Helianthemum / zonneroosje (soort)

29 May 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Helianthemum / zonneroosje (soort)


Helianthemum betekent ´bloem van de zon´ die zich alleen bij zonneschijn openen, en dat kan je zo letterlijk nemen. Zonneroosje zijn dwergachtige, struikachtige, vaste planten en met zo´n 100 soorten vertegenwoordigd in Europa, Centraal-Azië en rondom de Middellandse Zee waar ze voorkomen op rotsige en ruige gronden.  Zonneroosjes zijn stevige, meestal groenblijvende, maar kortlevende planten.
Er zijn talloze hybriden die meestal laag blijven en breed uitgroeien. De bloemen variëren van enkel, halfgevuld of gevuld in schakeringen van wit, geel, brons, rood, oranje, roos, zalmkleurig en zo verder. De glanzende, eivormige bladeren zijn donkergroen of zilvergrijs. Grijsbladige rassen zijn wat vorstgevoelig en moeten ’s winters worden afgedekt.
Plantvoorschriften algemeen
Door de dichte, kussenachtige groeiwijze zijn zonneroosjes bij uitstek geschikt voor de beplanting van rotstuinen en stapelmuurtjes. In de rotstuin beginnen ze kort na de eerste voorjaars bloeiers te bloeien en zorgen dan de hele zomer door voor kleurrijke accenten. Als omlijsting van borders, perken of tuinpaden zijn zonneroosjes eveneens bij uitstek geschikt. Ze kunnen zelfs in de spleten tussen tegels hun bloemenpracht ontplooien. In kuipen of plantenbakken worden ze bij voorkeur aan de rand geplant, zodat ze er mooi overheen kunnen hangen.
Plant jonge zonneroosjes in het vroege voorjaar in de volle grond. In pot het ganse jaar.
Volle zon. Zonneroosjes houden van een warme tot hete standplaats in de zon.  Zonneroosjes verdragen droogte en gedijen goed in schrale, steen- of zandhoudende grond die ook nog kalk mag bevatten.
3 of meer plantjes samen zetten. 5-12 planten per m².
Onderhoud
De planten bloeien op de takken die het vorige jaar werden gevormd. Om de planten compacter te houden kun je best na de bloei deels terug snoeien. Geef wat kalk in het najaar okt-nov
In voorjaar wat extra voeding van stikstofrijke mest.
Geef pas geplante zonneroosjes in de zomer extra water als ze slap hangen.
Najaar: verwijder afgevallen blad, en knip ze wat bij. Met het echt snoeien wacht u beter tot het voorjaar, omdat ze in de winter vaak wat invriezen.
Grijsbladige rassen zijn bijzonder gevoelig. In het voorjaar moet u de beschermlaag op tijd verwijderen.
Ziekten
Hebben de bladeren bruine, perkamentachtig ingedroogde vlekken met een donkere rand, dan kan er sprake zijn van een aantasting door Septoria schimmels. Aangetaste bladeren vernietigen. U kunt preventief met een algenkalk oplossing spuiten of steenmeel verstuiven.

Soorten uit mijn tuin
Helianthemum sulphureum plenum
Vaste plant. Winterhard.
H 20cm struikje - doorbloeiend - bloemen openen zich met de zon.
Bloeid: juni-sept.
Half-wintergroen heestertje dat kan worden toegepast in de rotstuin of als muurbeplanting of als rand .
Tegen de grond liggende bodembedekker - Snelgroeiend. Dubbele gele bloemen. Meestal kort levend
 
Helianthemum lawrenson's pink
Vaste plant. Winterhard.
H 20cm struikje - doorbloeiend - bloemen openen zich met de zon.
Bloeid: juni-sept.
Half-wintergroen heestertje dat kan worden toegepast in de rotstuin of als muurbeplanting of als rand .
Tegen de grond liggende bodembedekker - Snelgroeiend.Meestal kort levend
 
Helianthemum golden queen
Vaste plant. Hoogte 20/30cm. Bloei: mei-sept.
Helianthemum 'Golden Queen' blijft soms groen in de winter.
Helaas is Helianthemum 'Golden Queen' niet helemaal winterhard en kunt u deze planten het beste afdekken in de winter. In de border kunt u Helianthemum 'Golden Queen' het beste op een zonnige en beschutte plaats zetten.
5-12 planten per m²
 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox