Hallo ik ben een slak en ik kom je wat vertellen

03 Jun 2021 in Slakken

Door Paula kok

Afbeelding bij Hallo ik ben een slak en ik kom je wat vertellen


Hallo, ik ben een slak en ik kom je wat vertellen. Niet alleen hier maar ook in je tuin! Dat doe ik helemaal niet op een leuke manier dus ik snap dat je niet blij bent om mij te zien. Al zie je mij meestal helemaal niet. Je ziet wel wat ik heb gedaan. Kom, laat ik eens kijken of ik met wat tekst en uitleg de pijn iets kan verzachten. 

Om te beginnen zijn er vele soorten slakken, al scheren jullie ons allemaal over 1 kam. Één verschil is duidelijk zichtbaar. Namelijk met huisjes of dakloos. Er zijn zelfs vele soorten huisjes- en naaktslaken maar ik wil het niet al te ingewikkeld maken. 

Naaktslakken eten alles op wat kan ik doen

Jullie haten mij omdat ik jullie tuin kaal vreet. Je jonge, pas uitgeplante plantjes gaan er vaak allemaal aan. Ik vreet je sla kaal en kruip in je kool, ik vreet je bloemen van hun steel en ik vreet zelfs je aardbeien op als ik de kans krijg. Ik ben echt rotvervelend, het spijt me zo!

Onder de naaktslak heb je ook vele soorten. De vreetzakken waar jullie zo'n last van hebben zijn kleine akkerslakken en spaanse wegslakken. Zelfs onder ons slakken hebben die een hele reputatie hoor. Niet normaal meer wat een eetlust die hebben. 
Ook kom je de tijgerslak tegen op je planten als je met de schermer gaat kijken. Die is te herkennen aan het motief op zn huid. Je denkt misschien dat je naar s'werelds langzaamste race ooit kijkt. Op weg naar het lekkerste blaadje. Maar feitelijk is het moord en doodslag aan de lopende band. Want tijgerslakken eten namelijk, kanibalen als het zijn, andere slakken op! 
En huisjesslakken waar we het eerder over hadden, die eten dus juist graag weer de eitjes van naaktslakken! 
Eigenlijk zijn we met zn allen ons best aan het doen om te zorgen dat jij niet zoveel last meer van de vreetzakken hebt. Dat is toch een leuke om over na te denken als je de volgende keer weer gaat ruimen. 

 

Slakken hebben ogen op stokjes

Maar ja, een slak is een slak.

We hebben ogen op stokjes.  Al voelen we meer dan dat we kijken. Ze heten dan ook tastorganen. 
We hebben een hele stugge rasptong 
Op die rasptong hebben we wel 25 000 tanden! Een haai heeft er maar 3000 hè. Tis maar ff dat je het weet. 
We leven snachts en schuilen overdag net als die pissebedden
We hebben ook meer soorten in het water dan op het land.
We zijn geen insecten maar weekdieren. Onder andere familie van de inktvis. 
We zijn tweeslachtig, hermafrodiet heet dat. Maar de meeste van ons kunnen zichzelf niet bevruchten. Dus om baby's te maken moeten we toch met zn tweeën zijn. We bevruchten dan elkaar! 
Nou ja, baby's. We leggen eieren. Onder de grond. Een heleboel bij elkaar. En kijken er daarna niet meer naar om. Als de kleintjes uit hun eitje kruipen dan weten ze al wat ze moeten weten dus waarom zouden we? Is toch zonde van onze tijd als we ook kunnen eten? Eten is eigenlijk het enige wat we echt belangrijk vinden.
Onze taak in de natuur is opruimen of ruimte maken zo je wilt. Opruimen en gegeten worden! Maar daar gaat het nou net mis. De natuur moet je weten is eigenlijk een heel groot systeem. Gelijk een ouderwets uurwerk. Alles staat op elkaar ingesteld en het luistert allemaal erg nauw. In dat hele systeem ben ik maar één heel klein tandwieltje. Terwijl er miljoenen tandwieltjes zijn om het te kunnen laten draaien. En nog eens miljoenen extra om het nog ingewikkelder te maken. Als er ergens één tandwiel scheef staat, dan draait alles in de soep. 

slakken in de tuin zijn nuttig en werken samen met het bodemleven en organismen

Figuurlijk gesproken dan want voor zover ik weet eten alleen de Fransen graag een bepaald soort huisjesslakken. Escargots. Vetgemest met sla, gebakken in de knoflookboter. Ze hebben er zelfs een mooi tangetje voor gemaakt om ze makkelijker te kunnen eten. 
Van slakkensoep heb ik gelukkig nog nooit gehoord. 

Om het hele systeem hier en nu aan je uit te leggen, zoveel ruimte krijg ik niet. Maar Marc Siepman heeft onlangs een artikel gepubliceerd genaamd "ode aan de slak". Eenmaal dat gelezen snap je het helemaal. Het zwerft gratis rond op het internet dus je hebt het zo gevonden mocht je dat willen. Ik vind het een aanrader! Fantastisch, zo'n ode aan mij! En nog verhelderend ook. 

Toch, ook zonder uitleg kunnen we er vrij zeker van zijn dat er in jouw tuin wel een paar tandwieltjes scheef staan. Al was het maar omdat jij en de jouwe er zo dichtbij wonen. Daardoor heb je er waarschijnlijk veel te veel van mij en wordt het lastig om op een leuke manier te tuinieren.
Het allermooiste zou natuurlijk zijn als we de tandwieltjes recht zouden kunnen zetten maar dat vraagt een berg geduld en kost een hoop tijd. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Dat snap ik. Daarom wil ik toch afsluiten met wat tips om het tuinieren met mij erbij een beetje dragelijker te maken. 

1. Bedenk dat voor iedere slak die je wegvangt, er 10 andere niet gevonden worden. Je tuin zal nooit helemaal zonder slakken zijn!

2. Onthou dat we niet van scherpe dingen houden dus geplette schelpen of eierschalen rond je planten zou weleens het verschil kunnen maken. Is nog goed voor je bodem ook.

3. Probeer vogels, eenden, egels, kikkers, padden en salemanders naar je tuin te lokken zodat zij je kunnen helpen met de jacht

4. plaats een tegel, stenen pot of oude dakpan in de buurt van je plantjes. Rabarberblad of houten plank werken ook goed. Wij zullen ons daar vanzelf onder verzamelen en dan is het overdag makkelijk ruimen. 

5. Gooi ons niet over de schutting naar je buren want in een straal van 20 meter komen we gewoon weer terug. Wij zijn langzaam maar vastbesloten. Net slijmerige boemerangs. 

6. Als je echt fanatiek bent, ga dan savonds met een zaklamp eens kijken bij je planten. Trek wel handschoenen aan want ons slijm was je er niet zomaar af. 

7. Nog een makkelijke manier is dat we gek zijn op kattenbrokjes. Dus plaats een schaal met opstaande rand met kattenbrokjes in je tuin, wacht ff en ga dan ruimen. We komen vanzelf naar het eten toe en je kunt ons er zo vanaf pakken. Paneermeel schijnt ook te werken. Of legmeel (kippenvoer).

8. Koffiedrap is ook zo n bodemverbeteraar die wij liever uit de weg gaan. En niet alleen wij trouwens, katten ook. Maar goed, wie zet er tegenwoordig nog ouderwets koffie? Met (de inhoud van) koffiepads gaat het niet. 

9. Pers je wel eens sinasappelen? Zet de halve uitgeperste schillen dan met de opening naar beneden tussen je planten. Daar kunnen wij nog heerlijk van smullen. En overdag blijven we er dan mooi schuilen wat het voor jullie weer makkelijk maakt om....

nuttige bodemdieren die het bladafval komen opruimen in de tuin

Wat je dan verder met ons moet doen daar wil ik niet over praten anders krijg ik nachtmerries.

Ik ben immers maar een slak. Ik ben hier niet om jou te plagen. Ik doe ook maar wat ik hoor te doen. Het is niet mijn schuld dat de tandwielen niet goed meer staan. Ik heb gewoon honger! Als een plant ziek of zwak is dan heeft hij mijn voorkeur. Jonge plantjes zijn ook erg lekker. Ook omdat die gestrest zijn als ze nog moeten wennen. Maar eerlijk is eerlijk, ik ben geen moeilijke eter. Ik lust erg veel dus heel misschien wil je voor mij, na het lezen van mijn verhaal wel een extra rijtje sla planten. Een paar extra, makkelijk te bereiken plantjes hier of daar zouden wel eens het verschil kunnen maken want hoe een grote vreetzak ik ook ben, vol is vol he?!? Dus sommige moeilijker te bereiken maken terwijl andere voor het grijpen staan, dat is het mooiste wat je voor me kan doen. 

Bedankt dat je naar me wilde luisteren.
Sorry voor alle ellende en succes met tuinieren!
Je doet het heus niet zo verkeerd hoor als ik je boel kom opeten.

Met de slijmerige groetjes van: de slak.

slakken zijn nuttig voor heel het ecosysteem

Lees ook mijn vorige blog

🌼 Nuttige  weetjes over de paardebloem

🌳 Uw trouwe dienaar, de boom

🤝 De Pissebed aan het woord

🍃 Hallo ik ben de brandnetel

🌱 Wil je mij volgen en meer nuttige tips lezen?   bezoek mijn eigen pagina 

Paula kok schrijver van de brandnetel, paardebloem, pissebed, slak


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Slakken

Slakken verwijderen uit de tuin

best leuk en ontspannen werk.


Door Maureen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox