Ageratum / Leverbalsem, Donsbloem

02 Jun 2020 in perkplanten en zomerbloeiers

Door tuin.fr.grDit zijn eenjarige perkplanten. Kenmerkend voor ageratums zijn de pluizige bloeiwijzen in vele schakeringen blauw en lila, maar ook in wit en zachtroze.

Ageratum bloeit (uiteraard mede afhankelijk van het tijdstip van zaaien, het ras en de standplaats) van ongeveer begin juli tot ver in de herfst
Bijzonder populair zijn de lage rassen, die slechts 15 tot 20 cm hoog worden. Ze zijn in veel blauwe tinten verkrijgbaar, bijvoorbeeld ‘Blaue Donau’, ‘Blaue Kugel’, ‘Tetra Blue Mink’, ‘Summit’, ‘Blue’, ‘Melody’, ‘Madison’ en ‘Blue Hawaii’. Lila bloeien ‘Pacific’, ‘Nordmeer’ en ‘Royal Hawaii’, ‘Fairy Pink’ bloeit roze en ‘Schneekönigin’ en ‘White Hawaii’ bloeien wit.
De hoge rassen van 50 tot 75 cm hoogte zijn daarnaast ook goede snijbloemen. Ze bloeien voornamelijk in blauw, zoals ‘Blauer Horizont’, ‘Schnittperle’ en ‘Schnittwunder’. Witte bloemen hebben ‘Schnittstar Weiss’ en ‘Weisser Schnitt’

geratum bloeit (uiteraard mede afhankelijk van het tijdstip van zaaien, het ras en de standplaats) van ongeveer begin juli tot ver in de herfst Bijzonder populair zijn de lage rassen, die slechts 15 tot 20 cm hoog worden. Ze zijn in veel blauwe tinten verkrijgbaar, bijvoorbeeld ‘Blaue Donau’, ‘Blaue Kugel’, ‘Tetra Blue Mink’, ‘Summit’, ‘Blue’, ‘Melody’, ‘Madison’ en ‘Blue Hawaii’. Lila bloeien ‘Pacific’, ‘Nordmeer’ en ‘Royal Hawaii’, ‘Fairy Pink’ bloeit roze en ‘Schneekönigin’ en ‘White Hawaii’ bloeien wit.

Plantvoorschriften algemeen
Koop in het voorjaar zaad of vanaf half mei voorgekweekte, compacte jonge planten.
Zon. Plant uw ageratums op een zonnige, warme plaats, dan bloeien ze betrouwbaar en rijkelijk, maar het kan ook in halfschaduw.
Voedselrijke, verse grond. Te zware of te lichte grond moet worden verbeterd, bij voorkeur met compost.
Ageratum is bijzonder geschikt voor borders en bedden met bonte zomerbloemen. Plant altijd in grotere groepen of dikke rijen. Voor omrandingen en borders zijn de lage rassen ideaal. Omdat ze gelijkmatige, compacte tapijten vormen, kunt u ze ook in streng geometrische patronen planten. In balkonbakken of schalen bloeien ageratums rijk en onvermoeibaar als ze gelijkmatig vochtig worden gehouden en ook regelmatig mest krijgen.

Onderhoud
Ageratum verwelkt snel wanneer de grond droog wordt. Geef bij droogte regelmatig een ruime hoeveelheid water. Verwijder herhaaldelijk de uitgebloeide bloemen, met name bij de hoge rassen.
Beetje extra voeding kan nooit kwaad. In de bloeiperiode vooral bloeimest. Voor een mooie groei is gedroogde stalmest of gewone tuinmest (kunstmest) een optie.
Trek na de eerste strenge vorst de planten met wortels uit de grond en deponeer ze op de composthoop.

Zaaien
Zaai Ageratum niet te vroeg, ze kunnen slecht tegen koele temperaturen en natte grond in het zaden- en zaailingenstadium. Ik zaai ze zelf altijd pas na half maart voor. In een warm en zonnig raamkozijn kiemen de kleine zaden dan vaak al binnen 10 dagen. En ze groeien veel beter, sneller en steviger dan te vroeg gezaaide zaden.
Je kunt de zaailingen uitplanten vanaf 12 mei (IJsheiligen). En het leuke van Ageratum is dat ze heel goed wat schaduw kan verdragen. Hier zoek ik vaak een plekje in de halfschaduw voor haar, in een luchtige grond die wel voldoende voeding en vocht moet bevatten. Om die reden vul ik het plantgat vaak met wat rijpe compost, en in pot gebruik ik potgrond die ik wat luchtiger maak door er grof (breker)zand en/of wat vermiculiet door te mengen.

Ziekten
In een droge zomer kunnen ageratums door spint worden aangetast. De mijten zuigen vaak aan de onderzijde van de bladeren. Bij een flinke aantasting zijn spinsels zichtbaar, de bladeren vergelen en vallen af. Aangetaste planten verwijderen. Regelmatig water geven en mulch voorkomen de plaag.


0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Er zijn nog geen reacties.
perkplanten en zomerbloeiers

Cosmea / Cosmos (eenjarig)

Langbloeiende insectenplant: Cosmea is een super mooie eenjarige plant en makkelijk om te zaaien. Het doet het perfect in een border van de tuin of in een veldje. Als je cosmea zaait in het aan het einde van de lente, zal zij direct bloeien van juli tot oktober.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alcea / Stokroos

60 soorten ALCEA ROSEA - zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden' en een open ruimte. Stokrozen zijn 2-jarige planten en kunnen tussen de 2 tot 3 meter hoog worden.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alonsoa meridionalis / Alonsoa

Eenjarig Zuid Amerikaans plantje. De bloempjes zijn slechts zo’n anderhalve centimeter groot, vrij klein dus, maar wel talrijk en erg mooi.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Bellis perennis / Tuin Madeliefje (soort)

Ze hebben krachtige rozetten van frisgroene, spatel tot omgekeerd eivormige bladeren en bereiken een hoogte van 10-20 cm. De bloemen worden bijzonder groot en bereiken, afhankelijk van het ras, een doorsnee van maximaal 7 cm. Ze zijn half tot dichtgevuld en bloeien in witte, roze of rode tinten, maar ook tweekleurig.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Calendula officinalis / Goudsbloem (soort)

De goudsbloem is een eenjarige plant. Het zijn bovendien ook van oudsher bekende, geneeskrachtige planten. De bloemen kunnen worden gegeten en hebben een ontstekingremmende werking. Afhankelijk van het ras vormen ze talrijke halfgevulde of gevulde composieten bloemen met een doorsnee van 2-8 cm, die ’s nachts weer dichtgaan.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Viola / Viooltje

De viooltjes die we het beste kennen en grote getale worden gekweekt zijn de kleinbloemige viooltjes of Viola cornuta (hoornviooltje).Deze vaste plant is zeer winterhard en wordt 15cm hoog en 30cm breed.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox