Lavatera / Struikmalva (soort)

31 May 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr



Lavatera is een geslacht uit de kaasjeskruidfamilie.

De Lavatera familie bevat zowel eenjarigen als vaste planten. Deze prachtig bloeiende heester mag zeker niet in uw tuin ontbreken. Het zijn schitterende malva-achtigen.


Omschrijving algemeen voor de soort
Heester. Matig winterhard. Wordt op 2 jaar tijd ongeveer 1.30 tot 2 m hoog.
Bladverliezend - Snelle groeier - Vorstgevoelig
Bloeit onafgebroken van juli tot aan de vorst met mooie bloemen.
Afhankelijk van de soort in de kleuren, wit, roze, roodpaars, paars of meerkleurig. Bloei: juli-okt.
De bloemen trekken veel bijen en vlinders aan.
De bloemtakken zijn ook geschikt als snijbloem. De bloemen worden gesneden als 1 vierde van de bloemen hun kleur vertonen.
De plant is onderaan wat houtachtig met hogerop kruidachtige stengels tot 130 à 150 cm hoog.
Het blad en de stengels zijn licht behaard en groen tot grijsgroen van kleur.
Plantvoorschriften algemeen
Lavateras zijn vaak vorstgevoelig. Om die reden plant je ze het best in de volle zon en beschut uit de wind.
Ze staan ook graag in humusrijke grond, die niet te nat is, maar het is een gemakkelijke plant die ook groeit in alle grondsoorten.
Na het planten in het voorjaar de nieuwe scheuten terugsnoeien tot 5 cm van het oude hout.
Komt goed tot zijn recht in de achtergrond van een border.


Onderhoud
Snoei een derde van elke scheut in de herfst terug om schade door de vorst in de winter te beperken. Snoei daarna halfweg het voorjaar (mei) alle scheuten van het voorgaand jaar terug tot 15/30 cm boven de grond.
Door sterk te snoeien wordt de bloei gestimuleerd en de plant compact gehouden. Wees niet bezorgd als de nieuwe scheuten maar langzaam verschijnen, meestal is er pas iets te zien in de vroege zomer.
Neigen naar onkruidachtige groei indien niet gesnoeid
Ze gaan echter beperkt mee ondanks goede zorgen.
Afdekken in strenge winters noodzakelijk.
Vermeerderen: De plant is gemakkelijk te stekken. Knip in september van een paar niet bloeiende stengels de bovenste 10cm.
Verwijder het blad en stop de stengels in potgrond die verzadigd is van water. Zet de pot daarna in een kas of op een lichte plaats afgedekt met plastic, uit de volle zon. Na ongeveer 2 weken kan het plastic eraf en hebben de stekjes reeds wortels.
Geef af en toe water zodat de grond nooit uitdroogt.
Plant ze in het late voorjaar buiten.

Ziekten
In vochtige zomers kan Lavatera last krijgen van roestziekte.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox