Lupinen - Algemene plantenfiche

25 May 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Lupinen -  Algemene plantenfiche


Lupine is een geslacht uit de vlinderbloemenfamilie. Het geslacht telt zo'n 200 soorten en kent vele hybriden en cultivars.


De naam Lupinus betekent letterlijk “wolfachtig”. De plant zou deze naam te danken hebben aan het feit dat de zaden vanwege hun bittere smaak alleen voor de wolven geschikt zouden zijn. Rauw gegeten kunnen de zaden irritaties aan de maag veroorzaken. Niet alle lupines hebben bittere zaden, dat hangt van de soort af. Lupines zijn er in bijna alle kleuren van de regenboog en kunnen elke border een oppepper geven. De trossen vlinderbloemige bloemen zijn indrukwekkend. Ze hebben de peperachtige geur van erwtenbloemen.
Je hebt ze als vaste planten of eenjarigen.
Winterhard. h80cm Snijbloem - Niet lang levend
Geurende lipbloemen in opstaande trossen. Na de bloei verschijnen de lange peulen.
Bloei: mei-juni.
Blad: Groen, handvormig samengesteld blad, opgebouwd uit lancetvormige blaadjes die aan de onderkant licht behaard zijn.
Pas het tweede jaar als de plant een behoorlijke wortelkluit heeft gevormd, kunt u rijkelijke bloei verwachten. Zaaien zichzelf uit.


Plantvoorschriften algemeen
Zon - halfschaduw.
Planten in de herfst of voorjaar. Meestal te koop in mei.
Plant ze bij voorkeur achter later bloeiende vaste planten die daarna de bloeitaak overnemen zoals gipskruid
Liefst een zure of neutrale goed doorlatende grond. Kalkrijke grond moet vermeden worden. Wintervocht vermijden.
Lupinen kunnen in vrij lichte grond groeien omwille van het feit dat ze hun eigen stikstof aanmaken door middel van een bacterie die in symbiose met hun wortels leeft.
 
Zaaien : Begin april terplaatse. In ondiepe plantgaatjes van 2/3cm diep leg je 3 tot 5 zaadjes. Plantgaatjes circa 30cm uit elkaar. Vul ze met potgrond , druk licht aan en besproei met een nevelsproeier. Hou de grond vochtig tot 14 dagen later de eerste blaadjes verschijnen.
Uitdunnen: Verwijder in mei de zwakste plantjes en hou per groepje eentje over.

Onderhoud
De uitgebloeide bloemen direct verwijderen tot onderaan de stengel, vaak bloeit de plant een volgende maal en anders verspeelt de plant teveel energie in het maken van zaad.
Steunen indien nodig.
Ze hebben geen speciale voeding nodig en nemen genoegen met organische meststof in het voorjaar.
Verwijder in het najaar het afstervende blad.
Lupinen houden er niet van verplaatst te worden.
Lupinen leven niet erg lang, dus aan delen komt u gewoonlijk niet toe. Het best is om ze om de 3 jaar te vervangen.


Ziekten
Lupinen kunnen af en toe door Sitona lineatus worden aangevreten. De aanwezigheid van deze gestreepte kever blijkt uit de ronde vraatsporen aan de bladranden.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox