Stinzenplanten werken samen met mieren en schimmels

24 Mar 2023 in Tuinmedia

Door Tuindingen

Afbeelding bij Stinzenplanten werken samen met mieren en schimmels


Moeras en stinzentuin van Wim Baas

Veel stinzenplanten, hoofdzakelijk knol-, bol- en wortelstokgewassen, zijn oorspronkelijk afkomstig uit bossen en bergweiden in Midden- en Zuidoost Europa. Met inheemse begeleiders vormen stinzenplanten een ecologische eenheid die in Nederland alleen kan overleven dankzij de specifieke eigenschappen van het "stinzenplanten milieu": een relatief warme, voedselrijke, vaak kalk- en humusrijke leemachtige bodem met een losse structuur. Een milieu waar de mens een handje bij geholpen heeft.

De natuurrijke, ecologisch beheerde ‘Moeras- en Stinzenplantentuin’ ligt aan de rand van het SBB-natuurreservaat ‘De Westbroekse Zodden’. Het moerasgedeelte van de educatieve tuin is dan ook grotendeels natuurlijk. Op een brede, niet-verveende voormalige veenweide zijn sinds 1992 diverse biotopen aangelegd: een voedselarm veenmoeras, een heldere veenvijver en diverse biotopen voor stinzenplanten. In de ‘stinzenplantenbiotopen’ zijn tientallen vrachten klei, kalkhoudend puin, zand, schelpengruis en natuursteen verwerkt. Door keermuren en taluds tot ca. 3 m hoog ontstonden veel gradiënten die aan vrijwel alle stinzenplanten groeimogelijkheden bieden. Naast inheemse moerasplanten en stinzenplanten staan in de tuin ook bijzondere niet-inheemse bomen, heesters, moeras- en bosplanten.

Planten, mieren en schimmels zijn een driehoek die van essentieel belang is voor ons voortbestaan.

Moeras- en Stinzenplantentuin van Wim Baas bezoeken

Adresgegevens:
Kerkdijk, 126 
3615 BJ Westbroek
Utrecht

Openstelling: Toegang vrij elke laatste zaterdag van februari t/m september tussen 10.00 - 17:00 uur 
Tevens tweede zaterdag van maart (hoofdbloei stinzenplanten) en van juni (hoofdbloei wilde orchideen).

Faciliteiten: Rondleidingen mogelijk na afspraak met de eigenaar.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Dani Avatar

Dani 1 jaar geleden
Wat een heerlijke tuin en dat van die schimmels en mieren bij stinzenplanten wist ik niet.


Roel Avatar

Roel 1 jaar geleden
Het is zeker interessant om meer te leren over de symbiotische relaties tussen planten en andere organismen, zoals mieren en schimmels. Het is fascinerend om te zien hoe deze organismen samenwerken om elkaar te helpen overleven in de natuurlijke wereld. En een tuin met stinzenplanten kan daarom niet alleen mooi zijn om naar te kijken, maar ook een levendige omgeving bieden waarin deze interessante interacties kunnen plaatsvinden.


Tuinmedia

Gardeners World 2024 Aflevering 4 – viert de diversiteit van tuinieren in al zijn vormen.

De vierde aflevering van Gardeners World 2024 neemt ons mee naar een kleurrijke wereld van tuinen ontwakend uit de winter. Van Adam Frost's ontwerptactieken tot Joe Swift's ontmoeting met gepassioneerde tuinders in Birmingham, en van de artistieke pracht van Charleston tot het doorzettingsvermogen van een echtpaar in West Yorkshire, deze aflevering viert de diversiteit van tuinieren en de schoonheid van de natuurlijke wereld


Door Tuindingen

Tuinmedia

Gardeners World 2024 Aflevering 3

Ontdek de wereld van tuinieren in Gardeners World. Tuinrenovaties met Monty Don en strategisch planten van gewassen. Verken historische tuinen, duik in de wereld van kamerplanten en krijg een kijkje achter de schermen van het ontwerpen van tuinen.


Door Tuindingen

Tuinmedia

Seizoen 2024 Gardeners' World - aflevering 2 een mix van praktisch tuinadvies en inspirerende tuinbezoeken

Een boeiende aflevering van Gardeners' World biedt een combinatie van praktisch tuinadvies, inspirerende tuinbezoeken en diverse inzichten in tuinmethoden. Kijkers worden aangemoedigd om nieuwe planten, technieken en ontwerpen uit te proberen, waardoor ze volop ideeën krijgen voor hun eigen tuinen


Door Tuindingen

Tuinmedia

Nieuw tuinseizoen Gardeners’ World 2024 gaat beginnen.

Verken de prachtige wereld van tuinen! Geniet van nieuwe afleveringen van Gardeners' World. Mis het niet!


Door Tuindingen

Tuinmedia

Help mee petitie tegen giftige bestrijdingsmiddelen

De komende weken hebben we de kans om het gebruik van glyfosaat in Europa te verbieden. Teken de petitie en steun onze oproep.


Door Mellisa

Tuinmedia

Ontdek dit unieke tuincentrum en plantenkwekerij in de provincie Friesland

Tuinliefhebbers in Noord-Nederland, opgelet! Tuincentrum met eigen kwekerijen in Friesland. Met een oppervlakte van 46.000 vierkante meter kun je hier een overvloed aan siergrassen, bonsaibomen, heesters, palmbomen en vaste planten in de meest unieke variëteiten vinden. Ik ben weer helemaal op de hoogte van wat de definitie van het woord 'tuincentrum' inhoudt.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox