Antirrhinum / leeuwenbekje

03 Jun 2020 in Vaste planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Antirrhinum / leeuwenbekje


Leeuwenbek is een geslacht uit de weegbreefamilie.
Al meer dan 500 jaar worden er leeuwenbekjes gekweekt. Daardoor bestaat er tegenwoordig een ongelooflijke hoeveelheid rassen.
Deze bescheiden zomer bloemen stralen in de schitterendste kleuren. Vooral de rode tinten zijn bijzonder diep van kleur. De schakeringen variëren van donker-, vermiljoenen scharlaken- tot aan roze en zalmrood. Ook is er een stralend witte en gele kleur. De rechtopstaande stengels hebben opvallende, kaars vormige bloeiwijzen.
Typerend voor de plant, die tot de Helmkruid familie behoort, is de vorm van de aparte bloemen. Die komt ook tot uitdrukking in de naam. Als de bloem wordt dichtgedrukt lijkt deze op een bekje, dat open en dicht gaat. Er is een grote sortering lage rassen, die een hoogte van 20-40 cm bereiken. Halfhoge en hoge rassen kunnen 50-100 cm hoog worden. Ook in deze categorie is de sortering prachtige kleuren groot.
Antirrhinum majus is de bekenste soort. Grote leeuwenbek is een kruidachtige plant die groeit vanuit penwortels. Vandaaruit groeien veertig tot tachtig centimeter lange, licht behaarde stengels met lancetvormige bladeren die tegenoverstaand of verspreid langs de stengel staan . De bloeitijd van Grote leeuwenbek loopt van juni tot en met september. In de oksels van bovenste bladeren vinden we, in kleine trossen, de opvallende, grote, licht geurende bloemen met een diep kelk die breed uitloopt in een ‘muil’. Bestuiving vind plaats door hommels en na de bloei verschijnen de bruine zaaddozen. Grote leeuwenbek is niet bijzonder giftig, maar bevat zeker geen eetbare delen. De plant is niet winterhard maar zaait zich uit waardoor de plant zich toch handhaaft in onze tuinen en zelfs in de natuur.
Plantvoorschriften algemeen
Koop jonge planten die al beginnen te vertakken. De bladeren moeten sappig groen zijn. Koop nooit leeuwenbekjes die in uitgedroogde potgrond staan. Neem ook geen planten met slappe bladeren of dunne stengels.
Grote leeuwenbek is voor de tuinliefhebber vooral geschikt als borderplant bij de éénjarige maar kan ook tussen bloeiende vaste planten worden gezet. Vooral in grotere groepen met meerdere kleuren geven ze een prachtig effect.
Op een zonnige plaats groeien de planten het beste. Ze gedijen echter ook in de halfschaduw. Elke tuingrond is goed de leeuwenbek is niet veeleisend. De grond moet wel luchtig en niet te voedselarm zijn.
Voorjaar: Zaai in opkweekschalen op een zeer lichte, warme plek. Zet de zaailingen bij mooi weer (vorstvrij) in de schaal buiten. Zelfgekweekte of gekochte, afgeharde jonge planten kunt u in april in de border planten.
Onderhoud
De grond vochtig houden. Uitgebloeide stelen tot kort boven de grond afsnijden. Zo bevordert u de ontwikkeling van nieuwe bloemen. Hoge rassen opbinden aan stokken, zodat ze niet omvallen.
Voor de vaas moet u de stelen kort boven de grond afsnijden. Dan ontwikkelt de plant snel weer nieuwe bloemen.
Ziekten
Grauwe schimmel (Botrytis) komt bij leeuwenbekjes bij langdurig vochtige weersomstandigheden vaak voor. Een grijsachtige schimmelaanslag, vooral op de bladeren en de bloemen, heeft tot gevolg dat de plant rot. Verwijder alle aangetaste plantendelen.
Soorten
Appleblossom', zachtroze bloemen - Black Prince, donkerrode bloemen - 'La Bella Red', rode bloemen -  'Night & Day', donker blad, witte/donkerrode bloemen - 'Orange Wonder', oranje bloemen - ‘Pretty in Pink’, felroze bloemen - 'Rocket white' é royal bride, witte bloemen - Snapshot 'Red', paarsrode bloemn - 'Torbay Rock', veelkleurige, gespikkelde bloemen - 'Crimson Velvet', karmijnrode bloemen.
 

 

0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin | De voordelen

Een levende tuin draagt bij aan de natuurlijke bestrijding van allerlei soorten plagen. Lieveheersbeestjes gaan de strijd aan met luizen, egels verminderen de slakkenpopulatie, merels pikken de emelten uit het gazon en meesjes begeven zich al in een vroeg stadium naar de toppen van de eikenboom om daar in het vroege voorjaar de eikenprocessierupsen te verorberen. Een tuin vol leven is in balans en heeft nog maar weinig externe sturing nodig.


Door Tuindingen

Vaste planten

Varens 33 soorten van de 40 in het Kuinderbos

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Stef. In de Noordoostpolder ligt 1 van de jongste bossen van ons land, het Kuinderbos. Het bos is nog maar 70 jaar jong maar juist hier groeien planten uit de tijd van de Dinosauriërs. Hier ligt een paradijs voor Varens!


Vaste planten

Inheemse vaste planten voor de tuin

Heemplanten, die al eeuwenlang geworteld zijn in ons Nederlandse tuin- en landschap, spelen een cruciale rol in het behouden van de biodiversiteit. Onze passie voor inheemse tuinplanten is niet alleen ecologisch verantwoord, maar leidt ook tot een prachtige tuin die de rijke diversiteit van Nederlandse wilde planten weerspiegelt. Deze planten voegen een uniek karakter toe aan elke buitenruimte.


Door Roel

Vaste planten

Zonnehoed soorten zijn allen insect vriendelijk

Deze plant trekt bijen, hommels en vlinders aan met zijn honingachtige geur, waardoor het een waardevolle plant is voor de biodiversiteit. De zonnehoed is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, geel, wit en groen, waardoor er diverse mogelijkheden zijn om je tuin te verfraaien. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die gedijt in zonnige of westelijk gelegen gebieden met goed doorlatende grond.


Door Roel

Vaste planten

⭐️Creëer een levendige tuin met Nepeta faassenii 'Walker's Low

Ontdek de betoverende Nepeta faassenii 'Walker's Low', een langbloeiende vaste plant en insectenmagneet voor de zonnige border.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox