Lewisia / Bitterkruid

29 May 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr



Lewisia  is een uit meer dan twintig soorten en variaties bestaand geslacht, groeiend in rotsachtige gebieden.

Bitterkruid is een plant die groeit vanuit een lange penwortel. Verplanten is daardoor welhaast onmogelijk.
Ze vormt rozetten van lichtgroene, leerachtige, lancetvormige bladeren die tien tot vijftien centimeter lang worden. De bloeitijd van Bitterkruid loopt globaal van mei tot en met juli als de opvallende bloempjes op vijftien centimeter lange stengels verschijnen. Elk bloempje heeft zeven tot dertien bloemblaadjes die wit of roze zijn, soms met lila of zalmkleurige aders maar ook de kleuren geel of oranje komen voor. Tijdens de bloei wordt de plant dan ook druk bezocht door bijen en hommels, soms ook vlinders. Na de bloei verschijnt het zaad.
Deze plant is in principe winterhard tot minimaal 15 graden Celsius onder nul. Zorg echter voor zeer goed afwaterende grond anders overleeft deze plant de winter absoluut niet. Bij strenge winters tijdelijk afdekken.
Plantvoorschriften algemeen
Zon - halfschaduw.
Matig voedzame grond, die goed water doorlaat, zodat de wortels niet kunnen verrotten.
De plant heeft heel weinig water nodig. Voorkom dus dat de plant (te) veel water krijgt: de groei wordt er compacter door en de bloei zal aanmerkelijk langer duren.
Onderhoud
Na wekenlang bloeien, drogen de bloemen licht uit. Gelukkig heeft dit niets te maken met het niet veel water geven. Het is gewoon hoog tijd om de oude bloemen zorgvuldig uit te knippen. Doe dit aan de onderkant van de stelen en zorg ervoor de bladeren niet te beschadigen.
Als je goed kijkt, zie je dat er al kleine knoppen in het hart van de plant verschijnen. Zodra de gedroogde bloemen zijn weggesneden, hebben deze knoppen alle ruimte die ze nodig hebben. Dan zullen ze weer groeien. Een week of twee later zie je de nieuwe bloemen opengaan en kun je uitkijken naar een lange periode van levendige kleuren.
Ziekten
Neiging tot rotten indien te nat


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox