwege blijven tot de planten terug een paar jaar ouder zijn.
Strooi in het voorjaar royaal organische mest bv beendermeel en hark dat voorzichtig in.
Pluk nooit meer dan 1-2 bloemen per plant, dat verzwakt de plant teveel.
Pluk je pioenrozen voor in de vaas, zet ze dan niet bij de verwarming, in de volle zon of naast de fruitschaal. Daardoor kunnen de bloemen namelijk snel verouderen.
Mieren zijn dol op een zoete stof, die wordt afgescheiden, de plant ondervindt geen hinder van de mieren.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox