Nepeta / kattekruid (algemeen)

01 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Nepeta / kattekruid (algemeen)


De geschiedschrijver Plinius maakte al melding van Nepeta, wat doet vermoeden dat deze aromatische plant ook bij de Romeinen een geliefde (tuin)plant was. In de volksmond is Nepeta gekend als kattenkruid. Katten zouden namelijk euforisch worden van de nepetalactone die een aantal Nepeta-soorten afgescheiden.
Katten reageren op hun eigen manier op kattenkruid. Nadat ze de geur ervan hebben opgesnoven of van de plant hebben gegeten, rollen sommigen zich miauwend of jankend over de grond, schurken ze tegen de plant aan of blijven ze onbeweeglijk staan met een doffe blik in de ogen. Soms bedekt het knipvlies het oog.kwijlen en spinnen komt ook voor. Na tien à vijftien minuten is het effect voorbij.
Last but not least is Kattenkruid erg geliefd bij het onmisbare bijenvolkje! Ook bij vlinders trouwens.
Het geslacht telt misschien wel 250 verschillende soorten.
Het zijn makkelijke, meestal overblijvende (vaste) planten, die van juni tot augustus bijzonder rijkelijk bloeien met opstaande kolven met lavendelkleurige, blauwe, roze, violet, bleekgele, tot grijswitte bloemen. De buisvormige bloemetjes zijn op zich eerder bescheiden, maar vallen vooral op door hun aantal. Daardoor lijkt het alsof de plant in de zomermaanden in zijn geheel in bloei staat.
Maar ook dankzij hun grijsgroene bladeren geven ze een bijzonder effect.
Nepeta wordt vooral toegepast als laaggroeiende borderbeplanting ( vooraan), randbeplanting of in pot op het terras, het zijn tevens goede snijbloemen en droogbloemen.
Groeihoogte: max. 25 - 60 cm afhankelijk van de soort. Goed winterhard. Bladverliezend.
De geadviseerde plantafstand is 30 cm. (8-11 st. per m2.)
Kattenkruid kan toegepast worden als bodembedekker of om grote plantvakken mee op te vullen, maar het geslacht Nepeta heeft zeker nog meer te bieden:
Nepeta racemosa wordt 25 tot 30 cm hoog en heeft van juni tot september talrijke lavendelblauwe bloemen boven eivormige, sterk geaderde bladeren. Het ras ‘Grandiflora’ heeft bijzonder grote bloemen.
Nepeta x faassenii bloeit al vanaf mei met iets kleinere bloemen boven smalle, grijsgroen behaarde bladeren. Het ras ‘Six Hills Giant’ wordt ongeveer 40 tot 60 cm hoog. Een bijzonderheid is de witbloeiende ‘Snowflake’, die met 25 cm vrij laag blijft, maar behoorlijk breed kan worden.
Andere niet zo bekende,maar zeer decoratieve soorten zijn Nepeta grandiflora en Nepeta sibirica. De eerste heeft van juni tot augustus paarsblauwe bloemen en de tweede bloeit van juli tot september zachtblauw. Beide worden zo’n 80 cm hoog.

Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar gezonde, compacte planten met sterke stengels en bladeren. Koop nooit kattenkruid waarvan de wortels uit het potgat groeien. Neem ook geen planten met verlepte of vergeelde bladeren.
Kattenkruid bloeit het rijkst in de volle zon. De planten zijn bestand tegen droogte, maar gedijen minder goed bij een hoge luchtvochtigheid. In zware kleigrond kunnen de wortels gemakkelijk rotten.
Op rijkere bodem zullen ze weelderiger en bossiger groeien – vaak met uiteenvallen tot gevolg. Te veel meststof heeft overigens hetzelfde nadelige effect. Geef dan liever wat kalk.

Onderhoud
Snij na de bloei in juni/juli tot de helft terug. Hierdoor blijven de planten compact. Dit stimuleert de nabloei in de late zomer. Overdrijf hier echter niet mee! Te vaak en te kort terugzetten put een plant immers uit.
Snij de planten voor het begin van de vorst een handbreed terug. Verdeel compost om de planten en dek ze vervolgens af met takken, zodat ze beschermd worden tegen vorst.
Vermeerder door om de twee tot drie jaar te delen. Hiervoor de planten met een spitvork uit de grond halen, delen en de stukken direct planten.
Tuiniert u op arme grond en laat de bloei te wensen over, geef dan in het voorjaar wat kalium.
Tuiniert u op rijkere bodem en groeit uw Nepeta te sterk uit, steek in het voorjaar dan met een spade helemaal rond het wortelgestel! 

Ziekten
Kattenkruid wordt zelden door ziekten of plagen aangetast. Na een natte winter kan echter wortelrot de kop opsteken.Vooral planten die in zware grond staan, moet u ’s winters tegen te veel vocht beschermen.
 

   

0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox