Stinzenplanten werken samen met mieren en schimmels

24 Mar 2023 in Tuinmedia

Door Tuindingen

Afbeelding bij Stinzenplanten werken samen met mieren en schimmels


Moeras en stinzentuin van Wim Baas

Veel stinzenplanten, hoofdzakelijk knol-, bol- en wortelstokgewassen, zijn oorspronkelijk afkomstig uit bossen en bergweiden in Midden- en Zuidoost Europa. Met inheemse begeleiders vormen stinzenplanten een ecologische eenheid die in Nederland alleen kan overleven dankzij de specifieke eigenschappen van het "stinzenplanten milieu": een relatief warme, voedselrijke, vaak kalk- en humusrijke leemachtige bodem met een losse structuur. Een milieu waar de mens een handje bij geholpen heeft.

De natuurrijke, ecologisch beheerde ‘Moeras- en Stinzenplantentuin’ ligt aan de rand van het SBB-natuurreservaat ‘De Westbroekse Zodden’. Het moerasgedeelte van de educatieve tuin is dan ook grotendeels natuurlijk. Op een brede, niet-verveende voormalige veenweide zijn sinds 1992 diverse biotopen aangelegd: een voedselarm veenmoeras, een heldere veenvijver en diverse biotopen voor stinzenplanten. In de ‘stinzenplantenbiotopen’ zijn tientallen vrachten klei, kalkhoudend puin, zand, schelpengruis en natuursteen verwerkt. Door keermuren en taluds tot ca. 3 m hoog ontstonden veel gradiënten die aan vrijwel alle stinzenplanten groeimogelijkheden bieden. Naast inheemse moerasplanten en stinzenplanten staan in de tuin ook bijzondere niet-inheemse bomen, heesters, moeras- en bosplanten.

Planten, mieren en schimmels zijn een driehoek die van essentieel belang is voor ons voortbestaan.

Moeras- en Stinzenplantentuin van Wim Baas bezoeken

Adresgegevens:
Kerkdijk, 126 
3615 BJ Westbroek
Utrecht

Openstelling: Toegang vrij elke laatste zaterdag van februari t/m september tussen 10.00 - 17:00 uur 
Tevens tweede zaterdag van maart (hoofdbloei stinzenplanten) en van juni (hoofdbloei wilde orchideen).

Faciliteiten: Rondleidingen mogelijk na afspraak met de eigenaar.


0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Dani Avatar

Dani 2 maanden geleden
Wat een heerlijke tuin en dat van die schimmels en mieren bij stinzenplanten wist ik niet.


Roel Avatar

Roel 2 maanden geleden
Het is zeker interessant om meer te leren over de symbiotische relaties tussen planten en andere organismen, zoals mieren en schimmels. Het is fascinerend om te zien hoe deze organismen samenwerken om elkaar te helpen overleven in de natuurlijke wereld. En een tuin met stinzenplanten kan daarom niet alleen mooi zijn om naar te kijken, maar ook een levendige omgeving bieden waarin deze interessante interacties kunnen plaatsvinden.


Tuinmedia

Stinzenplanten werken samen met mieren en schimmels

Zonder schimmels is er geen leven: Met inheemse begeleiders vormen stinzenplanten een ecologische eenheid die in Nederland alleen kan overleven dankzij de specifieke eigenschappen van het "stinzenplanten milieu":


Door Tuindingen

Tuinmedia

OPROEP: Respecteer de kraamkamer van moeder natuur

Het gevolg van verstoring is dat vogelsoorten die op de grond broeden worden verjaagd en hun kuikens niet overleven; jonge reekalfjes worden verstoten; hazen raken in de stress of dassen worden verstoord bij hun burcht


Door Jan de B

Tuinmedia

Film over biodiversiteit onder het maaiveld - Een gezond bodemleven is essentieel voor natuurlijke bodemfuncties

Een rijk bodemleven is essentieel voor veel natuurlijke bodemfuncties, zoals het vasthouden en zuiveren van water, het opslaan van koolstof, natuurlijke plaagbestrijding en het recyclen van voedingsstoffen.


Door Tuindingen

Tuinmedia

Koert Lich (79 jaar) bouwt elke week 5 unieke vogelhuisjes.

Dakpannen van fietsbanden en raampjes van oude rolgordijnen. Met bijzondere materialen maakt Koert Lich huisjes voor vogels, egels en eekhoorns. In zijn eigen werkplaats boven op zolder is hij de hele dag bezig met zijn uit de hand gelopen hobby.


Door Tuindingen

Tuinmedia

Nederlandse tuinbouw staat wereldwijd aan de top - de dagelijkse strenge kwaliteitseisen

Dit is Naktuinbouw: onderzoeken rassen, keuren en inspecteren zaad- en plantmateriaal en toetsen op ziekten en plagen. Hierdoor kunnen de tuinbouwondernemers hun plantmateriaal over de hele wereld verhandelen. Samen met bedrijven, organisaties en overheden - nationaal en internationaal - delen wij kennis om te leren en innoveren.


Door Tuindingen

Tuinmedia

Ontheffing verleend afschieten knobbelzwanen in Overijssel.

Schaam je kapot. Per schadeperceel mogen maximaal 3 knobbelzwanen per dag geschoten worden.


Door Jan de B

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox