Lavandula / Lavendel

29 May 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr



Echte lavendel of smalbladige lavendel is een plant uit de lipbloemenfamilie. Het is een lage, sterk vertakte struik. Echte lavendel is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa, waar ze groeit op droge, rotsige, kalkrijke hellingen. De hoogte is circa 75 cm.
 Het is een meerjarige vaste plant die bloeit van Juni tot september. 
Lavendel wordt vooral om de geur en de kleur van de bloemen zeer gewaardeerd. Naast de gewone lavendel (lavandula angustifolia), zijn voor de tuin ook andere soorten geschikt, waaronder Lavandula stoechas, die in sommige streken kuiflavendel wordt genoemd. (foto 3)
Gewone lavendel heeft lange, zilvergrijze of blauwachtige stengels. ‘Hidcote’ heeft paarsblauwe bloemen en is een veelgevraagd, compact groeiend ras met geurende, zilvergrijze bladeren. Eveneens populair is de laagblijvende ‘Munstead’ met blauwe bloemen. De wit-en roze bloeiende rassen ‘Alba’ en ‘Rosea’ zijn minder bekend en ook minder sterk.
De soort Lavandula stoechas bloeit in de vroege zomer. De planten hebben pruimkleurige bloemen die op 80-100 cm lange stengels zitten. Deze lavendel soort heeft in de winter enige bescherming nodig.
Plantvoorschriften algemeen
Koop in het late voorjaar potplanten waarbij de exacte soort- of rasnaam is aangegeven. Plant jonge lavendel in de vroege zomer. Geef enkele weken rijkelijk water, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen.
Volle zon. Doorlatende grond. Verrijk de grond in geen geval met compost of turf. lavendel heeft arme, kalkhoudende grond nodig.
Onderhoud
Snij regelmatig stengels met bloemen van de planten, waardoor deze nieuwe bloemen gaan produceren
Dek jonge planten het eerste jaar in koude streken af. Geef zonodig op vorstvrije dagen water.
 Snoeien:
zodra de strengste vorst voorbij is, eind maart/begin april, kan de hoofdsnoei plaatsvinden. Daarbij neem je met een heggenschaar ongeveer een derde van de plant terug, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond. Zorg altijd dat er nog wat blad aan de takken blijft zitten, want anders loopt de plant niet meer uit
Ook in het najaar moet de lavendel gesnoeid worden, dit word de vormsnoei genoemd. Je snoeit daarbij de uitgelopen bloemen eraf met een heggenschaar  zorg dat je de plant nooit lager snoeit dan waar nog scheuten zitten. Daarmee stimuleer je de vorming van nieuwe scheuten en voorkom je dat de plant lelijk wordt en uit elkaar gaat vallen.
Ziekten
Onder zeer vochtige omstandigheden kunnen de geelgroene rupsen van de distelvlinder uw lavendel planten aantasten en gaten in de bladeren vreten


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox